Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удалов. Конкурентное право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Глава 9 Узгоджені дії суб’єктів господарювання

І’-

І . .

І

к

§ 1. Сутність узгоджених дій

Під час здійснення господарської діяльності на ринку з ме­тою отримання прибутку і налагодження взаємозв’язків, розширення виробництва тощо суб’єкти господарювання у тій чи іншій формі укладають між собою угоди, приймають -

(певні рішення, створюють нові підприємства, тобто вчиня­ють узгоджені дії, які як юридичні факти завжди мають во­льовий характер і можуть бути як правомірними, тобто вчи-г неними в рамках закону, так і неправомірними, вчиненими з його порушенням.

Відповідно до ст.. 5 Закону України «Про захист економіч-, ної конкуренції»

| узгоджені дії — це укладення суб’єктами господарю-вання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднаннями ; рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погод-| жена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяль-I ність) суб’єктів господарювання. І, Узгодженими діями є також створення суб’єкта господа-Е рювання, метою чи наслідком створення якого є координація | конкурентної поведінки між суб’єктами господарювання, що | створили зазначений суб’єкт господарювання, або між ними | та новоствореним суб’єктом господарювання. . | Особи, які чинять або мають намір чинити узгоджені дії, ї є учасниками узгоджених дій.

| Два підприємства уклали договір про купівлю-продаж то-| варів, суб’єкти господарювання уклали установчий договір І про створення господарського товариства, органи адмініст-|: ративно-господарського управління прийняли рішення про ;; встановлення заборони на реалізацію певних видів товарів, ? — все це узгоджені дії суб’єктів господарювання:

‘‘. Із загальної точки зору, узгоджені дії — це волевиявлення ‘ суб’єкта господарювання, змістом якого є намір вчинити ті чи інші дії: продати чи купити товар, виконати роботу, ство-; рити нову юридичну особу, укласти угоду та ін. Самі по собі \; узгоджені дії є невід’ємним елементом господарських відно-

син і функціонування ринкової економіки. Їх вчинення є не­обхідною передумовою діяльності суб’єктів господарювання на ринку.

Відповідно до п. І Типових вимог до узгоджених дій суб’­єктів господарювання для загального звільнення від попе­реднього одержання дозволу органів Антимонопольного ко­мітету України на узгоджені дії суб’єктів господарювання, затверджених розпорядженням Антимонопольного комітету України від 12 лютого 2002 р. №27-р, узгоджені дії суб’єктів господарювання можна класифікувати на:

1. Горизонтальні узгоджені дії.

2. Вертикальні узгоджені дії.

3. Конгломератні узгоджені дії.

4. Змішані узгоджені дії.

Горизонтальні узгоджені дії — укладення суб’єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднан­нями рішень у будь-якій формі, будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб’єктів господарювання, створення суб’єкта господарювання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб’єктами господарювання, що створили за­значений суб’єкт господарювання, або між ними та ново-створеним суб’єктом господарювання, коли суб’єкти госпо­дарювання, до складу яких входять учасники .узгоджених дій, конкурують або можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів.

Інакше кажучи, горизонтальні узгоджені дії здійснюються на одному й тому самому товарному ринку, їх чинять суб’­єкти господарювання, які конкурують між собою.

Вертикальні узгоджені дії — укладення суб’єктами гос­подарювання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднання­ми рішень у будь-якій формі, будь-яка інша погоджена кон­курентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб’єктів гос­подарювання, створення суб’єкта господарювання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної пове­дінки між суб’єктами господарювання, що створили зазначе­ний суб’єкт господарювання, або між ними та новостворе-ним суб’єктом господарювання, коли суб’єкти господарю­вання, до складу яких входять учасники узгоджених дій, не конкурують і за існуючих умов не можуть конкурувати між собою на одному ринку товарів і при цьому перебувають або можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відпо­

відних товарних ринках (продавець—покупець, постачал^^

ник—споживач).

Отже, вертикальні узгоджені дії здійснюють суб’єкти гос­подарювання, що діють на різних товарних ринках, не кон-I курують і не можуть конкурувати між собою, але можуть | перебувати у відносинах купівлі-продажу.

| Конгломератні узгоджені дії — укладення суб’єктами | господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднан-| нями рішень у будь-якій формі, будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб’єктів господарювання, створення суб’єкта господарювання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної , поведінки між суб’єктами господарювання, що створили за­значений суб’єкт господарювання, або між ними та ново-

1 створеним суб’єктом господарювання, коли суб’єкти госпо­дарювання, до складу яких входять учасники узгоджених дій, не конкурують і за існуючих умов не можуть конкуру­вати між собою на одному ринку товарів і при цьому не пе­ребувають або не можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відповідних товарних ринках (продавець—поку­пець, постачальник—споживач).

