Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bud_mat_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать
  1. Металочерепиця та профнастил. Будова, різновиди, застосування.

Сучасна металочерепиця – це матеріал, що поєднує у собі надійність мідної покрівлі з добірністю натуральної (керамічної) черепиці, можливість перекриття покрівель будь-якої конфігурації зі зручністю монтажу, прийнятну вартість із більшим строком експлуатації. Крім цього, неможливо не відзначити переваги металочерепиці перед іншими видами покрівельних покриттів, такими як:- Величезний вибір кольорів і відтінків. - Стійкість до сезонних і добових перепадів температур. - Пожежобезпека. - Малий термін виготовлення замовлення на конкретний об'єкт по індивідуальних розмірах. - Зручність навантаження, транспортування, розвантаження. - Можливість монтажу на будь-яку основу (метал, дерево, фанера).

- Широкий спектр добірних елементів, які забезпечують виконання будь-яких нестандартних вузлів. - Мала вага одного квадратного метра. - Легкість додаткової обробки елементів (при необхідності) у процесі монтажу. - Загальна довговічність, що складається із властивостей гарячекатаного оцинкованого листа й високоякісних полімерних барвників.

- Можливість ремонту або переробки покрівлі із частковою заміною листів (наприклад, при перебудові будинку). - Відпрацьована багаторічним досвідом технологія монтажу.

Металочерепиця - матеріал, що сполучить красу й виразність із простотою монтажу й малою загальною вагою покрівельних конструкцій (1 кв.м важить 4,5 кг). Використати металочерепицю можна на всіх видах даху з схилом на менше 14 градусів у всіх кліматичних зонах нашої країни й близького зарубіжжя.

Коротка характеристика:

довжина листа від 430 до 8000 мм

висота профіля 43-66 мм

маса 4.6-4,97 кг/кв.м

ухил не менш 8 0

повна ширина листа 1090-1150 мм

покрівельна ширина листа 940-1080 мм

Профнастил являє собою сталеві холодногнуті листові профілі із трапецієподібною формою гофри. Фірма ІНСІ робить профнастил як для стінового, так і для покрівельного покриття. Профільовані листи виготовляють на сучасному автоматичному обладнанні.

Для настилу покрівлі, установки незнімної опалубки, як міжповерхові перекриття застосовують профнастил висотою понад 44 мм, з додатковими ребрами жорсткості, які забезпечують високу несучу здатність.Для настилу покрівлі й стінних огороджень застосовують профнастил висотою 35-44мм.Для стінових огороджень і перегородок використають профнастил із трапецієподібної гофрую висотою 8-44 мм. Профнастил виготовляється з тонколистової оцинкованої сталі з полімерним покриттям широкої гами кольорів. Стіни й стелі, облицьовані профнастилом, отримують сучасний естетичний вигляд, надійно захищають від впливу опадів, температурних перепадів. Термін експлуатації до 50 років. Довжина профлисту від 0,4 до 12 м. Може застосовуватися при швидкому будівництві модульних будинків, павільйонів, АЗС. Профнастил використовується як стіновий і облицювальний матеріал для стін і перегородок, підвісних стель і т.д.

54 Матеріали та вироби із скла

Скло листове віконне призначене для скління віконних та дверних рам, зенітних ліхтарів, вітражів у будівлях і спорудах різного призначення. Випускають його завтовшки 2,0; 2,5; 3,0; 4,0; 5,0 і 6,0 мм максимальним розміром 2200 ´ 1600 мм. Вітринне поліроване скло виготовляють флюат-способом. Поверхню полірованого скла обробляють так, щоб не було оптичних спотворень.Увіольове скло характеризується здатністю пропускати промені ультрафіолетового діапазону (не менш як 25 %). Виготовляють його із скломаси з мінімальним вмістом оксидів заліза), титану й хрому. Застосовують для скління вікон у дитячих, медичних і лікувальних закладах, оранжереях тощо, особливо у північних районах.

Візерунчасте скло виготовляють методом безперервного прокату. Воно відрізняється від звичайного тим, що по всій його поверхні на одному чи обох боках є рельєфний візерунок.

Армоване скло виготовляють методом безперервного прокатування з одночасним армуванням металевою сіткою. Поверхня листа може бути гладенькою чи візерунчастою.Кольорове листове скло поділяють на два види — забарвлене у масі (глушене), накладне (на одну з поверхонь наносять шар забарвленого скла завтовшки 0,2...1,5 мм). Склокремнезит — це двошаровий матеріал; нижній шар є спеченою сумішшю безбарвних скляних гранул і кварцового піску, а верхній складається з розплавлених гранул кольорового скла. Структура склокремнезиту подібна до структури полірованих щільних гірських порід. Облицювальну плитку виготовляють з незабарвленого чи кольорового глушеного скла безперервним прокатуванням або пресуванням.Килимово-мозаїчні плитки виготовляють розмірами від 20 х 20 до 30 х 30 мм і завтовшки 3…5 мм з кольорової глушеної скломаси методом безперервного прокатування й пресування.Смальта – це плоскі плитки неправильної форми з глушеного скла з характерним кольором та зломом. Виготовляють смальту методом пресування чи лиття скломаси у форми, а також пресуванням напівсухих скляних порошків.Скляну кришку застосовують для декоративного оздоблення фасадів, інтер'єрів будівель громадського призначення. Скляні порожнисті б л о к и виготовляють методом пресування півблоків та зварювання чи склеювання їх у порожнистий блок.Профільне скло (склопрофіліт) являє собою довгомірні вироби швелерного, коробчастого, таврового, півкруглого, Z- та V-подібного профілів, виготовлені методом безперервного прокатування.Дверні полотна – це вироби із загартованого (полірованого та неполірованого) скла з попередньо обробленими кромками, отворами та вирізами для кріплення металевою фурнітурою. Труби скляні та фасонні частини до них призначаються для спорудження напірних (до 0,6 МПа), безнапірних і вакуумних трубопроводів, якими транспортуються агресивні (крім плавикової кислоти) рідини, гази, харчові продукти, вода тощо при температурах -50…+120 °С.Загартоване скло – це скло, що зазнало термічного загартування, внаслідок чого підвищилися його міцність і безпечність при руйнуванні (руйнуючись, таке скло розпадається на невеликі кусочки - ²гранули² - з тупими неріжучими кромками).Багатошарове скло (триплекс) складається з кількох листів полірованого та неполірованого скла, міцно склеєних між собою прозорою еластичною прокладкою.Застосовують триплекс для скління всіх видів транспортних засобів, влаштування прозорих скляних огорож приміщень для проведення різних випробувань, контрольно-вимірювальної апаратури тощо.Теплопоглинальне скло характеризується здатністю поглинати світлові промені інфрачервоної ділянки спектра.Ніздрювате скло – це штучний силікатний матеріал з рівномірно розподіленими порами (0,1…5,0 мм), розділеними тонкими перегородками із склоподібної речовини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]