Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

39. Аналіз стану, забезпеченості, ефективності відтворення та використання основних засобів підприємства.

Забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва можливе за умови інтенсифікації відтворення та ліпшого використання діючих основних фондів підприємств. Система показників, яка може вичерпно характеризувати ефективність основних фондів, охоплює два блоки: перший — показники ефективності відтворення окремих видів і всієї сукупності засобів праці; другий — показники рівня використання основних фондів в цілому і окремих їхніх видів.). Показники, що характеризують рівень ефективності використання основних фондів, об’єднуються в окремі групи за ознаками узагальнення й охоплення елементів засобів праці: ● коефіцієнт змінності роботи устаткування — відношення загальної кількості відпрацьованих машино-змін за добу до кількості одиниць встановленого устаткування;● напруженість використання устаткування (виробничих площ) — випуск продукції в розрахунку на одиницю устаткування (загальної або виробничої площі);● коефіцієнт інтенсивного навантаження устаткування — відношення кількості виготовлених виробів за одиницю часу до технічної продуктивності відповідного устаткування. З-поміж показників використання устаткування та виробничих площ найбільш відомим і широко застосовуваним на практиці є коефіцієнт змінності роботи устаткування. За сучасних умов слід запровадити і реалізувати такі головні напрямки інтенсифікації відтворення основних фондів: усебічне прискорення розвитку машинобудівного комплексу України, зосередження зусиль різних галузей науки на пріоритетних напрямках науково-технічного прогресу, докорінне поліпшення всієї організації робіт та економічного її обгрунтування на всіх стадіях відтворювального процесу.Головною ознакою підвищення рівня ефективного використання основних фондів є зростання обсягу виробництва продукції. усю сукупність технічних, організаційних та економічних заходів щодо ліпшого використання основних фондів підприємства можна умовно поділити на дві групи: 1) збільшення екстенсивного завантаження; 2) підвищення інтенсивного навантаження. Значному поліпшенню екстенсивного завантаження засобів праці сприяє зниження частки недіючого устаткування, яка на промислових підприємствах України є дуже значною , а також виведення з експлуатації зайвого й неефективного використовуваного устаткування

40. Оборотний капітал підприємства: сутність, функціонально-елементний склад та процес трансформації.

Оборотний капітал – це частина капіталу у грошовому виразі, що спрямовується у створення активів, які обслуговують його виробничо-комерційну діяльність і повністю споживаються в процесі одного операційного і фінансового циклу та переносять свою вартість на виготовлений продукт.

Оборотний капітал класифікують:

1. За сферою функціонування:

а) Оборотний капітал у сфері виробництва (оборотні фонди) – це частина оборотного капіталу у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких повністю споживаються у кожному операційному циклі, повністю змінюють або втрачають свою натуральну форму і переносять свою вартість повністю на вартість, виготовленої продукції:

- виробничий запас;

- незавершене виробництво;

- напівфабрикати власного виготовлення;

- витрати майбутніх періодів.

б) Оборотний капітал у сфері обігу (фонди обігу) – це оборотний капітал, пов'язаний з обслуговуванням процесу товарообміну:

- готова продукція;

- товари;

- одержані векселі;

- дебіторська заборгованість;

- поточні фінансові інвестиції;

- грошові кошти та їх еквіваленти;

- та інші оборотні активи.

2. За необхідністю нормування:

а) Нормований оборотний капітал.

б) Ненормований оборотний капітал.

Капітал постійно перебуває в русі. Під оборотом капіталу розуміють процес безперервного його руху в економічній системі, який супроводжується послідовним перетворенням його форми в іншу:

а) грошова;

б) продуктивна;

в) товарна;

г) фінансова (грошова).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]