Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ільчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

7.3. Аналізування фінансового стану страховика за допомогою фінансових коефіцієнтів. Характеристика фінансових коефіцієнтів

Для проведення поглибленого аналізу фінансового стану страховика здійснюється дослідження структури його балансу з метою прийняття рішення про визнання цієї структури задовільною (незадовільною), а страховика платоспроможним (неплатоспроможним). При цьому проводиться аналіз динаміки валюти балансу шляхом порівняння її величини на початок і кінець звітного періоду; структури активу та пасиву, розраховуються фінансові коефіцієнти, що характеризують ступінь фінансової надійності страховика і відображені у нормативних документах регулюючих органів.

Основними показниками оцінювання фінансового стану страхової компанії визнаються коефіцієнти ліквідності (у тому числі загальний, проміжний, абсолютної ліквідності); платоспроможності, ділової активності, рентабельності.

Окрім зазначених коефіцієнтів, аудитор може використовувати також інші, виходячи зі специфіки та профілю кожної конкретної страхової компанії.

Також для оцінювання фінансового стану страховика використовують показники, висвітлені у Розпорядженні Держфінпослуг «Методичні рекомендації щодо розкриття інформації про діяльність страховиків» № 8000 від 13.09.2007 р[p3] ., що застосовуються для страховиків які співпрацюють з Держфінпослуг в межах програми „Відкрите страхування”.

На підставі «Рекомендацій щодо аналізу діяльності страховиків» №3755, затверджених Держфінпослуг 17.03.2005 р[p4] . здійснюється узагальнення та оцінка ризиків діяльності страховиків. Зокрема, за допомогою тестів раннього попередження визначається рівень фінансової надійності страховиків, який розраховується за даними річної фінансової звітності, складеної відповідно до Порядку складання звітних даних страховиків, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг № 39 від 03.02.2004 р.

Відповідно до Рекомендацій здійснюється аналіз капіталу, активів, перестрахування, страхових резервів, дохідності, ліквідності і надається відповідна оцінка. Оцінки виставляються по 4-бальній системі в залежності від діапазону, в який потрапило значення відповідного показника. На основі проведених тестів раннього попередження страховики можуть отримати такі оцінки:

− „1” (стійка) – фінансові показники знаходяться на високому рівні;

− „2” (задовільна) – відсутні серйозні проблеми, фінансові показники знаходяться на середньому рівні;

− „3” (гранична) - фінансовий стан викликає побоювання, фінансові показники знаходяться на рівні значно нижчому за середній;

− „4” (незадовільна) – вважається неприпустимим, фінансовий стан є дуже нестабільним.

[p1]Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження Положення про обов’язкові критерії та нормативи достатності, диверсикованості та якості активів, якими представлені страхові резерви з видів страхування, інших, ніж страхування життя» №741 від 08.10.2009 року.

[p2]Декларація про рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховиків та перестраховиків-нерезидентів – додаток до Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження Вимог до рейтингів фінансової надійності (стійкості) страховиків та перестраховиків-нерезидентів» №2885 від 03.12.2004 року.

[p3]Розпорядження Держфінпослуг «Методичні рекомендації щодо розкриття інформації про діяльність страховиків» № 8000 від 13.09.2007 р.

[p4]Розпорядження Держфінпослуг «Рекомендації щодо аналізу діяльності страховиків» №3755 від 17.03.2005 р.