Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

35. Нематеріальні активи (на) підприємства та їх вартісна оцінка

НА — це категорія, яка виникає внаслідок володіння правами на об’єкти ІВ або на обмежені ресурси та їхнього використання в господарській діяльності з отриманням доходу

Складність вартісної оцінки НА зумовлено:

1) різноманітністю об’єктів ІВ, кожний з яких за законом має бути оригінальним; 2) різними способами їхньої появи на підприємстві; 3) різними формами їхнього практичного використання на підприємстві;

4) імовірнісним характером отриманих результатів вартісної оцінки.

Етапи оцінки вартості НА: 1) обстеження нематеріальних активів; 2) правова експертиза; 3) з’ясування типу вартості, що визначається, і вибір відповідного методу (методів) оцінки вартості; 4) формування інформаційної бази для проведення оцінки; 5) розрахунки вартості НА за вибраними методами; 6) підготовка звіту про оцінку.

36. Сутність, класифікація та структура основного капіталу підприємства.

Капітал, що перебуває у виробничій формі, за характером обороту традиційно поділяють на основний і оборотний.    Основний капіталчастина продуктивного капіталу, яка цілком і багаторазово бере участь у виробництві товару, переносить свою вартість на новий продукт частинами (у міру зношення). До основного капіталу відносять ту частину авансованого капіталу, яка втілюється в засобах праці    Існують два види зношування основного капіталу — фізичне і моральне. Фізичний зносматеріальний знос машин, інструментів, будинків і споруд, інших засобів праці за час їхнього функціонування в процесі виробництва або невикористання. Фізичний знос є наслідком виробничих навантажень, впливу атмосферних умов, змін у будові матеріалу, з якого виготовлено знаряддя праці, тощо. У результаті фізичного зносу засоби праці втрачають частину своєї вартості. Моральний знос основного капіталу — це передчасна втрата основним капіталом їхньої вартості або зменшення її. Є два види (дві форми) морального зносу.Класифікація: за приналежністю: власний і орендований; за територіальним признаком: основний капітал районів, республік, областей і міст.

37.Основні засоби підприємства: поняття, функціонально-елементний склад та оцінка.

У зв’язку з тривалим функціонуванням та поступовим зношенням засобів праці, постійною зміною умов їхнього відтворення існує кілька видів оцінки основних фондів. Основні фонди підприємства оцінюються: залежно від моменту проведення оцінки — за первісною (початковою) чи відновленою вартістю; залежно від стану основних фондів — за повною або залишковою вартістю. Первісна вартість основних фондів — це фактична їхня вартість на момент уведення в дію чи придбання. Повна вартість основних фондів — це вартість у новому, не зношеному стані. Залишкова вартість основних фондів характеризує реальну їхню вартість, іще не перенесену на вартість виготовленої продукції. Балансова вартість групи основних фондів підприємства на початок розрахункового року (БВоф) обчислюється за формулою: БВоф = БВо + Вноф + Вкр + Врек – Вв – АВо, де БВо — балансова вартість групи основних фондів на початок року, що передував звітному;Вноф — витрати на придбання нових основних фондів;Вкр — вартість здійснення капітального ремонту основних фондів;Врек — витрати на реконструкцію виробничих приміщень і модернізацію устаткування,Вв — вартість виведених з експлуатації основних фондів протягом року, що передував звітному; АВо — сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у році, що передував звітному. Оскільки елементи основних фондів відіграють неоднакову роль у процесі виробництва, неабияке значення має поділ таких на дві частини: активну, яка безпосередньо бере участь у виробничому процесі і завдяки цьому забезпечує належний обсяг та якість продукції, і пасивну, що створює умови для здійснення процесу виробництва. До активної частини основних фондів відносять переважно робочі машини й устаткування, інструмент, вимірювальні та регулюючі прилади і пристрої, використовувану в автоматизованих системах управління технологічними процесами Необхідною умовою правильного обліку й планування відтворення основних фондів підприємств є їхня класифікація. Найбільше економічне значення має видова класифікація, згідно з якою всі основні фонди за ознакою подібності їхнього функціонального призначення та натурально-речового складу розподіляються на певні види:будівлі, споруди, передавальні пристрої,транспортні засоби, інструменти,господарський інвентар,виробничий і-р, машини та устаткування, інші основні фонди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]