Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bud_mat_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать
  1. Hіздрюваті бетони (пінобетон, газобетон)

Ніздрюваті бетони на 60...85 % за обсягом складаються з замкнутих пор розміром 0,2...2 мм. Ніздрюваті бетони одержують при затвердінні насиченої газовими пухирцями суміші в'яжучого, кремнези-мистого компоненту і води. Бетони з бажаними характеристиками (щільністю, міцністю і теплопровідністю) порівняно легко можна одержувати, регулюючи їхню пористість у процесі виготовлення. В'яжучим у ячеїстих бетонів може служити портландцемент (чи вапно) із кремнеземистим компонентом. При застосуванні вапняно-кремнеземистих в'яжучих одержувані бетони називають газо- і піносилікатами.

Кремнеземистий компонент — мелений кварцовий пісок, гранульовані доменні шлаки, зола ТЕС та ін. Кремнеземистий компонент знижує витрату в'яжучого і зменшує усадку бетону. Застосування побічних продуктів промисловості (шлаків і зол) для цих цілей економічно вигідне й екологічно доцільне.

За способом утворення пористої структури (методу спучування в'яжучого) розрізняють: газобетони і газосилікати; пінобетони і піносилікати. Газобетон і газосилікат одержують, спучуючи тісто в'яжучого газом, що виділяється при хімічній реакції між речовинно-газоутворювачем і в'яжучим. Найчастіше газоутворювачем служить алюмінієва пудра, яка, реагуючи з гідратом оксиду кальцію, виділяє водень:3Са(ОН)2 + 2А1 + 6Н20 = 3СаО • А1203 • 6Н20 + H2↑

Пінобетони і піносилікати одержують, змішуючи тісто в'яжучого із заздалегідь приготовленою стійкою технічною піною. Для утворення піни використовують піноутворювачі: гідролізована кров, клеєканіфольний піноутворювач сульфанол і т.п.

Властивості ніздрюватих бетонів визначаються їхньою пористістю, видом в'яжучого й умовами твердіння. Для руху повітря пори ніздрюватих бетонів замкнуті, а для проникнення води — відкриті. Тому водопоглинання ніздрюватого бетону досить високе і морозостійкість відповідно знижена в порівнянні з бетонами злитої структури. Гідрофільність цементного каменю і велика пористість обумовлюють високу сорбційну вологість. Це позначається на теплоізоляційних показниках ячеїстого бетону. Тому при використанні ячеїстого бетону в конструкціях, що огороджують, його зовнішню поверхню необхідно захищати від контакту з водою чи гідрофобізувати. Міцність ніздрюватих бетонів залежить від їхньої середньої щільності і знаходиться в межах 1,5...15 МПа. Ніздрюваті бетони і вироби з них володіють гарними звукоізоляційними властивостями, вони вогнестійкі й легко піддаються механічній обробці (пилянню і свердленню). Найбільш раціональна область застосування ніздрюватих бетонів — конструкції, що огороджують, (стіни) житлових і промислових будинків:

несущі — для малоповерхових будинків і що не несуть — для багатоповерхових, які мають несучий каркас.

  1. Класифікація арматури для залізобетонних виробів.

Арматурою називають сталеві стрижні, профілі, дріт і вироби з них, призначені для сприйняття в залізобетонних конструкціях розтягуючих і знакозмінних зусиль. Арматура, що використовується для виготовлення залізобетонних виробів, підрозділяється:

- за матеріалом на сталеву і неметалеву;

- за способом виготовлення на стрижньову, канатну і дротяну;

- за профілем на круглу гладку і періодичного профілю;

- за принципом роботи на ненапружену і напружену;

- за призначенням на робочу, розподільну і монтажну;

- за способом установки на зварну і в'язану у вигляді окремих стрижнів, сіток і каркасів.

Напруження арматури здійснюється механічним або електротермічним способом в заводських умовах. Для більш повного використання властивостей металу арматуру можна зміцнювати: термічно (гарт), холодною витяжкою, сплющенням в холодному стані, волочінням через отвори діаметром, меншим ніж у арматури (волочіння через філь’єри). Арматурна сталь, залежно від механічних якостей відноситься до різних класів. Для кожного класу гарячекатаної арматурної сталі, залежно від її хімічного складу встановлюють певні марки (Ст.З, Ст.5, 18Г2С і ін.).

Разом зі сталевою арматурою для армування бетону у ряді випадків можна застосовувати склопластикову арматуру, яка не поступається по своїй міцності сталевому дроту, має у декілька разів меншу масу і велику, в порівнянні із сталевою арматурою, стійкість до корозії.

У будівництві широко використовують арматурні сітки у вигляді плоских виробів і рулонів. Для армування балок, ригелів, прогонів випускають плоскі або об’ємні арматурні каркаси.

В умовах будівельного майданчика виконуються: приймання арматурних виробів, сортування і складування; підготовка до монтажу, при необхідності укрупнення і об'єднання в арматурно - опалубні блоки; установка, вивіряння арматури і остаточне з'єднання стиків; приймання робіт зі складанням акту на приховані роботи.

При монтажі арматури необхідно забезпечувати захисний шар бетону, тобто відстань між зовнішніми поверхнями арматури і бетону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]