Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ільчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Тема 6. Облік формування і використання фінансового результату страхової організації

6.1. Поняття фінансового результату страхової компанії.

Фінансовий результат — це вартісна оцінка підсумків господарювання страховика. Вона визначається як різниця між доходами і витратами. Прибуток страхової компанії являє собою фінансовий результат її діяльності за звітний період.

Оскільки страхова компанія проводить не тільки основну (страхову), а ще інвестиційну, фінансову і господарську діяльність, прибуток страховика також є підсумком фінансових результатів від всіх перелічених видів діяльності.

Прибуток страховика складається з:

1) прибутку від страхової (основної) діяльності;

2) прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності;

3) прибутку від іншої звичайної діяльності та надзвичайних операцій.

Прибуток від страхової (основної) діяльності формується за рахунок перевищення обсягу страхових платежів над страховими виплатами.

6.2. Порядок визначення фінансового результату основної (страхової) страхової діяльності. Доходи від страхової діяльності. Витрати страховика на здійснення страхової діяльності. Облік витрат.

Законодавство визначає, що прибуток від страхової діяльності (крім страхування життя і медичного страхування) обчислюється як різниця між доходами та витратами страхової діяльності.

«Алгоритм» обчислення прибутку від страхової діяльності унаочнює спеціалізована форма фінансової звітності «Звіт про доходи і витрати страховика».

Звіт про доходи та витрати страховика відбиває всі складові доходів страхової компанії від основної діяльності і витрати, пов’язані з її виконанням (див. форму Звіту).

У складі доходів і витрат страховика, як видно з цієї форми, є специфічні показники, на змісті яких слід зупинитися окремо.

Витрати страховика прийнято поділяти на адміністративні, аквізиційні, інвестиційні, ліквідаційні.

6.3. Облік фінансового результату страховика, у тому числі від страхової діяльності

Усі види доходів страхової організації (крім заробленої страхової премії) що відображаються за кредитом рахунка 71.

Доходи, отримані від інвестування коштів страховика у вигляді банківських процентів, від володіння корпоративними правами, облігаціями, іншими цінними паперами обліковуються на рахунку 73.

Валовий фінансовий результат від страхової діяльності обчислюється як різниця між доходами від страхової діяльності та витратами страховика на надання страхових послуг.

6.4. Розподіл та використання прибутку страхової організації. Вільні резерви стра­ховика. Виплата дивідендів. Реінвестування

Прибуток страховика розподіляється за спільними для всіх суб’єктів господарювання принципами. Схема розподілу прибутку залежить від форми організації страхової компанії (акціонерне товариство відкритого або закритого типу, командитне, повне товариство, товариство з додатковою відповідальністю) і регулюється Законом України «Про господарські товариства» та установчими документами страховика. Особливістю розподілу прибутку страхової компанії є те, що згідно з Законом України «Про страхування» за рахунок нерозподіленого прибутку, тобто прибутку, який реінвестовано у страхову компанію, вона може створювати вільні резерви з метою зміцнення своєї платоспроможності.

Аудит використання фінансового результату страхової компанії стосується перевірки дотримання законності використання прибутку, що залишається у її розпорядженні, правильності розподілу прибутку та законності виплат із чистого прибутку, в тому числі — виплати дивідендів.

Перевіряючи законність виплати дивідендів, аудитор має переконатися у наявності відповідного рішення загальних зборів акціонерів, з’ясувати джерело сплати дивідендів, перевірити правильність оподаткування цих виплат.