Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bud_mat_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать

43. Рулонні покрівельні та гідроізоляційні матеріали на склооснові та поліефірній основі.

Склохолст - найдешевший варіант. Він більш міцний в порівнянні з картоном і не схильний до гниття. За відгуками російських виробників покрівельних та гідроізоляційних матеріалів - дана група матеріалів на основі скловолокна мало придатна для застосування в якості верхнього шару покрівельного і гідроізоляційного покриття. Як правило, при будівництві нових об'єктів рулонний матеріал на основі скловолокна використовуються в нижніх шарах покриття, а матеріали на основі склотканини і поліестера - у якості верхнього шару.

Стеклоткань в 3-5 разів міцніше склополотна і відповідно в 2-3 рази дорожче. Ця високоміцна негніющая основа значно збільшує термін служби матеріалу в порівнянні з руберойдом, а також знижує ризик пошкодження покрівельного і гідроізоляційного килима під час експлуатації.Поліестер так само готується, як і склотканина, теж не гниє і до того ж дозволяє домогтися набагато кращого зчеплення з бітумної наслойкой, що в ще більшій мірі поліпшує властивості матеріалу. Крім того, поліестер є більш еластичним матеріалом в порівнянні з матеріалами з скловолокна.На відміну від склотканини з їх малим відносним подовженням (2-4%), поліефірні основи здатні подовжуватися на 15-30%, забезпечуючи суцільну структуру покрівельного покриття в жорстких умовах експлуатації. Цікавим рішенням при виробництві рулонних покрівельних матеріалів є використання в ролі основи металевої фольги - алюмінієвої або мідної. При цьому фольга розташовується на лицьовій поверхні матеріалу і служить не тільки основою, але і захищає бітумний шар від сонячних променів, створює декоративний ефект. Завдяки цьому матеріали відрізняються високою довговічністю за рахунок уповільнення старіння бітумного сполучного.

У звичайних матеріалах для захисту від сонячного випромінювання застосовуються бронюють посипання з кольорової мінеральної (сланцевої, керамічної) крихти. Такі посипання більш надійні, ніж традиційні пісок і слюда, і надають декоративність матеріалу.

36. Призначення модифікації бітуму полімерами. Різновиди. Характеристика термоеластопластів (на прикладі атактичного поліпропилена (АПП)), синтетичних каучуків (на прикладі (СБС) та поліолефінів як модифікаторів бітумів, вживаних при виготовленні сучасних рулонних покрівельних, гідроізоляційних матеріалів а також мастик, емульсій і паст.

Бітумні матеріали Як такої бітум має температуру розм'якшення 45-50 °С, що неприпустимо мало для покрівельного матеріалу. Процес окислювання бітуму (гаряче повітря під тиском пропускають через бітум) забезпечує більш високий (85-90 °С) рівень теплостійкості кінцевого продукту. При цьому, правда, знижується морозостійкість бітуму - матеріал гнеться, не тріска, вже при температурі 0 °С. Матеріали на окисленого бітуму, будучи вкладеними на покрівлю, з плином часу окислюються при звичайних температурах, що призводить до поступового погіршення його властивостей (старіння). Даний тип матеріалу представляє цінність як проміжна ступінь між руберойду і полімерно-бітумними матеріалами, так як, володіючи вельми привабливою ціною, вони переорієнтують покрівельників з руберойду на використання технологій наплавлення.

Полірозмірно-бітумні матеріали Більш ефективна модифікація бітуму полімерними продуктами. Полімерні добавки дозволяють розширити інтервал робочих температур бітуму, знижуючи температуру його крихкості і підвищуючи температуру розм'якшення, забезпечують збереження еластичності в'яжучого тривалий час, тобто підвищують довговічність матеріалу. В даний час для модифікації бітуму використовують, в основному атактичним поліпропілен (АПП) і стирол-бутадієн-стирол (СБС). Це дозволяє досягти дуже хороших фізико-механічних характеристик у поєднанні з великою довговічністю (15-25 років).АПП. У порівнянні зі звичайним окисленим бітумом, бітуми, модифіковані АПП, характеризуються високою теплостійкістю, гарною гнучкістю на холоді (до -20 °С) і високою стійкістю до атмосферних впливів. Оскільки сам полімер має не дуже сильну міцність, концентрація його повинна бути досить високою (до 30%); СБС. Бітуми, модифіковані СБС, характеризуються ще більш високою гнучкістю на холоді (до -30 °С), але вони більш чутливі до УФ-опромінення, тому вимагають застосування захисту від сонячного світла. У результаті навіть невеликий добавки властивості бітуму значно поліпшуються. Звичайно додають від 8 до 12%. Матеріали на основі таких модифікованих бітумів мають розширений діапазон експлуатаційних температур, підвищену довговічність і дозволяють проводити роботи із влаштування покрівлі з рулонних матеріалів при негативних температурах.

Позитивний ефект від модифікації бітумного сполучного повною мірою може бути реалізований тільки у разі заміни слабкою і недовговічною картонній основи на більш міцні і стійкі основи. Такі основи отримують, використовуючи скляні або синтетичні волокна (головним чином поліефірні волокна типу «поліестер») у вигляді тканин, полотна й нетканого полотна, а також шляхом дисперсного армування короткими відрізками волокон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]