Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bud_mat_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать

29. Силікатний бетон. Пористі силікатні матеріали.

Силикатный бетон — каменный материал, получающийся из уплотненной и затвердевшей в автоклаве смеси молотой негашеной извести (6—10%), молотого кварцевого песка (8—15%) и немолотого кварцевого песка (70—80%). Силикатные бетоны автоклавного твердения разделяют на тяжелые, имеющие объемную массу более 1800 кг/м3, и легкие с объемной массой от 500 до 1800 кг/м3.

По пределу прочности при сжатии {9,8—39,2 МН/м2) их делят на марки: 100, 150, 200, 250, 300 и 400. По морозостойкости такие бетоны имеют марки: Мрз15, 25 и 50. Силикатные бетоны обладают достаточной водостойкостью и стойкостью к воздействию некоторых агрессивных сред. Силикатные бетоны могут быть армированы обычной и предварительно растянутой арматурой. Однако в армированных силикатных бетонах, работающих в условиях повышенной влажности, необходимо защищать арматуру от коррозии специальными противокоррозийными обмазками. Силикатные бетоны автоклавного твердения широко применяют в промышленном и гражданском строительстве наравне с обычными цементными бетонами для изготовления стеновых блоков и панелей, а также для устройства перекрытий (настилы и панели перекрытий). Не следует рекомендовать применение таких бетонов для фундаментов и других конструктивных элементов, работающих в условиях повышенной влажности.

Силикатные облицовочные плиты изготовляют из увлажненной смеси молотой негашеной извести и кварцевого песка (часть песка при этом измельчается) путем ее формования и последующего запаривания плит в автоклавах. Для повышения механической прочности плит к известково-песчаной смеси часто добавляют портландцемент марки 300—400. Водопоглощение плит должно быть не более 16% по массе, а морозостойкость — не менее Мрз25. Плиты бывают рядовые и угловые. Рядовые плиты имеют L-образную форму и состоят из облицовочной части с размерами 194X219 и 294Х <394 мм при толщине 30 мм и опорной части с размерами по ширине 160 мм и толщине 65 мм, заделываемой в кладку стены.

Силикатные плиты применяют для облицовки кирпичных жилых и промышленных зданий за исключением цоколей, наружных подоконников, поясков и других частей зданий, подвергающихся увлажнению. Их применяют для облицовки гладких поверхностей стен, углов, карнизов и свесов зданий. Возможность окраски силикатных плит с помощью щелочестойких пигментов позволяет повысить их декоративные качества и. широко использовать для архитектурной отделки фасадов зданий.

  1. М’яка черепиця як штучний покрівельний матеріал з бітумних, бітумно-полімерних матеріалів. Різновиди. Отримання. Застосування.

Бітумна (гнучка) черепиця являє собою плоскі листы невеликого розміру, що мають по одному краї своєрідні фігурні вирізи. Загальна форма таких аркушів може бути самої різної – від квадратів, прямокутників і трикутників до шестикутних стільник, овалів й інших геометричних і декоративних фігур. Структура черепиці являє собою стеклохолст (стеклоткань), просочений бітумом, у деяких випадках замість штучного матеріалу застосовується органічна целюлоза. Два шари окисленого бітуму прилягають до цієї основи зверху й знизу й мають у своєму составі спеціально розроблені полімерні добавки, а також забезпечують черепиці пластичність і міцність модифікатори SBS. Базальтовий гранулят, що покриває верхній бітумний шар, надає матеріалу найрізноманітніші колірні відтінки, одночасно захищаючи його від різних кліматичних впливів, включаючи й все руйнуюче ультрафіолетове випромінювання. Замість базальтового гранулята можуть використатися не менш якісні сланцеве посипання або мінеральна крихта. Для додання матеріалу властивостей самоклеющейся черепиці на нижній бітумний шар наноситься спеціальна битумно-полимерная маса, захищена поліетиленовою плівкою від склеювання пластин вчасно транспортування або при зберіганні – перед початком укладання вона знімається. Різновидом бітумної черепиці є матеріал, що замість битумно-полимерной маси одержує шар кремнієвого піску – при цьому, зберігаючи всі властивості м'якої покрівлі, така черепиця не є самоклеющейся, і монтується на основі як звичайна традиційна.

Область застосування м'якої бітумної черепиці досить широка – вона може використатися й при будівництві нових дахів, і при реконструкції старих покрівель, причому гнучкі плитки можуть укладатися просто поверх старого покриття, підготовленого відповідним чином. Особливо незамінна вона для застосування на дахах, що мають складну форму, однак при цьому ухил даху повинен бути не менш 12° для запобігання скупчення на такій покрівлі надлишків вологи. До переваг бітумної черепиці можна віднести дуже незначна кількість відходів, що утвориться при монтажі – це говорить про її видатну економічність у порівнянні з іншими покрівельними листовими матеріалами. Під час дощу й граду бітумна черепиця не детонує й не створює «ефекту барабана», як металеві й шиферні покриття, вона не іржавіє й не піддається корозії, стійка до всіх видів биоагентов, таких як грибки, мохи й лишайники, а також не вступає у взаємодію з хімічно активними речовинами (наприклад з кислотами).

Крім усього іншого можна відзначити ще одна властивість бітумної черепиці – після укладання в досить жарку погоду її плитки сплавляються в один водонепроникний шар, завдяки чому під нього не попадає волога. Крім того цей шар не проводить електрика, тому будинок з таким дахом не вимагає пристрою громовідводу. Сильні й навіть ураганні пориви вітру м'якому шару також не страшні завдяки дуже міцному зчепленню клейкого бітумного покриття з основою покрівлі, і разом із цим новий матеріал не реагує на різкі перепади температур. Мала вага м'якої покрівлі не вимагає додаткового посилення кроквяної системи даху, а також спрощує її транспортування й підйом плитки на дах будинку під час монтажу.

