Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bud_mat_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать
  1. Вимоги до дрібних заповнювачів для важких бетонів

Як дрібні заповнювачі для бетонів використовують природний пісок та пісок із відсівів подрібнення та їх суміші, а також золошлакові суміші. Пісок - чистий, без глини, пилу і рослинних залишків. Найкраще підійде пісок середньої крупності з піску діаметром 1...5 Мм. Для приготування важких бетонів застосовують природні піски, що утворилися в результаті природного руйнування гірських порід, а також штучні, отримані шляхом дроблення твердих гірських порід і з відсіву. Природні піски рихлу суміш зерен різних мінералів, що входили до складу вивержених (рідше осадових) гірських порід (кварцу, польового шпату, кальциту, слюди та ін.) Залежно від зернового складу пісок поділяють на великий, середній, дрібний.

Дрібні частинки (пил, мул, глина) збільшують водопотребность бетонних сумішей і витрата цементу в бетоні. Тому вміст у піску зерен, що проходять через сито 0,16 мм, повинно бути не більше 10% за масою, при цьому кількість пилуватих, мулистих і глинистих частинок, що визначаються відмулюванням, не повинно перевищувати 3%. Глина набухає при зволоженні і збільшується в обсязі при замерзанні, знижуючи морозостійкість. Пісок очищають від дрібних частинок шляхом промивки. У природному піску та в гравії можуть міститися органічні домішки (наприклад, продукти розкладання залишків рослин), зокрема, органічні кислоти гумусові, які знижують міцність бетону і навіть руйнують цемент. Наявність органічних домішок визначають колориметричним (кольоровим) методом.

16. Поризовані легкі бетони та крупнопористі легкі бетони

Відповідно до існуючої у фахівців бетонних заводів класифікації до легких бетонів відносять бетони, чия щільність становить менше 1800 кг /куб.м. Таке значення щільності звичайно досягається за рахунок застосування більш легких заповнювачів або за рахунок поризації в'яжучого речовини. Застосування легких бетонів в будівництві дуже вигідно. Вони дозволяють підвищити теплотехнічні та акустичні характеристики споруди, а також зменшують вагу будується споруди, що особливо важливо при будівництві багатоповерхових будівель і будівництво в областях з підвищеною сейсмічною активністю. Крім того, використання легких бетонів в значній мірі знижує вартість будівництва (на 10-20%) і трудові витрати (на 50%), і в загальній складності підвищує ефективність виробництва приблизно на 20%. За призначенням легкі бетони можна підрозділити на:

конструкційні (призначення - зведення стін перекриттів і інших несучих конструкцій, середня щільність 1600-1800 кг /куб.м);

теплоізоляційні (використовуються як утеплювач і звукоізолятора, середня щільність - менше 500 кг /куб.м);

конструкційно - теплоізоляційні (виконують обидві названі вище функції, середня щільність регулюється за допомогою підбору заповнювача).

поризовані бетониЗастосування: застосовуються рідко у зв'язку зі складністю виготовлення навіть на найсучасніших бетонних заводах.Виготовлення: головною особливістю виготовлення пористих бетонів є використання поризуючі речовини - піноутворювача. Піноутворювач впливає на цемент, утворюються замкнуті пори, заповнювалася повітрям.Переваги: хороші теплоізоляційні властивості.

великопористий бетони (беспесчание)Застосування: як матеріал для стін опалювальних споруд висотою до 4 поверхів.Виготовлення: в основі - портландцемент і великі пористі заповнювачі різного виду.Переваги: малотеплопроводность + економічність виготовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]