Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
362.5 Кб
Скачать

1)Феодальна роздрібленість Київської Русі,їїпричини та наслідки

  1. Великі простори держави та етнічна неоднорідність населення

  2. Зростання великого феодального землеволодіння

  3. Відсутність чіткого незмінного механізму спадкоємності князівської влади.

  4. Зміна торговельної кон'юнктури і занепад торгівлі

  5. . Постійні напади кочівників

2) Розвиток капіталізму на Україні в іі половині хіх ст. Перетворення України на вугільно-металургійну базу Російської імперії.

Реформи 60-70-х років значно прискорили розвиток капіталізму в економічному житті і в соціальній сфері

Реформа 1861 р. розчистила грунт для утвердження промислового капіталізму в Росії і на Україні. Але і після реформи пережитки кріпосництва ще зберігалися.

Останнє десятиріччя XIX ст. займає особливе місце в історії російського капіталізму. Це був період бурхливого промислового піднесення, завершення промислового перевороту

Швидкий розвиток капіталізму в промисловості України обумовив зростання її питомої ваги в промисловому виробництві Росії. Згідно з даними за 1884 р. на Україну припадало 20% загальної кількості промислових підприємств Європейської Росії і 22,5% вартості виробленої ними продукції, а в 1897 р. – близько 21% підприємств всієї Росії і понад 15% вартості їх продукції.

у II-й половині XIX століття під впливом буржуазних реформ в Україні відбулися значні зміни у соціально-економічній сфері.

Протягом 60-х - 80-х pp. в Україні, як і по всій державі, продовжувався промисловий переворот, що закінчився наприкінці 80-х pp. XIX ст. Він позитивно сприяв подальшому розвитку продуктивних сил в усіх сферах суспільного виробництва.

Промисловий переворот у Російській імперії, і зокрема в Україні, мав істотні відмінності від аналогічних процесів у Західній Європі й Північній Америці. До його особливостей належать:

  • - перевага іноземного капіталу в інвестуванні промисловості (90% від загальної кількості капіталу);

  • - висока ступінь концентрації виробництва (відразу створювалися великі підприємства з великою кількістю робітників);

  • - високі темпи промислової революції (на Заході вона розтягувалася в середньому на півстоліття, а в Донбасі промисловий переворот був здійснений за 20 років);

  • - велика роль держави в підтримці й заохоченні приватних підприємств;

  • - нерівномірність економічної модернізації (поєднання сучасного промислового виробництва в осередках індустріалізації з дуже відстали, архаїчними формами господарювання в сусідніх районах);

  • - дешева робоча сила.

3) Фашистський окупаційний режим в Україні в 1941-1944рр.Голокост.

Територія України була розділена на 4 зони:

1) «Рейхскомісаріат Україна»;

2) «Дистрикт Галичина»;

3) Трансністрія;

4) Прифронтова зона.

У жовтні 1941 року Україна спізнала свою першу Хатинь: село Обухівку було спалено, а все населення розстріляне. За час окупації подібні варварські акції фашистами були проведені в 250 населених пунктах республіки. В Україні діяли каральні органи нацистів: СС, СД, гестапо, що проводили нестримний терор мирного населення.

Голокост забрав життя 6 млн європейських євреїв. Четверта частина цих жертв припадає на Україну. Ця трагедія примусила людство усвідомити необхідність створення єврейської держави та визнати у Загальній декларації прав людини (1948) людського життя як найбільшої цінності.

Терор фізичний супроводжувався моральним терором. На магазинах, ресторанах, перукарнях висіли написи: „Тільки для німців”, „Українцям вхід заборонено”

Білет 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]