Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bud_mat_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
485.89 Кб
Скачать

17 Особливоважкі бетони. Склад. Галузь застосування

Особливо важкі бетони використовують для влаштування конструкцій, що захищають людей від рентгенівського і γ-випромінювання. Для цього до складу бетону вводять заповнювачі, які містять залізо, барій та інші важкі елементи, добре поглинаючі тверде іонізуюче випромінювання. Як заповнювачі використовують залізні руди (магнетит, лимоніт), барит, металевий дріб і т.п. Щільність таких бетонів досягає 4000...5000 кг/м3. Особливо важкі бетони готують на важких заповнювачах: стальній тирсі або стружках (сталебетон), залізняку (лімонітовий і магнетитовий бетони) або бариті (баритовий бетон). Важкі бетони з щільністю 2100-2500 кг/ куб. м. отримують на щільних заповнювачах з гірських порід (граніт, вапняк, діабаз).

18 Жаростійкі бетони. Склад. Галузь застосування

Жаростійкі бетони характеризуються здатністю зберігати у певних межах фізико-механічні властивості при тривалому впливі високих температур.Для виготовлення жаростійких бетонів у якості в'яжучих використовують глиноземистий цемент, шлакопортландцемент і рідке скло. Заповнювачами служать металургійні шлаки, бій керамічних і вогнетривких виробів, базальт, андезит і т.п. Жаростійкі бетони готують за звичайною технологією, а потім у процесі роботи при високих температурах вони самі перетворюються в монолітний керамічний матеріал. З таких бетонів виконують футеровку промислових печей, фундаменти доменних і мартенівських печей і т.п. Застосування жаростійких бетонів замість штучних матеріалів знижує вартість і прискорює будівництво.

  1. Полімерцементні бетони. Склад. Галузі застосування.

Полімерцементні бетони — цементні бетони, в які на стадії приготування суміші вводиться полімерна добавка. Добавки являють собою водяні дисперсії (емульсії, латекси) чи редісперговані сухі порошки (як сухе молоко) тих же полімерів. Вміст полімеру в полімерцементних бетонах — 5...15 % від маси цементу.

39 Сортамент прокатного металу і металовиробів. Застосування сталі в будівництві.

У будівництві сталь використовують для виготовлення конструкцій, армування залізобетонних конструкцій, влаштування покрівлі, риштовання, огорож, форм залізобетонних виробів і т.д. Правильний вибір марки сталі забезпечує економну витрату сталі і успішну роботу конструкції.

Для виготовлення несучих (розрахункових) зварних та клепаних конструкцій рекомендують такі види сталей: мартенівську - марок ВМСтЗпс (сп, кп), низьколеговану - марок 15ГС, 14Г2, 10Г2С, 10Г2СД; природно-леговану - марок 15ХСНД, 10ХСНД; киснево-конвертерну - марок ВКСтЗсп (пс, кп).Стали марок Ст4 і Ст5 рекомендують для конструкцій, що не мають зварних з'єднань, і для зварних конструкцій, що сприймають лише статичні навантаження. До стали для мостових конструкцій пред'являють спеціальні вимоги за однорідністю і дрібнозернистості, відсутності зовнішніх дефектів, міцності і деформаційних властивостей.Для армування залізобетонних конструкцій сталь застосовують у вигляді стрижнів, дроту, зварних сіток, каркасів. Арматурна сталь може бути гарячекатана (стрижнева) і холоднотягнутий (провідна). За формою сталь найчастіше буває кругла, а для поліпшення зчеплення - періодичного профілю. В окремих випадках для підвищення механічних властивостей сталь обробляють наклепом і застосовують термічну обробку.

Арматурний дріт може бути холоднотянутой класу BI (низьковуглецевої) для ненапружуваної арматури і класу В-II (вуглецевої) для напруженої арматури. Для звичайного армування переважно застосовують арматурну сталь класів A-III (марок 25Г2С, 35ГС та ін), А-II (марок Ст5) і звичайну арматурний дріт, а при особливому обгрунтуванні також AI (марки СтЗ) і А-IIв. Для попередньо напруженого армування використовують високоміцний дріт, арматурні пасма і арматуру класу A-IV (марок ЗОХГ2С, 20ХГСТ, 20ХГ2Ц та інші низьколеговані сталі), а також зміцнену витяжкою сталь класу А-IIIв (марок 35ГС, 25Г2С).

Сортамент прокатного металу і металовиробів в будівництві різноманітний: сортова сталь, прокатна сталь листова, куточки, швелери, двотавр, труби та інші служать основою для виготовлення металевих конструкцій (балки, колони, ферми і т.д.). Сортова сталь: кругла (діаметром 10 ... 210 мм) застосовується для виготовлення арматури, скоб, болтів; квадратна (сторона квадрата 10 ... 100 мм); смугова (шириною 12 ... 20 мм) - для виготовлення зв'язків, хомутів , бугелів.Сталь листова включає листи товщиною від 4 ... 160 мм, шириною 600 ... 3800 мм; тонколистова покрівельна - чорна і оцинкована товщиною до 4 мм; широкополочні товщиною 6 ... 60 мм, шириною 200 ... 1500 мм, довжиною 5. .. 12 м. Уголковие профілі (рівнополочні та нерівнополичні) випускають площею перерізу 1,0 ... 140 см2.Швелери характеризуються перетином швелерів і визначаються його номером, який відповідає висоті стінки швелера в сантиметрах.Двутаври - основний балковий профіль - різноманітні за типами; позначаються номером, що відповідає їхній висоті в сантиметрах. Труби круглі мають діаметр 8 ... ... 1620 мм. Труби можуть бути квадратного і прямокутного перерізу.У будівництві також широко застосовують спеціальні профілі і металеві матеріали: сталеві канати і дріт, профільовані настили

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]