Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеммы квалиф.метод.3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Задача № 17

Під час сварки, перебуваючи в стані сильного душевного хвилювання, викликаного тяжкою образою з боку дружини, Петелін вдарив її, спричинивши тілесне ушкодження середньої тяжкості. Під час слідства дружина Петельна заявила, що пробачає чоловіка, він її також, тому вона прохає, щоб покарання до чоловіка не застосовували. Чи можливе звільнення Петельна від кримінальної відповідальності у зв’язку з перемиренням винного з потерпілим?

Задача № 18

Працівник розважального комплексу Сидоренко за необачливістю вмикнув карусель, коли однин хлопчик ще не встиг повністю в неї сісти, тому з каруселі впав. Розлютований батька дитини вдарив Сидоренка по голові, спричинивши йому тяжке тілесне ушкодження.

Задача №19

Одружений Трохимчук мав коханку, яка настоювала, щоб той одружився із нею. Дружина Трофимчука проти розлучення заперечувала, намагалася повернути чоловіка в сім’ю. Сподіваючись на те, що жінка не витримає приниження і погодиться на розлучення, Трофимчук став приводити коханку додому, заставляючи дружину в цей час гуляти з дітьми. Водночас дружина дійсно не витримала знущання. Коли чоловік став виставляти її з дому, говорючі, що чикає коханку, вона схопила з плити каструлю із киплячим борщем й вилила її на чоловіка. Внаслідок цього Трохимчук одержав тяжке тілесне ушкодження.

Задача № 20.

Панасенко вирішив знищити щурів в своєму сараї. Він розчинив отруту в пляшці з під мінеральної води й вийшов з сараю, оскільки в домі задзвонив телефон. Син Панасенка, який гуляв на дворі з іншими дітьми, заскочив в сарай та випив отруту, яку сприйняв за воду. Життя дитини вдалося врятувати, але хлопчик понад місяць перебував у лікарні.

Тема 3„Злочини у сфері службової діяльності” Лекція. План.

  1. Поняття та загальна характеристика злочинів проти у сфері службової діяльності. Співвідношення службових злочинів із корупцією.

    1. Об’єкт злочинів в сфері службової діяльності.

    2. Законодавче визначення службової особи.

    3. Конструкція складів за ознаками об’єктивної сторони. Зміст „Примітки”

    4. Суб’єктивна сторона.

  2. Зловживання владою або службовим становищем і перевищення влади або службових повноважень. Схожість та розмежування. Співвідношення із спеціальними нормами.

  3. Хабарництво

    1. Пропозиція або давання хабара

    2. Одержання хабара

    3. Провокація хабара.

  4. Службове підроблення

  5. Службова недбалість

  6. Незаконне збагачення.

  7. Зловживання впливом.

  8. Злочини у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Їх загальна характеристика та види.

Семінар за темою

Злочини у сфері службової діяльності”

Питання для дискусії

  1. Законодавче визначення службової особи. Види службових осіб в залежності від функції, що виконується.

  2. Зловживання владою або службовим становищем. Види наслідків. Значення примітки.

  3. Перевищення влади або службових повноважень.

  4. Відмежування перевищення влади або службових повноважень від зловживання владою або службовим становищем.

  5. Кваліфікуючи та особливо кваліфікуючи ознаки зловживання владою або службовим становищем та перевищення влади або службових повноважень.

  6. Одержання хабара. Предмет давання-одержання хабара, його види.

  7. Поняття вимагання хабара. Значення інших роз’яснень примітки.

  8. Пропозиція або давання хабара. Умови звільнення від кримінальної відповідальності за давання хабара.

  9. Провокація хабара.

  10. Службове підроблення. Специфіка предмету.

  11. Незаконне збагачення.

  12. Зловживання впливом.

  13. Злочини у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Їх загальна характеристика та види.