  1. Бітумно-картонні хвилясті листи як сучасний покрівельний матеріал(єврошифер „ондулін” та інш). Одержання, властивості. Застосування.

Єврошифер оптимальний у складі покрівельних систем, як для малоповерхових будівель з невеликою площею, так і для великих будівельних об'єктів. Крім того, єврошифер за своїми параметрами, є найбільш підходящим покрівельним матеріалом для промислових будівель. При необхідності, єврошифер використовується як водонепроникний облицювальний матеріал для стін. Використання єврошиферу допускається при ухилі покрівельних систем 12 ° - 90 °.

Конструкція єврошиферу. Єврошифер це безазбестовий матеріал, він екологічно чистий і безпечний для навколишнього середовища. Основою єврошиферу є картонно-целюлозні волокна та полімерні склохолст. Унікальні властивості єврошиферу набуваються в процесі просочення основи полімерно-гумовими єднальними, або бітумом при високій температурі і тиску. Єврошифер, завдяки пластичним матеріалам, що входять до його складу, досить гнучкий, що робить можливим його використання в облаштуванні аркових конструкцій з радіусом не менше 5 м. Але, незважаючи на свою гнучкість, цей матеріал дуже міцний, що пояснюється хвилястістю листа.

Переваги євро шифер

• Відсутність водопоглинання забезпечується бітумним просоченням. У результаті, єврошифер здатний надійно захистити покрівельну систему від всіх відомих сьогодні атмосферних впливів, не поглинаючи при цьому вологу.

• Експлуатація в різних температурних режимах (-50 ° С - +50 ° С). Відсутність змін експлуатаційних характеристик при +110 ° С.

• Висока міцність. Єврошифер стійкий до виникнення механічних деформацій. Це пояснюється хвилястою структурою листа. Правильне виконання обрешітки, дозволяє такому шиферу витримувати значні навантаження спровоковані шаром снігу. Але, так чи інакше, слід пам'ятати про те, що єврошифер це м'який покрівельний матеріал і тому не сприймає надмірних навантажень.

• вітростійкість. Результати численних випробувань підтверджують, що єврошифер здатний без втрат витримати пориви вітру до 192 м / с.

Комфортно і красиво, це єврошифер.

• Шумоізоляція. Єврошифер поглинає шуми, тому перебуваючи в мансардному приміщенні, ви не будете чути дощ або град.

• Захист від розрядів блискавки. Подібний покрівельний матеріал, відрізняється від металевих покрівельних матеріалів тим, що не акумулює статичну електрики. Результатом цього стає мінімальний ризик, пов'язаний з попаданням блискавки в будівлю. Використовуючи єврошифер, ви цілком можете відмовитися від установки громовідводу.

• Гарантійні зобов'язання. Єврошифер - практичний матеріал з тривалим експлуатаційним ресурсом. Виробники гарантують, більш ніж піввікову, безперебійну службу матеріалу. Гарантійні зобов'язання надаються терміном до 15 років.

  1. Руберойд та пергамін як традиційні покрівельні та гідроізоляційні матеріали. Різновиди. Технологія виробництва руберойду; Марки.

Руберойд являє собою рулонний матеріал, отриманий в результаті просочення покрівельного картону розплавленим легкоплавких бітумом, покриття з одного або двох сторін тугоплавким бітумом і нанесення на його поверхню шару дрібнозернистого мінерального порошку, слюди або інший посипання, яка запобігає злипання матеріалу в рулонах. В даний час випускається близько 14 марок руберойду у рулонах із шириною полотнища 1000, 1025, 1050 мм. Руберойд покрівельний з крупнозернистою посипкою з лицьової і пилоподібної з нижньої сторони випускається марок РКК-500А, РКК-400Б, РКК-400А, РКК-400В. Застосовується для верхнього шару багатошарового покрівельного килима (звичайно з чотирьох шарів) при виготовленні м'якої покрівлі. Руберойд покрівельний з крупнозернистою посипкою марок РКМ-350Б і РКМ-350В використовується як гідроізоляції, а також для верхніх і нижніх шарів покрівельного килима. Руберойд підкладковий з дрібнозернистою посипкою марок РПМ-300А, РПМ-300Б, РПМ-300В застосовують як рулонну гідроізоляцію і для нижніх шарів покрівельного килима. Руберойд підкладковий з пилоподібної посипкою випускається марок РПП-350Б, РПП-350В і використовується для нижніх шарів покрівельного килима і гідроізоляції. Руберойд підкладковий з пилоподібної посипкою марок РПП-300А, РПП-300Б та РПП-300В * застосовують для нижніх шарів покрівельного килима. Руберойд покрівельний з лускатій посипкою марок РКЧ-350Б, РКЧ-350В використовують для верхніх і нижніх шарів покрівельного килима.

Пергамін отримують з покрівельного картону пропиткою його нафтовими бітумами. Він не має на поверхні покривного шару і використовується як покрівельний підкладковий матеріал під руберойд і для пароізоляції. Випускається марок П-300 і П-350 в рулонах шириною 700, 1000 і 1025 мм.

Склорубероїд і стекловойлок - рулонний матеріал, що виготовляється при нанесенні бітумного в'яжучого на стеклохолст або стекловойлок на обидві сторони матеріалу та покриття однієї або двох поверхонь шаром крупнозернистою, чеешуйчатой дрібнозернистою або пилоподібної посипання. Їх використовують як обклеювальна гідроізоляції і для верхнього та нижнього шарів покрівельного килима. Склорубероїд випускають в рулонах при ширині полотна 0,96-1 м і товщиною 2,5 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]