Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ільчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансова звітність страхових організацій та ліцензування їх діяльності

2.1. Фінансова звітність страхової організації та її призначення

Інформаційною основою для здійснення аудиту страхової компанії є її фінансова звітність. Фінансова звітність, згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-ХІV від 16.07.1999 року – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів господарюючого суб’єкта (у тому числі страхової компанії) за звітний період. Фінансова звітність будується на основі обраної облікової політики. Облікова політика – сукупність принципів, методів і процедур, які використовуються для складання та подання фінансової звітності.

В економічній літературі звітність як економічна категорія трактується у двох аспектах: з одного боку, вона є економічною інформацією про фінансовий стан, виробничу і фінансово-господарську діяльність підприємства, а з іншого — звітність як елемент бухгалтерського обліку — це метод узагальнення і подання інформації про результати діяльності підприємства.

Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності регулюються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» (далі — ПБО 1), затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87, норми якого застосовуються до фінансової звітності підприємств та організацій усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ). Таким чином страхові компанії формують фінансову звітність за національними П(С)БО, що узгоджені з міжнародними стандартами. Міжнародні стандарти фінансової звітності сформовано Радою з міжнародних стандартів бух.обліку (IASB) (створена у 2000 році на базі Комітету з міжнародних стандартів бух.обліку). Перший МСФЗ затверджено 19.06.2003 року.

Фінансова звітність має обов’язкові реквізити. За звітним періодом фінансова звітність поділяється на проміжну та річну.

2.2. Склад фінансової звітності страхової організації

Склад фінансової звітності страхової компанії регулюється «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та Розпорядженням Держфінпослуг «Про затвердження порядку складання звітних даних страховиків» №39 від 03.02.2004 р. Фінансова звітність страховиків складається з двох груп звітів.

Перша група — це звіти, які встановлені для всіх суб’єктів господарювання і є однаковими та загальними. Ця звітність є річною.

До річного звіту страховика, створеного у формі акціонерного товариства, як окрема частина входить звіт про корпоративне управління, в якому розкривається інформація з питань корпоративного управління страховика в обсягах, визначених Методичними рекомендаціями щодо системи управління та розкриття інформації фінансовими установами, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 27.12.2005 № 5207.

Друга група — це звіти, які є спеціалізованими і які відображають специфіку страхової діяльності (проміжна звітність, складається щокварталу).

Фінансові звіти містять статті, склад і зміст яких визначаються відповідними Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Будь-яка стаття може наводитися у фінансовій звітності лише за умови, що вона відповідає таким критеріям:

¾ існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод, пов’язаних із цією статтею;

¾ оцінка статті може бути достовірно визначена.

До фінансової звітності включаються показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відособлених підрозділів страховика. Звітність супроводжується листом, в якому зазначаються найменування, адреси, телефони, звітний період і перелік документів паперової та електронної форм, що додаються.

Усі документи що подаються в паперовій формі зшиваються, сторінки нумеруються, засвідчуються підписом керівника та гол.бухгалтера, печаткою страховика[p1] .

Також страховики можуть оприлюднювати звітність та розкривати інформацію про діяльність беручи участь у програмі «Відкрите страхування», започаткованій Держфінпослуг. У цьому випадку страховики керуються «Методичними рекомендаціями щодо розкриття інформації про діяльність страховиків» затвердженими Розпорядженням Держфінпослуг №8000 від 13.09.2007 р[p2] .