Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
help.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
260.7 Кб
Скачать

21. Роль та функції Міністерства фінансів України в системі управління фінансами.

Під управлінням розуміють свідомий цілеспрямований вплив на об’єкт за допомогою сукупності прийомів та методів для досягнення певного результату. Важливою сферою управлінської діяльності є управління фінансами. Його здійснює спеціальний апарат за допомогою особливих прийомів і методів, в тому числі різних стимулів і санкцій.

В управлінні фінансами, як і в будь-якій іншій системі виділяють об’єкти і суб’єкти управління. об’єкти - різноманітні види фінансових відносин, пов’язані з формуванням грошових доходів, нагромаджень та їх використанням суб’єктами господарювання та державою. Суб’єктами управління є ті організаційні структури, які здійснюють управління. Сукупність всіх організаційних структур, що здійснюють управління фінансами, називають фінансовим апаратом.Розрізняють стратегічне та оперативне управління фінансами. Оперативне управління фінансами здійснюють Міністерство фінансів України; Міністерство фінансів України як центральний орган виконавчої влади, підвідомчий Кабінету Міністрів:

  • реалізує державну фінансову політику;

  • складає проект Державного бюджету;

  • організовує виконання Державного бюджету;

  • контролює виконання Державного бюджету та складає звіт про його виконання;

  • забезпечує захист фінансових інтересів держави, здійснює контроль за дотриманням фінансового законодавства;

  • проводить методичну роботу з питань фінансового та бюджетного планування;

  • здійснює управління державним внутрішнім і зовнішнім боргом;

  • розробляє пропозиції по удосконаленню податкової політики;

  • здійснює контроль за випуском і обігом цінних паперів, бере участь в роботі керівних органів фондових бірж;

  • вивчає валютно-фінансові проблеми в сфері міжнародного економічного співробітництва, готує і подає до Кабінету Міністрів пропозиції щодо вступу України до міжнародних фінансових організацій тощо.

При Міністерстві фінансів України діють Державна контрольно-ревізійна служба та Державне казначейство.

У процесі мобілізації доходів бюджету Міністерство фінансів організує роботу щодо контролю за додержанням податкового законодавства платниками податків, розробляє концепцію податкової політи­ки, готує пропозиції щодо встановлення ставок податків і платежів до бюджету та позабюджетних фондів тощо. Разом з іншими економічними відомствами Міністерство фінансів бере участь у проведенні роздержавлення власності, демонополізації народного господарства, земельної реформи, вивчає вплив цих процесів на зміцнення фінансового стано­вища держави.

Важливими напрямками роботи Міністерства фінансів є надання методичної та практичної допомога галузевим мініс­терствам, відомствам, виробничим об'єднанням, державним корпораціям, асоціаціям тощо. Провідну роль у системі органів оперативного управління бюджетом відіграє Міністерство фінансів.

Головними напрямами його діяльності є розроблення та реалізація фінансової політики держави, забезпечення бюджетного процесу, регулювання фінансового ринку й організація випуску державних цінних паперів, забезпечення міжнародних фінансових відносин держави, організація фінансових відносин у суспільстві, матеріальному виробництві, сфері послуг.

У цій діяльності стрижневою основою є бюджет. З одного боку, всі напрями діяльності Міністерства фінансів так чи інакше відображаються в бюджеті, з іншого — саме через бюджет значною мірою реалізуються поставлені завдання та функції. Воно забезпечує втілення в життя державної фінансової політики шляхом розроблення економічних методів і важелів впливу на збільшення внутрішнього валового продукту і національного доходу, підвищення ефективності суспільного виробництва, аналізує показники розвитку економіки країни, здійснює заходи щодо оздоровлення фінансового стану галузей національної економіки та збільшення доходів бюджету.

Міністерство фінансів організовує і координує роботу зі складання і виконання Державного бюджету, здійснює методичне керівництво роботою в галузі бюджетного планування і фінансування, розробляє пропозиції щодо встановлення нормативів відрахувань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]