Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ільчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

2.3. Принципи підготовки фінансової звітності

Підготовка фінансової звітності ґрунтується на законодавчо визначених принципах. Принцип (від лат. principium — начало, основа) — це фундаментальне положення, правило, яке є основою для розробки інших правил та положень.

Принцип бухгалтерського обліку — правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Фінансова звітність страховиків, як і інших суб’єктів господарювання, згідно з ПБО 1, формується з дотриманням таких принципів.

Автономності підприємства, за яким кожне підприємство розглядається як юридична особа, що відокремлена від власників. Тому особисте майно та зобов’язання власників (засновників, акціонерів) не повинні відображатись у фінансовій звітності страховика. У системі бухгалтерського обліку кожна організація розглядається як відокремлений економічний об’єкт.

Безперервності діяльності, який передбачає оцінку активів та зобов’язань підприємства, виходячи з припущення, що його діяльність триватиме далі. Цей принцип ще іноді називають принципом «наявності постійного інтересу», маючи на увазі, що бізнес страховика буде тривати в передбачуваному майбутньому, і у власників немає намірів ліквідувати страхову компанію або різко скоротити обсяги її операцій. Враховування цього принципу є особливо важливим стосовно оцінки активів господарюючого суб’єкта. Оскільки активи використовуватимуться протягом тривалого часу і продаватися не будуть, їх не слід оцінювати за ціною розпродажу, тобто за ціною, за якою вони «пішли б з молотка» з наступною ліквідацією діяльності.

Періодичності, що означає розподіл терміну діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.

Історичної (фактичної) собівартості, що визначає пріоритет оцінки активів, виходячи з витрат на їх виробництво і придбання. Тобто йдеться про те, що у фінансовій звітності активи підприємства відображаються за їхньою фактичною (історичною) ціною. Це сприяє дотриманню максимальної об’єктивності фінансових звітів, адже завжди можна знайти документальні докази історичної вартості тих чи інших активів.

Нарахування і відповідності доходів та витрат, за яким для визначення фінансового результату звітного періоду слід порівнювати доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку та звітності в момент їх виникнення незалежно від часу надходження і сплати грошей.

Повного висвітлення, згідно з яким фінансова звітність повин- на містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки операцій і подій, яка може вплинути на рішення, що прийматься на її основі.

Послідовності, що передбачає постійне (з року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміна облікової політики повинна бути обґрунтована і розкрита у фінансовій звітності.

Обачності, згідно з яким методи оцінки, що застосовуються в бухгалтерському обліку, повинні запобігати зниженню оцінки зобов’язань та витрат і завищенню оцінки активів та доходів підприємства. Для страхової компанії цей принцип є особливо актуальним, оскільки найважливішим завданням страховика є забезпечення фінансової стійкості. Законодавчо встановлений показник фінансової стійкості — так званий запас платоспроможності страховика — являє собою зіставлення чистих активів страховика з обсягами залучуваних страхових премій або сплачуваних страхових виплат.

Превалювання змісту над формою, за яким операції повинні обліковуватись відповідно до їхньої сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

Єдиного грошового вимірника, який передбачає вимірювання та узагальнення всіх операцій страхової компанії у її фінансовій звітності в єдиній грошовій одиниці. При цьому дуже важливо наголосити, що у фінансовій звітності мають відображатися лише ті статті, які можна виразити в грошовому вимірі. Страхова компанія може володіти таким «невідчутним активом» (inangible assets), як репутація, престиж, лояльність персоналу, високоякісний менеджмент, ділові зв’язки, ліцензії. Все це може давати значну перевагу в порівнянні з аналогічними компаніями у відповідній сфері діяльності. Але, оскільки перелічені якості неможливо подати у грошовій формі, у фінансову звітність ці активи включатися не можуть. Оцінка ринкової вартості подібних активів («гудвіл») відбувається, здебільшого, у разі придбання або поглинання даної компанії іншими компаніями.

Виправлення помилок, допущених при складанні фінансової звітності у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Усі вимоги щодо виправлення помилок у первинних документах та звітності викладено у розділі 4 Наказу Мінфіну, яким затверджене «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» №88 від 24.05.1995 року.