Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеммы квалиф.метод.3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Тематичний план дисципліни

з/п

Назва теми

Всього

Всього аудиторних

Лекції

Семінари

Практичні заняття

Індивідуальна робота

Самостійна робота Консультації

Консультації

Вид контролю

Зал.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Поняття та види кримінально-правової кваліфікації

6

4

2

2

2

Кваліфікація злочинів проти життя та здоров’я.

16

12

2

2

4

4

3.

Кваліфікація злочинів в сфері службової діяльності.

10

4

2

2

2

4

4.

Кваліфікація злочинів проти власності.

12

8

4

2

6

4

5.

Кваліфікація злочинів в сфері господарської діяльності

10

6

2

2

2

4

Всього

54

36

12

10

14

18

Програма навчальної дисципліни

_____________________________________________________________

Тема 1. „Поняття та види кримінально правової кваліфікації”.

Поняття кримінально-правової кваліфікації. Процес та результат кваліфікації. Формула кваліфікації. Види кваліфікації. Значення офіційної кваліфікації. Значення неофіційної, зокрема, «побутової» кваліфікації. Роль роз’яснень Пленуму Верховного суду України для правильної кваліфікації. Етапи кваліфікації. Співвідношення кваліфікації і процесу доказування. Зміна кваліфікації при зміні об’єму фактичних даних.

Кваліфікація при конкуренції норм. Відмінність конкуренції норм від їх колізії та від ідеальної сукупності злочинів. Конкуренція загального та спеціального складів злочинів. Конкуренція спеціальних складів злочинів. Проблема конкуренції частини та цілого. Кваліфікація діянь, вчинених за обставин, які усувають злочинність діяння.

Поняття злочину. Матеріальна та формальна ознаки злочину. Співвідношення суспільної небезпечності та кримінальної протиправності. Поняття малозначності діяння. Проблема законодавчого визначення малозначності.

Склад злочину. Співвідношення понять «злочин» і «склад злочину». Елементи й ознаки складу злочину. Роль факультативних ознак «загального» (абстрактного) складу злочину у конкретному складі. Значення об’єкта для кваліфікації злочинів. Співвідношення об’єктивної стороні злочину та складу злочину. Проблема замаху на усічений склад злочину. Проблема визначення вини у формальних складах злочинів. Казус у кримінальному праві, його відмінність від злочинної недбалості. Значення фактичної помилки для кваліфікації діяння.