Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

58. Сутнісна характеристика і методичні основи визначення якості та конкурентоспроможності продукції

Якість як економічна категорія відбиває сукупність властивостей продукції, що зумовлюють ступінь її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення.

Рівень якості – це кількісна характеристика міри придатності того чи іншого виду продукції для задоволення конкретного попиту на неї у порівнянні з відповідними базовими показниками. Оцінка якості передбачає визначення: абсолютного, відносного, перспективного та оптимального рівнів якості.

Показники якості продукції можна поділити на дві групи: перша – диференційовані (поодинокі) показники; друга – загальні показники якості всього обсягу продукції яку виробило підприємство. В свою чергу диференційовані діляться на:

-одиничні (характеризують будь яку одну властивість одиниці продукції);

-комплексні (характеризують декілька властивостей одиниці продукції одночасно).

Для визначення рівня якості виготовлених або освоюваних виробництвом нових виробів застосовують ряд методів:

-об’єктивний (за допомогою стендових випробувань та приборних вимірювань, лабараторного аналізу);

-органоліптичний (грунтується на наслідках аналізу сприймання органами почуттів людини);

-диференційований (передбачає порівняння одиничних виробів з відповідними показниками виробів-еталонів);

-комплексний (полягає у визначенні узагальнюючого показника рівня якості оцінюваного виробу).

Під конкурентоспроможністю продукції заведено розуміти сукупність її властивостей, що відбиває міру задоволення конкретної потреби проти репрезентованої на ринку аналогічної продукції. Вона визначає здатність витримувати конкуренцію на ринку, тобто мати якісь вагомі переваги над виробами інших товаровиробників.

Конкурентоспроможність товарів закладається ще на стадії проектування. У процесі виробництва матеріалізуються найважливіші елементи конкурентоспроможності виробів: якість і витрати. Моделювання та визначення рівня конкурентоспроможності продукції є необхідною передумовою для її продажу на відповідному ринку.

Беручи загалом, для визначення конкурентоспроможності продукції продуценту необхідно знати:

● конкретні вимоги потенційних покупців до пропонованого на ринку товару; ● можливі розміри та динаміку попиту на продукцію; ● розрахунковий рівень ринкової ціни товару; ● очікуваний рівень конкуренції на ринку відповідних товарів; ● визначальні параметри продукції основних конкурентів; ● найбільш перспективні ринки для відповідного товару та етапи закріплення на них; ● термін окупності сукупних витрат, зв’язаних із проектуванням, продукуванням і просуванням на ринок нового товару.

59. Характеристика сучасних систем управління якістю продукції.

Загальне управління якістю здійснюється за допомогою системи управління якістю. Системи управляння якістю – це сукупність структури і процедур, процесів і ресурсів, необхідних для реалізації управління якістю. Вона повинна бути складовою частиною системи управління організації і має створювати у керівництва організації та споживача впевненість у тому, що продукція або послуга буде відповідати встановленим вимогам до її якості. При цьому масштаб системи якості повинен відповідати завданням організації в галузі якості (політики у галузі якості).

Стандартом ІSО визначено вісім принципів, які сприяють досягненню цілей у сфері якості. Одним з цих принципів є процесний підхід, який полягає у таких твердженнях:

  • усі види діяльності описуються у вигляді взаємопов’язаних процесів;

  • визначення ключових процесів;

  • управління ресурсами як результативним процесом;

  • більш ефективне досягнення бажаних результатів;

  • можливість використання інформаційних технологій для своєчасного прийняття управлінських рішень.

Концептуальною основою стандарту ISO є те, що організація створює, забезпечує та покращує якість продукції або послуг за допомогою взаємопов’язаних процесів, які повинні постійно аналізуватися та удосконалюватися.

Політику та стратегію Української асоціації якості на практиці реалізують її провідні професійні організації – Міжгалузевий центр якості “ПРИРОСТ” та Компанія професіоналів якості “СИСТЕМИ”.

Міжгалузевий центр якості (МЦЯ) “ПРИРОСТ” призначено головною організацією Української асоціації якості з підтвердження відповідності. На цей час на базі МЦЯ “ПРИРОСТ” функціонує Орган сертифікації систем менеджменту (ОС “ПРИРОСТ”).

До складу Компанії професіоналів якості “СИСТЕМИ” входить Центр підготовки персоналу “ПРИРОСТ-Академія”, яка здійснює навчання фахівців за програмами курсів Європейської організації якості. Головною організацією Компанії є Центр систем якості “Приріст-Система”, яка надає методичну та практичну допомогу державним, громадським і комерційним організаціям різних галузей з удосконалення систем менеджменту. Система управління якістю дозволяє чітко визначити і управляти взаємопов’язаними та взаємодіючими процесами, правильно поставити і досягти вимірні цілі діяльності, при цьому стає можливим:

-чіткий розподіл відповідальності між усіма співробітниками -щодо реалізації поставлених цілей та завдань;

-усунення надлишкових функцій;

-уніфікація документообігу;

-внутрішній контроль, спрямований на оперативне усунення виявлених невідповідностей, коригування і впровадження попереджувальних дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]