Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILYeTI - копия.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Черкаський художньо-технічний коледж Відділення декоративно-прикладного мистецтва та дизайну.

ЗВІТ

з навчальної практики

на тему: «Форми і ритми у природі та у декоративно-прикладному мистецтві»

Пояснювальна записка

Допущено до захисту: Керівник:

Завідуючий відділенням Викладач

_________Бондар І. С. _______Криворотова А.В.

(підпис) (П.І.Б.) (підпис) (П.І.Б.)

“ ” січня 2012р. “ ” січня 2012 р.

Виконав:

Студент 2 курсу, гр. МС- 26

__________________________

(підпис) (П.І.Б.)

” січня 2012 р.

Черкаси 2011 р.

ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………………………… 6

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

    1. Форми і ритми у природі …………………………………...…8

    2. Форми і ритми у декоративно-прикладному мистецтві……10

РОЗДІЛ 2 ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА. АНАЛІЗ ТА ОБГРУНТУВАННЯ

АВТОРСЬКОГО РІШЕННЯ

2.1 Аналіз аналогів…………………………………………….......11

2.2 Ідея твору…………………………………………………...….13

2.3 Композиційний аспект твору…………………………………14

ВИСНОВОК……………………………………………………………...…15

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………...17

ДОДАТКИ………………………………………………………………...18

ВСТУП

З поняттям «ритм» пов'язано уявлення про гармонію, організованість явищ і процесів. У переведенні з грецького слово «ритм», «ритмос» означає відповідність, стрункість. Ритмічними називаються такі явища природи, які періодично повторюються. Це - рух небесних тіл, зміна пір року, дня і ночі, періодичність приливів і відливів, чергування максимумів і мінімумів сонячної активності. Різні фізичні явища відрізняються періодичним, хвилеподібним характером.

Ритм – це повторення елементів та інтервалів між ними, об’єднаних подібними ознаками (співвідношеннями, тотожними нюансами і контрастами).

Ритм у природі, безперечно, передував ритму в мистецтві. Видимі ритми в кристалах, в їх чудово різноманітних просторових формах. Існують ритми тимчасові в живій природі, в організмах: пульс - стискання і розтискання серця, вдих і видих; нормальний рух кінцівок відбувається з рівними інтервалами ритмічними в часі і просторі. Якби ритму не існувало в первозданній природі, то навряд чи він міг би виникнути у праці і в мистецтві.

Ритми в природі - просторові і тимчасові - служать прототипом для художніх ритмів, а проте останні так само об'єктивні, як і перші, хоча створюються задумом людини в техніці і в мистецтві.

Ритм в мистецтві, на відміну від ритму поза художнього, є засобом зробити образ легко сприйманим, ритм посилює вплив образу на глядача, слухача і читача як потенційного слухача. Інакше кажучи, ритм підпорядкований образу, він - засіб створення образу. Художні образи різняться між собою, і тому ритми в мистецтві - часовому і просторовому - дуже різні і складні. Поза мистецтва вони одноманітні і є побічним результатом дії механізму, маятника чи машини. Ритм старше мелодії, а тим більше гармонії.

Ритм стає художнім лише тоді, коли він народжується і створюється як елемент композиції в мистецтві. Одиниця ритмічного повтору може бути простою і складною. Наприклад, портик будівлі може складатися з одиничних колон однакової форми і рівного обсягу, віддалених один від

одного на рівній відстані. А може будуватися і з парних колон; тоді одиниця повтору дещо ускладнюється: дві однакових колони за формою й обсягом мають між собою невеликий проміжок, а пари колон розділені великими і рівними інтервалам. У поезії і в музиці одиниці повтору і паузи між ними можуть досягати нескінченного різноманіття. Пауза, проміжок, інтервал входять до складу ритму.

Метрична повторність, або метр, заснована на рівномірному чергуванні одного або декількох елементів. При великому числі графічних елементів метр призводить до монотонії, ускладнює виявлення одного або декількох необхідних елементів, інформація про які необхідна в даний момент спостерігачеві.

Окремий випадок ритму - метр, тобто геометрично правильний ритм. Метр організовує чергування рівних по величині елементів через рівні проміжки і являє найпростіший спосіб пропорционирования (поділу на рівні частини). Метр створює враження впорядкованості і врівноваженості.

Ритм надає композиції динамізм і породжує рух з більш складною характеристикою. Динаміка ритму обумовлюється закономірним чергуванням однорідних елементів і простору. У мистецтві ритм розуміється як синтез кількості та якості у виразі художньої форми. Для спостерігача, що сприймає твір мистецтва, існують два типи ритму: активно-динамічний і пасивно-динамічний. До першого відносяться звукові (музичні), танцювальні, світлові і інші ритми, тобто ритми, які з'являються і зникають в певних часових рамках. До другого (пасивного) типу відносяться ритми в архітектурі, живописі, скульптурі, графіці, де пластичні форми знаходяться постійно і відчуття ритму виникає з співвідношення реальних та існуючих елементів. Вплив на спостерігача активно-динамічного ритму багато в чому залежить від тривалості його сприйняття. У пасивно-динамічному ритмі головним стає характер кожного елемента, його просторове положення, виразність композиційних елементів. Ритм буває простим, коли змінюється якась одна закономірність (форма, колір, фактура або відстань між елементами), і складним, коли зміни відбуваються відразу за декількома параметрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]