Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
362.5 Кб
Скачать

Білет1

1.Періодизація первісного ладу:

І. Кам’яний вік

1)палеоліт (від появи люд. До 10ст.дон.е.)

2)мезоліт (10-6ст.дон.е)

3)неоліт (6-4ст.дон.е.)

ІІ. Енеоліт (4-3ст.дон.е)

ІІІ. Бронзовий вік(3-2ст.дон.е.)

ІV.залізний вік (2-1ст.дон.е.)

2.Входження українських земель до складу

Російської та Австро-Угорської імперій.

62% території – росія

Решта – Австрія,Прусія

Правобережна Україна була поділена у 1796 р.

на три губернії, об'єднані з 1832 р

Київське генерал-губернаторство.

В 1828 р. було утворене Новоросійське і

Бессарабське генерал-губернаторство з центром

в Одесі. Після Віденського конгресу 1815 р. до

Російської імперії перейшло Царство Польське

і в його складі Холмщина, Підляшшя, Надсяння.

3.Напад фашистської Німеччини на

СРСР. Боротьба проти фашистських

загарбників в 1941-1942 рр. на Україні.

Розгром у грудні 1941 року під Москвою

38 німецьких дивізій зірвав плани „ Бліц кригу ”

Радянське командування вирішило провести наступальні операції. Але ці операції були невдалими і закінчилися поразкою під Харковом та у Криму. Це ускладнило 8-місячну оборону Севастополя, який 4 липня 1942 року було захоплено фашистами. Відповідно до так званої „Зеленої папки Герінга”, розрахованого на період війни передбачався економічний грабунок окупованих територій.

Білет2

1) 1.Походження східних слов’ян та їх розселення на території України.

1. Слов'яни своїм корінням належать до індоєвропейських народів

2. Здавна вони займали лісостепові простори Східної Польщі та України

3. Багаточисельні племена слов'ян в своєму розвитку пройшли кілька етапів; в І тис. до н. е. частина слов′янських племен входила до Скіфії, пізніше - до Сарматії та готської держави (держави Германаріха); мали і свої союзи племен.

4. Перші згадки про слов'ян - «велике племя», що жили між Віслою та Карпатами, в межах Сарматії дають античні автори І-II ст.

5. В II ст. н. е. з заходу через землі венедів та сарматів у Північне Причорномор'я просуваються готи; вони підкорили собі місцеві племена, брали з них данину, утворили політичне об'єднання - так звану „державу Германаріха” (IV ст. н. е.).

6. Відомо, що готи воювали з венедами та іншими племенами, що жили в Подніпров'ї; в цій боротьбі їх іноді перемагали слов'янські племена, серед них були анти. Але в ІV ст. готський цар Вінітарій переміг антського царя Божа і стратив його з синами та старійшинами.

7. З письмових джерел знаємо, що у слов'ян в цей час було політичне об'єднання, яке називалося Антською державою.

8. Від цього часу залишились археологічні культури, які характеризують побут, спосіб життя, вірування слов′ян: зарубінецька, київська, черняхівська.

9. Пам'ятки черняхівської культури свідчать про великій вплив античних міст і римських провінцій на життя місцевого населення, для неї характерним є високий розвиток техніки землеробства, ремесла, вона с свідченням соціально-економічного розвитку населення, серед якого поряд зі скіфами, сарматами, готами були і слов′яни.

10. Вірогідно, що „черняхівці”-слов'яни мали свої центри в Середньому Подніпров′ї. Звідси походять великі могильники і поселення, а також унікальні пам′ятки, що символізують наявність земельної власності та її символіки у вигляді різних знаків (тризуба і таке інше), викарбуваних на священних каменях. Ці знахідки походять з Київщини.

11. В V ст. черняхівська культура занепадає, а слов′яни беруть участь у Великому переселенні народів, яке розпочинається з вторгненням гуннів і їх перемогою в 375 р. над готами.

