Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 1-30.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
253.44 Кб
Скачать

22. Кошторис витрат та калькуляція собівартості готової продукції

Кошторис виробництва — це витрати підприємства, пов'язані з його основною діяльністю за певний період незалежно від того, за­раховують їх на собівартість продукції в цьому періоді чи ні. Отже, кошторис виробництва і собівартість продукції, як правило, не збігаються.

Обчислення кошторису виробництва зводиться до обчислення всіх витрат, пов'язаних із виробництвом продукції аж до її реалізації. Головною метою кош­торису є пошуки резервів зниження собівартості продукції, збільшення при­бутку і рентабельності.

Основні економічні елементи витрат, що входять до розрахунку кошторису виробництва, становлять п'ять основних груп.

1. Матеріальні витрати як елемент кошторису складаються з витрат на сировину й основні матеріали, які є матеріальною субстанцією продукції; ви­роби, що їх потрібно закупити для укомплектування продукції (двигуни, при­лади, вузли, деталі тощо); покупні напівфабрикати (штампових, відливки, поковки ін.); виробничі послуги сторонніх підприємств і організацій, необхідні для виготовлення продукції; допоміжні матеріали,

2. Заробітна плата. Вона включає всі види і форми оплати праці штатного і позаштатного виробничого персоналу підприємства. Сюди входить персонал основного виробництва продукції, обслуговуючий і допоміжний персонал, служба управління. У кошторис собівартості не включаються виплати працівникам, що фінансуються з прибутку або інших джерел спеціального призначення.

3. Відрахування на соціальні потреби. Відповідно до законодавчих актів України здійснюється відрахування на соціальне страхування, у пенсійний фонд та інші подібні доходи. Величина відрахування визначається законом, який приймається парламентом, або за його дорученням урядом держави. Відра­хування обчислюються в установлених нормах від витрат на оплату праці не­залежно від джерел її фінансування.

4. Амортизація основних фондів. Відповідно до балансової вартості вста­новлюються нормативи амортизаційних відрахувань на повне відтворення основ­них фондів. Нормативи відрахувань встановлюються окремо на кожний вид ак­тивної і пасивної частини основних фондів. Амортизація нематеріальних акти­вів здійснюється за рівномірно-лінійним методом, виходячи з терміну функ­ціонування цих активів у межах до 10 років.

5. Інші витрати. До них належать витрати, які за змістом не можна відне­сти до вище перелічених. Це витрати різного призначення: оплати послуг зв'язку, обчислювальних центрів, охорони, витрати на відрядження, страхування майна, винагорода за винаходи та раціоналізаторські пропозиції.

Кошторис виробництва дає можливість аналізувати поелементну ресурсну структуру, що дуже важливо для аналізу факторів формування та зниження собівартості продукції.

Практичне значення кошторису виробництва полягає в тому, що узагаль­нюючи поелементні витрати підприємства, він показує їхню структуру (витра­ти на матеріали, персонал, основні фонди) і дає можливість визначити фактори, які негативно впливають на вартість продукції. Таким чином, маючи точний аналіз стану виробництва, можна активно й оперативно вирішувати проблеми, які виникли в процесі виробництва, підвищуючи ефективність виробничої діяль­ності підприємства. Порядок розробки кошторису виробництва залежить від стадії і форми прогнозування, наявності інформації, розміру підприємства.

Отже, кошторис виробництва, узагальнюючи поелементні витрати підприємства, показує їхню ресурсну структуру (витрати на матеріали, персонал, основні фонди), що надзвичайно важливо для аналізу факторів формування та зниження собівартості продукції.

Калькулювання – визначення собіварт окремих виробів. В од кальк статтю вкл витрати не залежно від їх належності до того чи ін ек ел, але виконуючі однакову роль у в-чому процесі або його обслуг-ні. Калькуляційні статті: 1 сировина та матер (матер витрати) – сировини і матер, які витрач на вигот од виробу, покупні вироби і напівфабрик, витрати на придоб упаковки й тари, транс-загот витрати. 2 Зворотні відходи – вартість звор відходів вираховується 3 Паливо та енергія на технол цілі – варт усіх видів палива та енергії, які використ безпосер на технол цілі 4 осн з\пл – з\пл роб, які безпос виготовл прод 5 дод з\пл – виплати, які додатк зд основному в-чому персоналу (премії) 6 витрати, які пов’язані з підготовкою та освоєнням в-ва – витрати на винахідництво, раціонал тощо 7 Витрати на утрим та експлуат обладь – аморт в-чого уст, витрати на внутрзавод переміщ вантажів, з\пл роб, які обслуг в-че уст, вартість витрач матеріалів 8 Загальновиробничі витрати – з\пл персоналу, який зд упр в-вом, витрати на служб відрядж в межах норм, аморт буд, споруд, в яких зд процес в-ва прод, витрати на протипожежну охор тощо. 9 Загальногосп витр – з\пл упр персоналу, витр на сл відрядж в межах норм, витрати на перепідгот кадрів, виплати за банк кред (%), витрати на протипож ох. 10 Нев-чі (комерц) витр – відшкодування складських та вантажно-розв робіт, витр на рекламу, витр на відшкод транс-експедиц послуг тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]