Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

51. Поняття, види, методичні основи визначення обсягу та ступеню використання виробничої потужності підприємства.

Виробнича потужність підприємства – це максимально можливий річний обсяг випуску продукції заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання устаткування та виробничих площ, застосування прогресивних технологій та організації виробництва.

Здебільшого виробнича потужність визначається в тих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється. Одиницями виміру виробничої потужності виступають натуральні показники, хоча для багато номенклатурних виробництв застосовуються також умовно-натуральні, а також вартісні.

Виокремлюють три види потужності підприємства: Проектна – це потужність, яка визначається у процесі проектування, реконструкції або розширення діючого, або будівництва нового підприємства.

Поточна (фактично досягнута) визначається періодично у зв’язку зі зміною умов виробництва або перевищенням проектних показників. При цьому обчислюють вхідну, вихідну та середньорічну потужність підприємства.

Резервна – це величина потужності підприємства, яка резервується для подолання пікових навантажень у виробництві. Типовим явищем є формування резервної виробничої потужності в галузі електроенергетики, мобільного зв’язку, транспорту, газової промисловості.

Величина виробничої потужності підприємства формується під впливом багатьох чинників. Головним з них є:

● номенклатура, асортимент та якість продукції, що виготовляється;

● кількість встановленого устаткування, розміри і склад виробничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування та використання площ протягом року;

● прогресивні техніко-економічні норми виготовлення продукції.

Методичні принципи розрахунку виробничих потужностей діючих підприємств:

1) Виробничу потужність підприємства визначають за всією номенклатурою профільної продукції.

2) Виробнича потужність підприємства встановлюється, виходячи з потужності провідних цехів основного виробництва з урахуванням заходів для ліквідації вузьких місць.

3) У розрахунки виробничої потужності підприємства включається все діюче і недіюче внаслідок несправності, ремонту та модернізації устаткування основних виробничих цехів.

4) Для розрахунків виробничої потужності підприємства береться максимально можливий річний фонд часу роботи устаткування.

5) Розрахунок виробничої потужності підприємства починається з визначення виробничої потужності окремих виробничих підрозділів за однією з формул:

Ni = aiTpm або Ni = Tpm/ti,

де Ni — потужність і-го виробничого підрозділу підприємства;

aiпродуктивність устаткування у відповідних одиницях виміру і-ої продукції за годину;

Tp — річний фонд часу роботи устаткування;

m — середньорічна кількість фізичних одиниць устаткування;

ti — трудомісткість виготовлення одиниці продукції.

6) Визначення виробничої потужності підприємства завершується складанням балансу, що відбиває зміни її величини протягом розрахункового періоду і характеризує вихідну потужність:

Nвих = Nвх ΔN

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]