Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удалов. Конкурентное право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Тема 1. Предмет, система та джерела конкурентного права України

Історичний аспект виникнення необхідності захисту конку­ренції та регулювання монополій в умовах ринкової економіки.

Поняття і предмет Конкурентного права України (далі — конкурентне право) як галузі права. Місце конкурентного пра­ва в системі права України. Система навчального курсу «Кон­курентне право України».

Огляд законодавства, наукової літератури та інших джерел курсу «Конкурентне право». Системно-структурна характерис­тика конкурентного права. Основні завдання і принципи кон­курентного права. Інститути конкурентного права. Норми кон­курентного права (поняття, форми виразу, юридичні властивос­ті), їх класифікація. Відповідальність у конкурентному праві.

Тема 2. Наука конкурентного права, його теоретичні та методологічні основи

Поняття, предмет і система науки конкурентного права, ета­пи виникнення, становлення, сучасний стан та перспективи розвитку.

Методологія конкурентного права. _.

Методи дослідження: порівняльно-правовий, історико-правовий, соціологічний, політико-правовий, формально-юридичний та ін.

Конкурентне право України як наука, навчальна дисципліна- , і галузь права. Конкурентне право та інші дисципліни правове- ;1 го та економічного циклу. . |

Місце конкурентного права в системі правових та економіч- | них наук. Роль конкурентного права у здійсненні економічної політики України. Основні напрями державної конкурентної по­літики. Відносини, що виникають під час правового регулюван­ня конкуренції. Відносини, що виникають під час правового регулювання монополій. Принципи правового захисту конку­ренції та регулювання монополій, а

Тема 3. Законодавство, що забезпечує і захист конкуренції та регулює монополії |

Законодавче та нормативно-правове регулювання у сфері конкуренції та монополії.

Положення Конституції України як гарант здійснення дер­жавної політики щодо захисту конкуренції.

Законодавча та нормативно-правова база, яка є основою дер­жавної політики захисту конкуренції, регулювання монополій.

Дія норм конкурентного законодавства у часі, за територією, і колом осіб. Нормативно-правове забезпечення захисту конку­ренції, регулювання монополії. Основні напрями правової полі­тики щодо захисту конкуренції та регулювання монополії в Україні.

Тлумачення та застосування нормативно-правових актів, що стосуються захисту конкуренції та регулювання монополій.

Проблеми ефективності законодавства у галузі регулювання монополії та захисту конкуренції. ^

Законодавство про конкуренцію провідних зарубіжних країн.

Тема 4. Ринок: поняття, структура та основні елементи

Поняття і структура ринку. Класифікація основних типів (моделей) ринків. Збирання, аналіз та використання інформації щодо ринку. Визначення та дослідження товарних, географіч­них та часових меж ринку. Суб’єкти ринку, реальні та потен­ційні конкуренти. Визначення, дослідження та шляхи усунення бар’єрів, що перешкоджають вступу на ринок потенційним кон- | курентам. 1

Тема 5. Дослідження ринку і та суб’єктів господарювання, що діють на ньому

Аналіз структури ринку, визначення кількісних та якісних показників. Обсяг ринку товару. Частка (наявність монополь­ного становища) суб’єктів господарювання на ринку певного товару, її визначення. Оцінка стану конкурентного середовища на ринку.

Дослідження відкритості ринку щодо міжрегіональної та міжнародної торгівлі, визначення можливостей для вступу на ринок суб’єктів господарювання з інших регіонів.

Ринкова влада. Дослідження основних та додаткових умов, що зумовлюють існування ринкової влади. Методи та шляхи оцінки ринкової влади.

Загальна оцінка стану конкурентного середовища на товар­ному ринку та її практичне застосування.