Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблеммы квалиф.метод.3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Задача № 15.

Черговий лікар-акушер Сенченко при надходженні в суботу до пологового відділення лікарні породіллі Харитонової встановив, що стан її був важким і вона потрібувала термінової операції. Проте оскільки був кінець робочого тижня, Сенченко відклав операцію до понеділка. У неділю стан хворої різко погіршився і довелося робить термінову операцію, під час якої не вдалося врятувати життя Харитонової та її дитини. Експерти встановили, що, летального результату можна було б уникнути, якби операцію зробили у суботу. Семенов був засуджений за ч. 2 ст. 367 КК Украйни. Чи правильна така кваліфікація? Як би вирішувалось питання, як би Сенченко був завідуючим пологовим відділенням і за тих же обставин, користуючись становищем керівника, віддав розпорядження лікуючому лікарю про перенесення операції на понеділок?

Задача № 16.

Капітан теплохода Грищенко відав одночасно судовою касою. Під час перевірки в касі була виявлена недостача грошей на суму 20 000 тис гривень, яку Грищенко одразу ж погасив. Розслідуванням було встановлено, що Грищенко систематично брав гроші з каси для особистих потреб у межах, що не перевищують його заробітної плати, з наміром наступного зарахування, а також давав гроші в рахунок заробітної плати іншим членам команди судна.

Задача № 17.

Приватні торгівельні підприємства «Мрія» і «Надія» орендували торгові площі в універмазі «Центральний». Власники підприємств Бойко і Павленко за домовленістю між собою кожен місяць протягам року передавали кожний по 500 гривень завідуючій універмагом Зайцевої «про всяк випадок, для підтримки гарних стосунків».

Задача № 18.

Зінченко, працюючи доцентом кафедри вищої математики інституту одержав від шести студентів винагороду за позитивні оцінки на курсовому екзамені – по 50 доларів з кожного.

Задача № 19

Волощук запропонував працівникові виконкому Хоменко зареєструвати за хабар у 3 500 гривень статут приватного підприємства, щоб використати для одержання в банку кредиту і в наступному привласнити ці гроші. Хоменко, знаючи про наміри Воло щука, погодився і завдяки свому становищу зареєстрував статут. Однак заміст 3 500 гривень Воло щук поклав у пакет лише 200 гривень і нарізаний папір.

Задача № 20.

Завідуючий лікарнею Лисенко систематично незаконно видавав окремим особам за винагороду листки непрацездатності, а також вимагав у хворих гроші за влаштування в окремих палатах, обладнаних сучасною лікарською технікою. Загалом Лисенко отримав від громадян 5 000 гривень.

Задача № 21.

Контролер Коптюк виявив в будинку Єршової електроприлад, підключений не через електролічильник. Одержавши 300 гривень, Коптюк знищив акт про накладення штафу.

Задача № 22.

Як працівник міліції Васильєв мав право брати участь у проведенні ревізійних перевірок. Видаючи свого знайомого Лукашевича за ревізора, він організовував контрольні закупки в торговельних підприємствах. Вони говорили торговельним працівникам про нібито виявлені ними недоливи вина, погрожуючи відповідними наслідками. Працівник торговельного закладу Івченко взяв з каси магазину і дав Васильєву 700 гривень.