Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ільчук.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

5.2. Технічні резерви. Порядок формування резерву незаробленої премії страховиками України. Порядок формування резерву збитків за відомими вимогами страхувальників

Страхові резерви за загальними видами страхування називаються технічними резервами. Їх формування, облік та розміщення здійснюється віповідно правил, затверджених Розпорядженням Держфінпослуг «Про затвердження правил формування, обліку та розміщення страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя» №3104 від 17.12.2004 року[p3] . Страховики, які здійснюють види страхування, інші, ніж страхування життя зобов’язані формувати і вести облік таких технічних резервів за видами страхування.

Здійснюючи фінансову діяльність, пов'язану з розміщенням коштів технічних резервів та їх управлінням, страховики повинні дотримуватись умов щодо безпечності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості. Обсяги технічних резервів мають бути представлені такими категоріями дозволених активів:

1) грошові кошти на поточному рахунку;

2) банківські вклади (депозити);

3) валютні вкладення згідно з валютою страхування;

4) нерухоме майно;

5) акції, облігації, іпотечні сертифікати;

6) цінні папери, що емітуються державою;

7) права вимоги до перестраховиків;

8) інвестиції в економіку України за напрямами, визначеними Кабміном;

9) банківські метали;

10) готівка в касі в обсягах лімітів залишків каси, установлених НБУ

Якщо кошти технічних резервів представлені правами вимоги до перестраховиків-нерезидентів то Держфінпослуг висуває окремі вимоги щодо обсягів розміщення резервів на території України та за її межами[p4] .

Для страховиків які отримали ліцензії на проведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду та є членами Ядерного страхового пулу Держфінпослуг висуває окремі вимоги щодо формування технічних резервів за даним видом страхування. Дані вимоги викладено у Розпорядженні Держфінпослуг «Про затвердження Порядку і правил формування, розміщення та обліку страхових резервів з обов’язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду» №123 від 13.11.2003 року. Вони формують такі технічні резерви з обов'язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду:

1) резерв незароблених премій;

2) резерв збитків;

3) резерв катастроф[p5] .

5.3. Бухгалтерський облік страхових резервів. Облік часток перестраховиків у технічних резервах. Характеристика рахунків бухгалтерського обліку, що використовуються для відображення страхових резервів та їх руху. Кореспонденція рахунків, основні бухгалтерські проводки.

Для відображення страхових резервів у бухгалтерському обліку страхові компанії, згідно з затвердженим Міністерством фінансів України Планом рахунків, використовують пасивний рахунок 49 «Страхові резерви».

Цей рахунок має законодавчо визначені субрахунки, на яких здійснюється окремий облік страхових резервів.

Результат зміни резервів незароблених премій визначається шляхом порівняння залишків резервів незароблених премій на початок і кінець звітного періоду.

Аналітичний облік технічних резервів здійснюють за видами страхування та за видами валюти, в яких страховики несуть відповідальність за своїми страховими зобов‘язаннями незалежно від того, в якій валюті сплачуються страхові платежі.

Облік резервів збитків на звітну дату ведеться у спеціальному журналі.

Журнал обліку заявлених збитків ведеться за видами страхування у хронологічному порядку з початку звітного року.

[p1]Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження правил розміщення страхових резервів із страхування життя» №2875 від 26.11.2004 року

[p2]Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження правил розміщення страхових резервів із страхування життя» №2875 від 26.11.2004 року

[p3]Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження правил формування, обліку та розміщення страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя» №3104 від 17.12.2004 року

[p4]Розпорядженням Держфінпослуг «Про затвердження правил формування, обліку та розміщення страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя» №3104 від 17.12.2004 року

[p5]Розпорядження Держфінпослуг «Про затвердження Порядку і правил формування, розміщення та обліку страхових резервів з обов’язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду» №123 від 13.11.2003 року.