Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЕП Хр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

31.Оплати праці на підприємстві: сутність, державна політика загальна організація.

ОП — це будь-який заробіток, обчислений, як правило, в грошовому виразі, який за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу або надані послуги.Важливим елементом механізму визначення індивідуальної заробітної плати є форми й системи оплати праці. Останні виступають, з одного боку, з’єднувальною ланкою між нормуванням праці і тарифною системою, а з другого – засобом досягнення певних якісних показників. Ці елементи організації оплати праці є способом установлення залежності величини заробітної плати від кількості, якості праці та її результатів.

Згідно зі статтею 96 Кодексу законів про працю України основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка складається з тарифних сіток, тарифних ставок, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційних характеристик.

Тарифна система оплати праці — це сукупність правил, за допомогою яких забезпечується порівняльна оцінка праці, залежно від кваліфікації, умов її виконання, відповідальності, значення галузі та інших факторів, що характеризують якісну сторону праці.

Як зазначалося вище тарифна система оплати праці включає:

а) тарифну сітку – коефіцієнти, які присвоюються робочим в залежності від кваліфікації;

б) тарифні ставки – суми, які нараховуються за певний проміжок часу (година, день) працівникам відповідної кваліфікації (розряду). Наприклад, працівнику першого розряду за одну годину нараховується одна гривня, а працівнику шостого розряду – шість гривень.

32. Сутнісно-видова характеристика форм і систем оплати праці (оп) персоналу

ОП — це будь-який заробіток, обчислений, як правило, в грошовому виразі, який за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу або надані послуги.

ОП склад.з основної заробітної плати й додаткової оплати праці. Розміри ОП найманого працівника залежать від результатів його праці з урахуванням наслідків господарської діяльності підприємства.

Основна заробітна плата працівника залежить від результатів його праці й визначається тарифними ставками, відрядними розцінками, посадовими окладами, а також надбавками і доплатами у розмірах, не вищих за встановлені чинним законодавством. Рівень додаткової ОП здебільшого залежить від кінцевих результатів діяльності підприємства. Це премії та інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Форми і системи ОП встановл. підприємствами та організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням вимог і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими угодами.

Під системою ОП слід розуміти чинний на підприємстві організаційно-ек.механізм взаємозв'язку між показниками, що характеризують міру праці й міру його оплати відповідно до практично досягнутих результатів праці, тарифних умов оплати праці та погодженою між працівником і роботодавцем ціною послуг робочої сили. Система ОП, що використовується на підприємстві є способом встановлення залежності заробітної плати від кількості, якості праці та її результатів.

Форма заробітної плати – одна з класифікацій системи ОП за ознакою, що характеризує міру праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]