Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 1-30.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
253.44 Кб
Скачать
  1. Виробнича структура підприємства

Структура п-ва – його вн устрій, який х-зує склад підрозділів і с-му зв’язків, підпорядкованості та взаємодії між ними. Розр в-чу і заг структуру. В-ча структура – склад підрозділів п-ва, в яких виконують в-чі процеси. Типи класифік в-чих структур. 1 залежно від підрозділу, діял якого покладно в осн в-чої структури розрізняють цехову (осн в підр – цех, адм відокремлена част п-ва, в якій виконується певний комплекс робіт в-но до вн зав спеціалізації. Цехи: осн, допоміжні та обслуговуючі, побічні + експерим), без цехова (осн побудови – в-ча дільниця, сук терит відокремлених роб місць, на яких виконуються однор роботи або виготовл однотипна прод), корпусна (на вел п-вах декілька однотипних цехів можуть бути об в корпус), комбінатська (викор на п-вах де зд багатостадійні процеси виробництва з послідовною переробкою сировини. Підрозділи вигот завершену частку осн виробу). 2 за формою спеціалізації осн цехів розрізняють технологічну (цехи спеціалізм на виконанні певної частки технол процесу або окр стадіїї в-чого процесу), предметна (цехи спец на вигот певного або групи одно тип виробів з використ різних тех. процесів та операцій), змішана (част цехів спец технолог, ін – предметно). 3 зал від наявності осн і доп процесів – комплексна в-ча структура та спеціалізована (поділ на п-ва механосклад, складального, заготовочного типу, спеціалізовані на в-ві деталей). Заг структура – сук усіх в-чих, невироб та упр підрозділів п-ва.

7. Інтеграційні форми підприємств та організаці

1)асоціації – найпростіша форма договірного об’єднання підприємств з метою постійної координації господарської діяльності.

2)корпорація – договірне об’єднання господарчих суб’єктів на основі інтеграції їх науково-технічних, виробничих та комерційних інтересів, з делегуванням певних повноважень централізованого регулювання кожного з учасників;

3)консорціум – тимчасові статутні об’єднання промислового і банківського капіталу для досягнення загальної мети.

4)концерни – форма статутних об’єднань підприємств, що характеризується єдністю власності і контролю.

5)картелі - договірне об’єднання підприємств переважно однієї галузі для здійснення спільної комерційної діяльності.

6)синдикати – організаційна форма існування різновиду картельної угоди, що передбачає реалізацію продукції учасників через створення спільного збутового органу.

7)трести – монополістичне об’єднання підприємств, що раніше належали різним підприємям, в єдиний виробничо-господарський комплекс.

8)холдінги – державницьке інтегроване товариство, що само безпосередньо не займається виробничою діяльністю, а використовує свої фінансові кошти для придбання контрольних пакетів акцій інштих підприємств, які є учасниками концерну.

9)фінансові групи - об’єднання юридично та економічно самостійних підприємств різних галузей народного господарства.

8. Поняття підприємства, його мета, функції основні завдання

Підприємство – самостійний суб”єкт господарювання, створений засновником для задоволення особистих і суспільних потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, торговельної... господарської діяльності, має права юр. особи, тобто має право укладати угоди, здійснювати виробничу, наук.-дослідну і комерц. діяльність з метою отримання прибутку або створення соціального ефекту; -організаційно відокремлена та економічно самостійна основна(первинна) ланка виробничої сфери народного господарства, що виготовляє продукцію(виконує роботи або надає платні послуги).

Місія – це головна мета підприємства, тобто чітко визначена причина його існування. Місія сучас. п-ва полягає у виробництві продукції (наданні послуг) для задоволення потреб ринку та одержання максимально можливого прибутку. На основі місії визначаються загальнофірмові цілі.

Характерні ознаки п-ва:

  • зареєстрований суб”єкт підпр. діяльності і має всі атрибути юр. особи – статут, р/р, баланс, печатку, назву, товарний знак тощо;

  • виконує господарські ф-ції, виготовляє продукцію (товари) чи надає платні послуги;

  • зберігає умови постійного повторення процесу вир-ва – індивідуального відтворення (аванс-ня грош. коштів – використання виробничих факторів-зношення(амортизація) осн. капіталу-формування аморт. фонду п-ва – оновлення і заміщення знош. капіталу п-ва – авансування капіталу в новий цикл обороту);

  • проходить (повторює) життєвий цикл (створення-розвиток-криза-санація(оздоровлення)-банкрутство-ліквідація);

  • має майно, завдяки чому може виконувати госп. ф-ції, зобов”язання перед партнерами, державами, приймати рішення, зберігати індивідуальне відтворення, не порушувати (повторювати) життєвий цикл.

Принципи діяльності п-ва:•вільний вибір видів діяльності;залучення майна і коштів ююр. і фіз.осіб;самостійна розробка виробничої програми;вільне наймання РС;вільне розпорядження прибутком;самостійне здійснення ЗЕД і використання валют. виручки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]