Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеммы квалиф.метод.3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Задача № 10

Дізнавач Савченко, маючи в своєму впровадженні відповідні матеріали, повинен був приймати рішення про порушення кримінальної справи, чи про відмову в порушенні. Відібравши матеріали, за якими у порушенні кримінальної справи слід було відмовити (що виключало також будь-яку відповідальність), Савченко складав до них підроблені постанови про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу і оголошував їх громадянам. При цьому Савченко пропонував їм сплатити штраф одразу в його кабінеті, на що дехто погоджувався.

Варіант 2. Громадяни, що боялися бути притягнутими до кримінальної відповідальності, домовлялися із Савченко за грошову винагороду щодо укладання постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.

Задача № 11

Завідуюча приватним дитячим садком Кірєєва виготовляла фіктивні табелі обліку робочого часу співробітників дитсадка, у яких вказувала про роботу понад установлений час, а також у вихідні та святкові дні. На підставі цих табелів нараховувалася заробітна плата. Одержуючи у банку гроші для видачі заробітної плати, Кирєєва підроблювала у платіжних відомостях особисті підписи співробітників, обернувши у такий спосіб на свою користь незаконно нараховану заробітну плату у розмірі 18 тисяч гривень.

Задача № 12

Директор державного підприємства Котов неодноразово натякав бухгалтерові Семенову, що може призначити його головним бухгалтером, але за це непогано було б отримати подарунок. Семенов зрозумів, що інакше він підвищення не дочекається і подарував Котову золотий годинник вартістю 5000 гривень. Отримавши подарунок, Котов відразу повідомив органи міліції , що йому дали хабар.

Задача № 13

Майстер ремонтного цеху автогосподарства Томілін був включений до складу комісії ДАІ по проведенню технічного огляду транспорту. Будучи членом комісії, Томілі двічі отримав від водіїв гроші за те, що „заплющував очі” на технічні неполадки у транспортних засобах і підписував документи про проходження технічного огляду. За ці дії Томіліна було засуджено за ч. 2 ст. 368 КК України. В апеляційної скарзі адвокат засудженого вимагав перегляду справи та її припинення за відсутністю складу злочину, бо Томілі, на його думку, не був службовою особою в силу того, що виконував обов’язки члена комісії тимчасово і безоплатно. Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача № 14

Фомин, працюючи старшим слідчим районного відділу міського управління внутрішніх справ, прийняв до свого провадження кримінальну справу по звинуваченню Доценка у вчиненні злочину, передбаченого ст. 122 КК (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження). Під час допиту, діючи з метою одержання від Доценка хабара, Фомин заявив йому, що вбачає в його діях ознаки складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК (Хуліганство, вчинене із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) і без оформлення відповідних документів помістив його в камеру для затриманих. Після цього, з тією же метою, викликав дружину Доценка і запропонував їй дати йому хабар у сумі 1000 доларів за звільнення Доцента з-під варти і перекваліфікацію його дій на статтю , що передбачає більш м’яке покарання. Після одержання хабара Фомін звільнив Доценка з-під варти та кваліфікував його діяння за ст. 122.