Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеммы квалиф.метод.3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Самостійна робота за темою 3

Злочини у сфері службової діяльності”

1. Вивчення положень Конституції України, які стосуються програмних питань теми.

2. Пошук додаткових науково-практичних джерел інформації за темою.

3. Виявлення і формулювання питань за темою, на які не знайдено відповіді у рекомендованих джерелах, для консультацій з викладачем.

4. Підготовка оглядів опрацьованих публікацій.

5. Підготовка тез доповідей на теми:

  • Перевищення влади або службових повноважень та спеціальні норми.

  • Хабар-підкуп та хабар-винагорода.

  • Проблема подарунків службовій особі „на всяк випадок”.

  • Проблема використання службового авторитету.

  • Кваліфікуючі та особливо кваліфікуючі ознаки давання та одержання хабара.

  • Співвідношення одержання хабара із суміжними злочинами.

  • Замах на одержання та давання хабара.

  • Співвідношення давання хабара із суміжними злочинами.

  • Співвідношення провокації хабара із співучастю у злочині.

  • Службова недбалість. Особливості суб’єктивної сторони.

Практичні заняття за темою 3

Злочини у сфері службової діяльності”

Задачі Задача № 1

Ревізія виявила у буфеті залізничної станції недостачу 2000 грн. Завідуючий буфету Ревенко пояснив, що він відпустив у кредит велику кількість спиртних напоїв та дав у борг 2000 грн своєму знайомому Коваленку для влаштування весілля його сина. Ці показання підтвердив Коваленко, якій на прохання Ревенка під час ревізії повернув йому борг за рахунок грошей, подарованих гостями на весіллі сина. Суд засудив Ревенка за ч. 2 ст. 191 КК. Чи правильно кваліфіковані дії Евенка?

Задача № 2

Бухгалтер тресту Бабенко та касир Ільїн залишили на ніч ц у касі велику суму грошей, що мали бути видані протягом трьох днів працівникам тресту як заробітна плата. На другу ніч гроші було викрадено разом із сейфом. Згідно з інструкцією Бабенко та Ільїн мали право зберігати в касі гроші понад встановлений ліміт для видачі заробітної плати. Чи можуть бути притягнути до відповідальності за службову недбалість Бабенко та Ільїн? Як зміниться кримінально-правова оцінка їхніх дій, якщо в справі буде встановлено, що вони повідомили злодіїв про місцезнаходження грошей, зручний час і способи їх викрадання?

Задача № 3

Начальник відділу організації праці робітничих кадрів вугільного тресту Лавров протягом кількох років незаконно надавав квартири своїм знайомим, які не працювали в системі тресту.

Задача № 4

Начальник цеху меблевої фабрики Герасик пропонував підлеглим давати йому зі своєї зарплати певні суми грошей, погрожуючи в разі відмови зниження заробітку. Робітники давали Герасику гроші, а коли один місяцю не зробили цього, він „урізав” їм заробіток. Тоді один із робітників повідомив прокуратуру про дії Герасика.

Задача № 5

Закрійник ательє систематично брав від замовників певні суми понад вартість пошиття „за якісне і дострокове” виготовлення одягу.

Задача № 6

Головний лікар центральної районної лікарні Гнатенко створював громадянам, які потребували стаціонарного лікування, штучні перешкоди, посилаючись здебільшого на відсутність вільних місць у лікарні. Цим він спонукав хворих та їхніх родичів давати йому гроші, після чого приймав хворих на лікування.

Задача № 7

Дільничний лікар Івченко видав своєї дочці фіктивну довідку про наявність у неї хронічного захворювання, що дало їй можливість одержати в інституті звільнення від занять фізичною культурою.

Задача № 8

Попов здійснював продаж наркотичного засобу (кокаїну) в нічному клубі міста Києва. Коли він був затриманий за незаконну торгівлю наркотиками, то з метою уникнення відповідальності передав слідчому Міхеєву як хабар за «закриття» справи 5 000 гривень.

Задача № 9

Завідуюча крамницею Кийко виявила недостачу продовольчих товарів і, підозрюючи у викраденні робітників крамниці, вчинила огляд їх особистих речей. Зниклі товари були виявлені у продавця Бондаревої, яку Кийко образила й вдарила по обличчю.

Методист заочного відділення одного з вузів бабакова систематично за винагороду давала студентам для списування курсові та контрольні роботи, подання яких до деканату було підставою для направлення оплачуваного виклику на екзаменаційну сесію й допуску до складання заліків та екзаменів.