Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удалов. Конкурентное право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Тема 9. Антиконкурентні узгоджені дії

Поняття, види, класифікація антиконкурентних узгоджених дій. Антиконкурентні узгоджені дії між підприємцями. Право­мірні та неправомірні угоди між суб’єктами господарювання.

Визначення та дослідження негативних наслідків, що наста­ють або можуть настати від вчинення антиконкурентних узгод­жених дій. Особливості кваліфікації порушень, пов’язаних з вчиненням антиконкурентних узгоджених дій.

Узгоджені дії малих або середніх підприємств. Узгоджені дії стосовно постачання та використання товарів. Антиконкурент­ні узгоджені дії, що можуть бути дозволені. Звільнення від від­повідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

Тема 10. Монопольна діяльність суб’єктів господарювання на ринку. Зловживання монопольним (домінуючим) становищем

Поняття та види монополій. Монопольна діяльність та моно­полії.

Суб’єкти природних монополій. Державне регулювання суб’­єктів природних монополій, сфери діяльності суб’єктів природ-

НІ них монополій. Органи, що здійснюють регулювання суб’єктів И| природних монополій, їх завдання, функції та повноваження. ^ Компетенція щодо визначення монопольного становища суб’-в| єкта господарювання на ринку. Примусовий поділ монопольних г утворень. Монопольне ціноутворення. Демонополізація еко­номіки.

Поняття та види зловживань монопольним (домінуючим) становищем на ринку. Суб’єкт господарювання, що займає мо­нопольне (домінуюче) становище на ринку. Структура, класи­фікація порушень, пов’язаних із зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку.

Тема 11. Антиконкурентні дії органів влади, иц місцевого самоврядування, адміністративне- й господарського управління та контролю й

Монопольна діяльність державних органів як їх природна особливість, пов’язане з цим збільшення кількості вчинених ни­ми порушень конкурентного законодавства.

Поняття та види антиконкурентних дій органів влади, місце­вого самоврядування, адміністративно-господарського управлін­ня та контролю. Правомірні та неправомірні акти органів влади, місцевого самоврядування, адміністративно-господарського уп­равління та контролю. Класифікація порушень пов’язаних з ан-тиконкурентною діяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління та контролю. : ^

Тема 12. Контроль за процесами створення, «й реорганізації, ліквідації суб’єктів господарювання, • приватизацією, орендою • та набуттям у власність майна н

Поняття економічної концентрації. Необхідність здійснення контролю за економічною концентрацією. Органи, що здійсню­ють контроль за економічною концентрацією. Економічна кон­центрація, що потребує одержання згоди органів Антимоно-польного комітету України та така, що не потребує одержання згоди органів Антимонопольного комітету України. Учасники концентрації. Заява на здійснення економічної концентрації, її види. Порядок подання заяви та її розгляд.

Попередні висновки про надання згоди на економічну кон­центрацію, їх відмінність від надання згоди, їв

Контроль за додержанням конкурентного законодавства у Н процесі приватизації. Н

Контроль за додержанням конкурентяого законодавства У Й

процесі оренди державного, комунального, приватного та іншо­го майна.

Контроль за додержанням конкурентного законодавства у процесі набуття майна у власність.

Тема 13. Недобросовісна конкуренція

Поняття, види та форми недобросовісної конкуренції.

Неправомірне використання ділової репутації господарюючо­го суб’єкта.

Створення перешкод господарюючим суб’єктам у процесі кон­куренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції.

Неправомірне збирання, розголошення та використання ко­мерційної таємниці.

Відшкодування збитків, заподіяних внаслідок вчинення дій, визнаних недобросовісною конкуренцією. Вилучення товарів з неправомірно використаним позначенням та копій виробів ін­шого господарюючого суб’єкта. Спростування неправдивих, не­точних або неповних відомостей.

Правові засади захисту від недобросовісної конкуренції.