2)розв.тов-грош.відн:куп,прод,обмін

с/г гальму-сь кріпо-вом

розор-сь нові простори

нові галузі(вівч, вирощ.кон.тютюн для прод)

збільш.вигот.хліба

залуч с/г машин

чумац.промисел

пром.переворот(пер.до маш)

цукр.пр-ть(1824)

прац.найм.робітників

нац-культ.відр.

киїів,харк,Ніжин.гімн,одес.гімн,лвів.унів

1словн.ук.мов.Войцех

Шевче,Кир-мив.братство

3)поч.-стал.битва(лис42-лют43)

кур.битва(05.07-23.08.43)-донб,лівоб

стал:наказ.звільн.київ до жовтнревол

корс—шевч.битва

лв-сандом.операц(льв,станіс,сан)

28.10.44-укрзвільн від окуп

Білет3

1)енеоліт 5500-2500 в.хвойка

хати з глини(1,2пов) хлібор, скотар

матріархат(стат.з.глини)

Трипільська культура відома по всій Україні і за її межами(Молдова). «Трипільці» залишили невеликі села, великі села, а також великі поселення 2 тис. житлових будинків, майстерень.„Трипільці” займалися хліборобством та скотарством Особливо цікавим явищем в їх культурі є мальована кераміка. жіночі статуетки з глини - зображення богині-матері(матріархат, символ плод.) проіснувала до початку бронзового віку Головним заняттям трипільців було землеробство. У річках на кістяні й мідні гачки ловили щуку, судака, сома (його довжина інколи сягала двох метрів). У лісах збирали ягоди, горіхи, мед, дикі фрукти.

2) І селянський рух був масовим

ІІ дворянська опозиція В Україні з'являється масонство, розвивається ліберальна дворянська опозиція, найрадикальніша частина якої створила таємні товариства, виробляла програми майбутнього устрою, в основі якого була ліквідація кріпацтва, та здійснила спробу перевороту у грудні 1824р. Декабристи створюють таємні політичні гуртки, які ставили за мету, насамперед, боротьбу за скасування кріпосного права й ліквідацію самодержавства. "Малоросійське товариство", засноване 1819 р., у 1816 р. в Петербурзі був створений "Союз порятунку", у 1818 р. - "Союз благоденства" в Москві. 14 грудня 1825 р. - повстання в Петербурзі. Але воно не було як слід підготовлене. На початку 1846 р. в Києві було утворено справжню нелегальну українську політичну організацію - Кирило-Мефодіївське товариствоВасиль Білозерський Микола Гулак І Микола Костомаров Значення Кирило-Мефодіївського братства полягає в тому, що це була перша спроба української інтелігенції перейти до політичної боротьби; братство вперше розробило широку політичну програму національно-визвольного руху, яка стала прикладом для його наступників.

3) 22 червня 1941 р. почалася Велика Вітчизняна війна. За три тижні гітлерівці просунулися на 400-600 км, розбили повністю 28 радянських дивізій, 72 – втратили понад 50% особового складу Відповідно до довгострокового стратегічного плану „0ст”, розробленого ще в 1940 р. передбачалися забезпечення німецького домінування на окупованих територіях. Щодо України такі заходи передбачали:

      • Германізація й колонізація районів Сходу, зокрема українських земель.

      • Фізичне винищення слов'янського населення.

      • Масове насильницьке переселення населення Західної України (65 %) до районів Сибіру.

      • Переселення німців на українські землі протягом 30 років.

Білет4

Кіммерійці походять від племен зрубної культури, з якими змішалися вихідці зі східних земель.

Доба кіммерійців охоплює ІХ-VІІ ст. до н.е. Вони займали все Степове Причорномор'я від Дону до Дністра, їхнє ім'я збереглося в географічних назвах: Боспор Кіммерійський (Керченська протока), гора Кіммерік, Кіммерійський вал, м. Кіммерік та інші. Провідну роль відігравало розведення коней.

Кіммерійці вели безперервні війни з іншими степовиками та північними сусідами - попередниками слов'ян.

У VIII ст. до н.е. кіммерійці завдали поразки царю Урарту і з'явилися на кордонах Ассирії. В VII ст. до н.е. вони знищили розташоване в азіатській частині сучасної Туреччини Фрігійське царство. Потім вони з'явилися в Малій Азії. Спустошлива навала грізних північних кочовиків справила жахливе враження на місцеве населення.

