Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILYeTI - копия.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Розділ 1 теоретична частина

1.1 Форми і ритми у природі

Ритм - це властивість, яка характерна для багатьох явищ природи ( пори року, доба, місяць, серцебиття, дихання).

Як відображення закономірності реального світу ритм увійшов до всіх видів мистецтва, став одним із важливих засобів організації художньої форми (музики, танців) він виявляється як закономірне чергування звуків або рухів. В архітектурі в образотворчому та декоративному мистецтві відчуття ритму створюється чергуванням матеріальних елементів у природі.

Ритм – це повторення елементів та інтервалів між ними, об’єднаних подібними ознаками (співвідношеннями, тотожними нюансами і контрастами).

Ритм - один із суттєвих аспектів художньої композиції. У поезії і в музиці ритм чуємо - це ритм у часі; в живописі, скульптурі та архітектурі він бачимо - це ритм у просторі; в танці - бачимо і чуємо - це тимчасово-просторовий ритм.

Ритм у природі, безперечно, передував ритму в мистецтві. Видимі ритми в кристалах, в їх чудово різноманітних просторових формах. Існують ритми тимчасові в живій природі, в організмах: пульс - стискання і роз тискання серця, вдих і видих; нормальний рух кінцівок відбувається з рівними інтервалами ритмічними в часі і просторі. Якби ритму не існувало в первозданній природі, то навряд чи він міг би виникнути у праці і в мистецтві.

Ритми в природі - просторові і тимчасові - служать прототипом для художніх ритмів, а проте останні так само об'єктивні, як і перші, хоча створюються задумом людини в техніці і в мистецтві.

Ритм в мистецтві, на відміну від ритму поза художнього, є засобом зробити образ легко сприйманим, ритм посилює вплив образу на глядача, слухача і читача як потенційного слухача. Інакше кажучи, ритм підпорядкований образу, він - засіб створення образу. Художні образи різняться між собою, і тому ритми в мистецтві - часовому і просторовому - дуже різні і складні. Поза мистецтва вони одноманітні і є побічним результатом дії механізму, маятника чи машини. Ритм старше мелодії, а тим більше гармонії. Перші прості, найдавніші пісні мали лише ритмами, які узгодити з рухами в процесі роботи. Найдавнішими музичними інструментами могли бути предмети, на яких можна було вибивати ритмічну дріб. Коли ритм перестає бути неодмінним супутником або побічним результатом праці і стає метою діяльності людини, він стає дієвим елементом, точніше, істотним фактором мистецтва. Без ритму немає мистецтва; ритм, ймовірно, древнє образу в мистецтві, тобто відтворення життя в ньому. Пізніше ритм і спосіб починають супроводжувати і проникати один Друга. Є такі галузі колективної діяльності людей поза праці, які без ритму неможливі, нереальні, немислимі, - наприклад, військові марші, спартакіади, фізкультурні паради. Якби особисті руху кожного учасника великого ходи не підкорялися його загальному ритму, то виникла б звалище, безладна юрба.

Ритм стає художнім лише тоді, коли він народжується і створюється як елемент композиції в мистецтві. Одиниця ритмічного повтору може бути простою і складною. Наприклад, портик будівлі може складатися з одиничних колон однакової форми і рівного обсягу, віддалених один від одного на рівній відстані. А може будуватися і з парних колон; тоді одиниця повтору дещо ускладнюється: дві однакових колони за формою й обсягом мають між собою невеликий проміжок, а пари колон розділені великими і рівними інтервалам. У поезії і в музиці одиниці повтору і паузи між ними можуть досягати нескінченного різноманіття. Пауза, проміжок, інтервал входять до складу ритму.

У вірші одиницями повтору служать: склад, стопа, рядок, строфа, пауза всередині рядка - цезура, паузи між рядками і між строфами. У художній прозі одиницями повтору є слова, фрази, абзаци. Абзаци, як і багато знаки пунктуації, позначають паузи не тільки змістові, а й дихально-ритмічні. Просторові і часові інтервали в мистецтві мають спільний корінь - рух, поєднане з диханням. У співучих гекзаметрах Гомера народжується образ божественного коваля Гефеста. Гомер вводить слухача чи читача в кузню, велику майстерню кульгавий олімпійця, де "працює вона з мудрим розрахунком". Двічі зустрічається цей вислів в 18-й пісні "Іліади". Не раз Гомер славить Гефеста як знаменитого художника. Іншими словами, за Гомеру, художник працює з мудрим розрахунком. У Древній Греції в початковий період свого існування мистецтво не було відокремлено від ремесла. На очах у слухачів - у Гомера спочатку були слухачі, а потім вже читачі - кується блискучий і візерунчастий Ахіллесом щит, на якому відображається безліч побутових і батальних сцен.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]