Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удалов. Конкурентное право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Тема 6. Антимонопольні органи

Місце і роль Антимонопольного комітету України в системі органів державної влади: загальні поняття та правові основи реалізації завдань. Історія виникнення та становлення антимо- , нопольних органів України. Завдання та основні принципи ді- І яльності антимонопольних органів України, і

—v

Правовий статус Антимонопольного комітету України та йо­го територіальних відділень.

Структура, компетенція й організація діяльності Антимоно­польного комітету України та його територіальних відділень.

Правові форми і засоби щодо захисту конкуренції та регулю­вання монополій, що використовуються антимонопольними ор­ганами України. Нормативно-правові акти Антимонопольного комітету України. Компетенція Антимонопольного комітету Ук­раїни та його територіальних відділень щодо розгляду справ про порушення конкурентного законодавства.

Порядок виконання та оскарження рішень Антимонопольно­го комітету України, його територіальних відділень. Статус Го­лови Антимонопольного комітету України, його заступників, державних уповноважених Антимонопольного комітету Украї­ни, голів територіальних відділень Антимонопольного комітету України.

Інші державні органи та громадські організації, що здійсню­ють захист конкуренції та контролюють діяльність суб’єктів господарювання, що є монополістами. Принципи та правові заса­ди їх взаємодії з органами Антимонопольного комітету України.

Соціально-правові основи захисту особистих майнових та не-майнових прав і свобод працівників Антимонопольного коміте­ту України, його територіальних відділень.

Освітянське, науково-методичне, фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності Антимонопольного комітету України, його територіальних відділень.

Історія та правові основи діяльності антимонопольних орга­нів зарубіжних країн з розвинутою ринковою економікою.

Тема 7. Порушення конкурентного законодавства. Розгляд справ про порушення конкурентного законодавства

Поняття, склад, основні види порушень конкурентного зако­нодавства. Адміністративна, цивільно-правова, кримінально-правова характеристика (об’єкт, суб’єкт, об’єктивна сторона, суб’єктивна сторона, предмет правопорушуючого посягання), слідова картина, особа порушника, основа (типова модель) встановлення порушення конкурентного законодавства.

Розгляд справ про порушення конкурентного законодавства. Органи та посадові особи, уповноважені здійснювати розгляд справ про порушення конкурентного законодавства, підвідом­чість справ. Докази і доказування у справі. Підстави для почат­ку розгляду справи про порушення конкурентного законодав-

ства. Особи, які беруть участь у справі, їх права та обов’язки. * Заява про порушення конкурентного законодавства та її роз­гляд. Розгляд та рішення у справах про порушення конкурент­ного законодавства. Визнання рішень у справах недійсними, перегляд рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами. Ос­карження та виконання рішень у справах про порушення кон­курентного законодавства.

Тема 8. Узгоджені дії суб’єктів господарювання

Поняття, сутність, класифікація узгоджених дій суб’єктів господарювання. Юридична сутність узгоджених дій суб’єктів господарювання. Правомірні та неправомірні узгоджені дії суб’­єктів господарювання. Види неправомірних угод.

Дозвіл на узгоджені дії суб’єктів господарювання. Орган вла­ди, що уповноважений надавати дозвіл на здійснення узгодже­них дій суб’єктів господарювання. Заява про надання дозволу на узгоджені дії, її розгляд.

Заява про надання попередніх висновків стосовно узгодже­них дій та про надання висновків щодо кваліфікації дій суб’єк­тів господарювання.

Узгоджені дії суб’єктів господарювання, що потребують одержання попередньої згоди та дії, що не потребують одер­жання попередньої згоди.