Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

3. Характеристика змісту, переваг та недоліків основних організаційно-правових форм здійснення підприємницької діяльності.

В Україні поширено здебільшого три основні організаційно-правові форми підприємницької діяльності:

1) одноосібна власність - Підприємство, власником якого є фізична особа або сім’я.

Переваги:

 Простота заснування

 Повна самостійність, свобода та оперативність дій підприємця

 Максимально можливі спонукальні мотиви до ефективного господарювання

 Гарантоване збереження комерційних таємниць

Недоліки:

 Труднощі із залученням великих інвестицій та одержанням кредитів

 Повна відповідальність за борги

 Відсутність спеціалізованого менеджменту

 Невизначеність терміну функціонування

2) товариство (партнерство) - об’єднання власних капіталів кількох фізичних або юридичних осіб за умов: однакового розподілу ризику і прибутку; спільного контролю результатів бізнесу; безпосередньої участі у здійсненні діяльності. Переваги:

• Широкі можливості виробничої та комерційної діяльності

• Збільшення фінансової незалежності й дієздатності

• Велика свобода дій та більша виваженість управлінських рішень

• Можливість залучення до управління товариством професійних менеджерів.

Недоліки:

• Загроза окремим партнерам через солідарну відповідальність; тобто можливість банкрутства через професійну некомпетентність одного з партнерів

• Збільшення ймовірності господарського ризику через недостатню передбачуваність процесу та результатів діяльності

3) корпорація (акціонерні товариства) - Підприємство, власниками якого є акціонери, які мають обмежену відповідальність (у розмірі свого внеску в акціонерний капітал) і розпоряджаються прибутком.

Переваги:

• Реальна можливість залучення необхідних інвестицій

• Більша можливість постійного щодо нарощування обсягів виробництва чи послуг

• Існування тільки обмеженої відповідальності акціонерів

• Постійний (тривалий) характер функціонування. Недоліки:

• Наявність розбіжностей між правом власності і функцією контролю діяльності

• Сплата більших податків через оподаткування спочатку прибутку, а потім одержуваних дивідендів

• Існування потенційної можливості посадових осіб, впливати на діяльність корпорації у власних інтересах

4. Мале підприємництво: поняття, значення, основні чинники ефективного розвитку.

Мале підприємництво — це обов'язковий елемент ринку, важливий фактор розвитку та ефективного функціонування економіки. Роль малого підприємництва у житті суспільства полягає в тому, що воно є одним із провідних секторів ринкової економіки; формується на засадах дрібнотоварного виробництва; визначає темпи економічного розвитку, структуру та якісну характеристику ВВП; здійснює структурну перебудову економіки, характеризується швидкою окупністю витрат, свободою ринкового вибору; забезпечує насичення ринку споживчими товарами та послугами повсякденного попиту, надає додаткові робочі місця; має високу мобільність, раціональність структури управління; формує новий соціальний прошарок підприємців-власників; сприяє послабленню монополізму та розвитку конкуренції та реалізації інновацій.

Роль і місце малого підприємництва в національній економіці найкраще проявляється у властивих йому функціях. Розглядаючи функції малого підприємництва у ринковій економіці, треба наголосити на певних чинниках.

По-перше, неоціненний внесок малого підприємництва у справу формування конкурентного середовища. По-друге, мале підприємництво, оперативно реагуючи на зміни кон'юнктури, надає ринковій економіці необхідної гнучкості. По-третє, величезним став внесок малого підприємництва у здійснення прориву у багатьох важливих напрямках інновацій, передусім у галузі електроніки, кібернетики, інформатики. По-четверте, мале підприємництво робить вагомий внесок у розв'язання проблеми зайнятості. По-п'яте, важлива функція малого підприємництва полягає в пом'якшенні соціальної напруги і демократизації ринкових відносин, бо саме воно є фундаментальною основою формування середнього класу. Отже, воно виконує функцію послаблення властивої ринковій економіці тенденції до соціальної диференціації та розширення соціальної бази реформ, що здійснюються на певному етапі.

Також у ринковій економіці мале підприємництво має потенціал щодо сприяння вирішенню проблем швидкої переорієнтації ресурсів із менш ефективного виробництва в більш ефективне (потрібне споживачу, прибуткове) під час змін кон'юнктури ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]