Отже, конгломератні узгоджені дії мають місце, коли їх учасники не конкурують і не можуть конкурувати між со­бою, діють на різних товарних ринках, а також не перебува­ють у відносинах купівлі-продажу.

Змішані узгоджені дії — укладення суб’єктами господа­рювання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднаннями рі­шень у будь-якій формі, будь-яка інша погоджена конкурент-- на поведінка (діяльність, бездіяльність) суб’єктів господарю­вання, створення суб’єкта господарювання, метою чи наслід­ком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб’єктами господарювання, що створили зазначений суб’єкт господарювання, або між ними та новоствореним суб’єктом господарювання, коли частина суб’єктів господа­рювання, до складу якої входять учасники узгоджених дій, конкурує або може конкурувати між собою на одному ринку товарів і при цьому перебувають або можуть перебувати у відносинах купівлі-продажу на відповідних товарних ринках (продавець—покупець, постачальник—споживач), а інша частина не конкурує і за існуючих умов не може конкурува­ти між собою на одному ринку товарів і при цьому не пере­буває або не може перебувати у відносинах купівлі-продажу

на відповідних товарних ринках (продавець—покупець, по­стачальник—споживач).

Інакше кажучи, учасниками змішаних узгоджених дій є суб’єкти господарювання, з яких одна частина діє на одному товарному ринку і конкурує або може конкурувати між со­бою та при цьому перебуває у відносинах купівлі-продажу, а інша частина діє на різних товарних ринках, не конкурує та не перебуває у відносинах купівлі-продажу.

Таким чином зазначений вид узгоджених дій є сукупністю усіх можливих варіантів узгоджених дій. На думку автора, така структура узгоджених дій є занадто складною і навряд-чи найближчим часом відповідний прецедент знайде своє ві­дображення у вигляді подання суб’єктами господарювання заяви до органів Антимонопольного комітету України про надання дозволу на здійснення відповідних узгоджених дій.

Поряд з узгодженими діями суб’єктів господарювання, метою вчинення яких є дії, спрямовані на поліпшення за­гальної ринкової ситуації, забезпечення споживачів товара­ми найвищої якості, розширення асортименту вироблюваних товарів, впровадження нових технологій тощо, можуть здій­снюватись узгоджені дії, метою яких є отримання надпри­бутків за рахунок: усунення з ринку або обмеження доступу на нього інших суб’єктів господарювання; розподілу ринків за територіальним принципом, асортиментом товарів, колом покупців або продавців тощо, обмеження виробництва пев­них товарів та ін. Такі узгоджені дії є неправомірними і мо­жуть призводити до обмеження, спотворення та усунення конкуренції з ринку, порушення прав споживачів.

Щоб запобігти цьому, в Україні запроваджено контроль за здійсненням суб’єктами господарювання узгоджених дій. Такий контроль здійснюють органи Антимонопольного комі­тету України відповідно до Положення про порядок подання заяв до органів Антимонопольного комітету України про на­дання дозволу на узгоджені дії суб’єктів господарювання (Положення про узгоджені дії), затвердженого розпоряд­женням Антимонопольного комітету України від 12 лютого 2002 р. №26-р.

Це положення містить інформацію щодо: випадків, коли вчинення суб’єктами господарювання узгоджених дій потре­бує одержання згоди органів Антимонопольного комітету України; порядку підготовки і подання заяви про надання

о «««‘««

.... . .. •

дозволу на узгоджені дії та документів до неї; процедурД

розгляду та підвідомчості заяви тощо. •ЇЙ

: Поряд з цим законодавством чітко визначено, у яких ви^* падках суб’єкти господарювання звільняються від необхід­ності одержувати дозвіл на здійснення узгоджених дій. Таке звільнення передбачено Типовими вимогами до узгоджених

: дій суб’єктів господарювання для загального звільнення від попереднього одержання дозволу органів Антимонопольного

• комітету України на узгоджені дії суб’єктів господарювання.