Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtomobili_KP.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

7

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсового проекту з дисципліни

"Автомобілі" для студентів спеціальності 8.090258

"Автомобілі та автомобільне господарство" усіх

форм навчання.

Черкаси ЧДТУ 2008

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсового проекту з дисципліни

"Автомобілі" для студентів спеціальності 8.090258

"Автомобілі та автомобільне господарство" усіх

форм навчання.

Затверджено на засіданні

кафедри автомобілів та

технологій їх експлуатації

протокол № від ________

Черкаси ЧДТУ 2008

Автор Пилипенко О.М., д.т.н., професор

Рецензент Боровик А.І., к.т.н., доцент

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни "Автомобілі" для студентів спеціальності 8.090258 "Автомобілі та автомобільне господарство" усіх форм навчання / Авт. О.М.Пилипенко. - Черкаси: ЧДТУ, 2008.- 30с.

Подано структуру курсового проекту. Визначено тематику і обсяг курсового проекту. Розроблено рекомендації щодо виконання проекту по окремих розділах. Сформульовано вимоги щодо оформлень пояснювальної записки та графічної частини проекту.

Для студентів спеціальності "Автомобілі та автомобільне господарство " усіх форм навчання.

В С Т У П

Автотранспортні засоби є однією з найважливіших ланок народного господарства України, яка взаємопов'язана з усіма матеріальними галузями та невиробничою сферою. Як у теперішній час, так і в майбутній період буде зростати попит на легкові і вантажні автомобілі, який обумовлюється причинами економічного, соціального та науково-технічного характеру.

Підготовка фахівців спеціальності 8.090258 – автомобілі та автомобільне господарство повинна задовільнити зростаючий попит на них як на автоскладальних заводах у м.Черкаси, так і на працюючих автопідприємствах усіх форм власності, фірмових сервісних центрах та на станціях технічного обслуговування автомобілів.

У цьому відношенні опанування студентами дисципліни "Автомобілі"

повинно мати теоретичну і практичну складову. Курсовий проект з цієї дисципліни завершує її вивчення і є першою самостійною інженерною роботою, яка повинна підтвердити достатній рівень теоретичної підготовки фахівців. В цьому проекті студенти повинні підтвердити обґрунтованість своїх намірів отримати диплом бакалаврів з інженерної механіки та при бажанні продовжити цикл підготовки на рівень спеціаліста або магістра зі спеціальності 8.090258.

Проект включає в себе розробку та вирішення компоновочних задач будови автомобіля, оцінку та аналіз його техніко-експлуатаційних властивостей, питання розрахунку та конструювання окремих агрегатів, вузлів та механізмів.

Прилюдний захист курсового проекту дозволить студентам навчитись самостійно формулювати та відстоювати прийняті ними технічні рішення, демонструвати глибину отриманих знань з фахової підготовки.

  1. Мета і задачі курсового проекту.

Метою курсового проекту є опанування методологією проектування автомобіля на основі отриманих теоретичних положень з експлуатаційних властивостей та базових положень розрахунку вузлів і механізмів.

Для досягнення поставленої мети студент повинен вирішити такі задачі:

  • визначити експлуатаційні властивості автомобіля, що проектується;

  • спроектувати механізм трансмісії;

  • визначити основні параметри елементів ходової системи;

  • здійснити розрахунок одного з вузлів рульового або гальмівного керування.

У випадку, коли автомобіль, що проектується, не має того чи іншого механізму чи вузла, який обумовлений в індивідуальному завданні, то він замінюється керівником проекту на інший еквівалентної складності.

При виконанні курсового проекту студент повинен на основі критичного аналізу існуючих вітчизняних та іноземних конструкцій, а також тенденцій розвитку світового автомобілебудування, визначити і обґрунтувати компонувальну схему та основні параметри автомобіля. Так як окремі вузли і деталі працюють в умовах змінних динамічних навантажень, які можуть значно перевищувати статичні, методи розрахунку і розрахункові нормативи автомобільних агрегатів суттєво відрізняються від аналогічних методів та нормативів загального машинобудування. Тому студент повинен вміти вибирати специфічні матеріали для різних деталей вузла, що проектується, визначати найбільш прийнятний для масового виробництва спосіб їх виготовлення.

  1. Тематика і завдання курсового проекту.

Виконувати курсовий проект необхідно таким чином, щоб завершити роботу до початку екзаменаційної сесії. Студенти-заочники захищають проект при приїзді на сесію. Роботу над проектом треба здійснювати за графіком (табл.2.1).

Таблиця 2.1

Графік виконання проекту

п/п

Назва етапу

Обсяг,

год.

Відсоток

виконання

Контрол.

термін

(тиждень)

Відмітка

керівника

про виконання

1

2

3

4

5

6

1

Аналіз найближчих аналогів, обґрунтування параметрів автомобіля.

10

5

перша

2

Тяговий розрахунок

15

15

друга

3

Кінематична схема трансмісії

5

20

третя

4

Розробка компонувальної схеми автомобіля та оцінка його експлуатаційних властивостей

10

30

п'ята

5

Компоновка і розрахунок 2х вузлів автомобіля

40

70

сьома

6

Складальні креслення вузлів і специфікації

10

80

дев'ята

7

Оформлення пояснювальної записки

10

90

одинадцята

8

Підготовка до захисту і прилюдний захист проекту

10

100

тринадцята

Закінчений курсовий проект студент здає керівнику для перевірки і після остаточного коригування отримує рецензію у одного з викладачів кафедри АТЕ.

Якщо студент без поважної причини відстає від графіку більше як на два тижні, керівник може змінити йому тему курсового проекту.

Студент захищає проект перед комісією у складі двох або трьох викладачів. Захист здійснюється публічно у термін, який призначається керівником.

У короткій доповіді (10-15 хв.) студент доповідає про зміст проекту, обґрунтовує прийняті конструктивні рішення і методи розрахунку. Потім студент відповідає на питання членів комісії та присутніх. Оцінка оголошується у 4х бальній системі.

Кафедра проводить конкурс курсових проектів і переможці відзначаються розпорядженням декана факультету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]