Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
help.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
260.7 Кб
Скачать

14. Функціі органів законодавчої та виконавчої влади у бюджетному процесі

Бюджетний процес Це регламентований законодавством порядок: складання, розгляду та затвердження бюджетів усіх рівнів; виконання та контроль за виконанням бюджетів; затвердження звітів про виконання бюджетів. Президент України:1. Підписує Закон Про Держ. бюджет Укр на (бюджет­ний) рік.2.У разі незгоди із Законом про Держ бюджет, прийнятий ВР, накладає вето.3.Вносить в установленому чинним зак-вом порядку зміни та доповнення до держ бюджету.4.Вносить на розгляд ВР законопроекти, у тому числі в першочерговому порядку, які стосуються бюдж процесу.5.Видає укази, які можуть регулювати окремі поточні питання, що стосуються бюдж процесу.

ВРУ:1.Розробляє пропозиції до проекту Основних напрямів бюдж політики на наступний бюджетний період з конкретних макро-економічних показників, визначених у Бюдж кодексі.2.Приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основ­них напрямів бюдж політики.3.Розглядає проект бюдж в трьох читаннях.4.Ухвалює Закон про Держ бюдж України.

Комітет ВР з питань бюджету::•розглядає і вносить пропозиції стосовно Основних напрямів бюдж політики;•бере участь у підготовці, розгляді, уточненні, узагальненні про­позицій, доповіданні на всіх трьох читаннях проекту Закону пре Держ бюджет при його проходженні у ВРє.•розглядає звіт про проведені таємні видатки;•розглядає ситуації, пов'язані із перевиконанням дохідної час­тини Держ бюдж;•готує співдоповідь, з якою виступає Голова комітету, про вико­нання Держ бюджету України.

Рахункова палата:1.Здійснює зовнішній контроль та аудит фінансової та госпо дарської діяльності бюдж установ у частині контролю за використанням коштів Держа бюдж.2.Після закінчення бюдж року готує висновки щодо вико ристання коштів Держ бюдж.3.Здійснює контроль за проведенням таємних видатків.

КМУ:1.Подає на розгляд ВР проект Основних напрямії бюдж політики на наступний бюдж період.2.Розробляє проект Закону про Держ бюджет.3.Доопрацьовує проект Закону про Держ бюджет Україні після першого та другого читання у ВР.4.Приймає рішення про виділення коштів із резервного фонді Держ бюджету.5.Забезпечує виконання Держ бюдж України.

6.Подає річний звіт про виконання Держ бюджету ВР.

МІНФІН:1.Погоджує єдині правила бухгалтерського обліку всіх фінансо­вих операцій, активів і фінансових зобов'язань.2.Розробляє і доводить до головних розпорядників бюдж коштів інструкції щодо підготовки бюдж запитів.3.Проводить аналіз бюдж запиту, поданого головним розпо­рядником бюдж коштів на будь-якій стадії бюдж процесу.4.Визначає основні організаційно-методичні засади бюдж планування, які використовуються для підготовки бюдж за­питів, і розробляє пропозиції щодо проекту Держ бюджету.5.У період підготовки пропозицій до проекту Держ бю­джету розглядає та вживає заходів щодо усунення розбіжностей з головними розпорядниками бюдж коштів.6.Подає проект Закону про Держ бюджет України на роз­гляд Каб МінуУкраїни.7.Допрацьовує проект Держ бюджету після першого та другого читання у ВР Укр.

Держ казначейство:1.Визначає єдині правила бухгалтерського обліку всіх фінансових операцій, активів і фін зобов'язань держави.2.Здійснює операції з коштами Держ бюджету та місц бюджетів.3.Здійснює розрахунково-касове обслуговування розпорядників бюджетних коштів.4.Контролює бюд повноваження при зарахуванні надхо­джень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів.5.Веде бухоблік та складає звітність про виконання Держ та місцевих бюджетів.

Розпорядники бюджетних коштів:1.На підставі плану своєї діяльності розробляють проекти кош­торису та бюдж запити і подають їх Мінфін чи місц фін органові.2.Отримують бюдж призначення і доводять у встановленому порядку до розпорядників нижчого рівня.3.Головні розп-ки затверджують кошториси розп-ків нижчого рівня.

Нац банк У:Подає до ВР та КМ:•проект основних засад грош-кред політики на наступ­ний бюдж рік;•проект кошторису доходів та видатків НБУ на наступний бю­дж рік.

Держ органи місц рівня:1.Місц фін органи розробляють і доводять до відома головних розп-ків бюдж коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів. 2.Виконавчі органи сільських, селищних, міських (міст районно­го підпорядкування) рад, районні державні адміністрації в містах Києві та Севастополі подають відповідно районним чи міським фінан­совим органам пропозиції щодо показників проектів відповідних бюджетів, визначених з урахуванням вимог Бюдж кодексу.3.Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи рад готують проекти рішень про відповідні місцеві бюджети.4.ВР АРК та відповідні ради затверджують бюджети та звіти про їх виконання.

5.Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад забезпечують виконання відповідних місце­вих бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]