Наприкінці VIII ст. до н.е. кіммерійців з причорноморських степів витіснили племена скіфів, які переважали чисельністю, військовою організацією, політичною єдністю. За однією з легенд, прабатьками скіфів були Геракл і змієнога діва-єхидна, що жила в заплавах Нижнього Дніпра.

Науковці доводять, що скіфи прийшли з Північного Ірану

Скіфи не становили єдиного народу. Скіфи були завзятими воїнами. Чоловіки охороняли череди та займалися військовою справою. Найбільшої могутності Скіфія набула за царя Атея в IV ст. до н.е. Атею довелося зіткнутися з македонським царем Філіппом II (батьком Александра Македонського). Певний час вони були союзниками, але згодом їхні стосунки погіршилися. Розпочалася війна. У вирішальній битві 339р. до н.е. скіфи зазнали поразки. В жорстокій січі загинув й Атей, якому на той час виповнилося майже 100 років. Ця поразка стала початком кінця могутності скіфів.

У III ст. до н.е. колись могутня Скіфія занепала й поступилася своїм місцем новим пришельцям зі Сходу - войовничим сарматам. Сарматами цей народ називали римляни, що означає «оперезаний мечем». Геродот наводить легенду про походження сарматів, називаючи їх по-своєму - савромати.

На початку І ст. до н. е. сармати розселилися на кордонах Римської імперії. Перше їхнє зіткнення з Римом відбулося в 15 р. до н.е., коли сармати зазнали поразки на захід від Дніпра. В 68-69 рр.. н.е., скориставшись самогубством імператора Нерона, вони протягом двох років грабували одну з римських провінцій – Мезію.

У середині II ст. н.е. нова хвиля сарматських набігів прокотилася при­чорноморськими степами й зупинилася на Дунаї. Майже півстоліття тут точилися війни варварських племен з Римом. Другу з них названо Сарматською.

Близько 600 років сармати наводили жах на античний світ, але в III ст. їхньому володарюванню в українських степах настав кінець. Спершу нищівного удару їм завдали готи, що просунулися з Північного Заходу, а в другій половині IV ст. їх добили гуни, названі середньовічними авторами «карою божою». Сармати зійшли з історичної арени. Лише степові кургани зберігають пам'ять про народ, «оперезаний мечем».

2)У 70-80-х рр.18ст. у Австрійській імперії проводиться перша хвиля модернізаційних реформ, запроваджених Марією-Терезією та Йосифом II. Реформи базувалися на ідеях освіченого абсолютизму і передбачали оновлення усіх сфер життя з метою недопущення відставання від інших держав (обмеження кріпацтва, зрівнювання різних релігій у правах, розширення освітніх закладів). Після смерті Йосифа II у 1790 році – відхід від реформаторства і лібералізму.

Вплив подій революції 1848-1849 рр. в Австрійській імперії на українські землі

У 1848-1849 рр. Європу охопила загальноєвропейська демократична революція. Вона була спрямована проти режиму реакції, який встановився після розгрому імперії Наполеона І, проти пережитків феодалізму

У 1848 р. скасовано кріпосне право, проголошено конституцію, скликано парламент Складовою частиною боротьби за демократичні перетворення стало пожвавлення культурно-освітнього руху в краї. Національний рух на західноукраїнських землях 1848-1849 рр. виробив широку програму національно-політичного і духовного утвердження українства в межах конституційної Австрійської монархії.

3) У роки Другої світової війни Україна зазнала важких матеріальних і людських утрат. Було зруйновано 16150 промислових підприємств

У Донецькому вугільному басейні знищено 882 шахти. Було зруйновано всі 28 металургійних заводи, 25 коксохімічних заводи; 559 заводів важкого й середнього машинобудування в Новокраматорську, Харкові, Горлівці, Запоріжжі. Були зруйновані 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл (250 із них були спалені, а їхні мешканці страчені), матеріальна база 27 910 колгоспів.

Білет5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]