Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичні заняття.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
382.98 Кб
Скачать

Практичне заняття №5 Тема: Принципи і методи виховання в умовах птнз

Мета: ознайомитися з педагогічними методами виховання, вивчити особливості їх застосування з врахуванням науково обґрунтованих принципів виховання для рішення педагогічних ситуацій, що виникають в навчально-виховному процесі ПТНЗ.

План

  1. Сутність методів виховання, застосовуваних у професійній педагогіці.

  2. Сутність принципів виховання особистості учня ПТНЗ.

  3. Практикум з рішення педагогічних ситуацій, що виникають в умовах ПТНЗ.

  1. Індивідуальне творче завдання №3. Роз'яснення про порядок його виконання й оформлення.

Література:

ОСНОВНА:

  1. Педагогічна книга майстра виробничого навчання: Навч.-метод. посібник / Н.Г.Ничкало, В.О.Зайчук, Н.М.Розенберг та ін.: За ред. Н.Г.Ничкало. — К.: Вища школа, 1992. — С.П9- 126.

  2. Методика воспитательной работы: Учеб пособие для студенов пед. Интов / ю.П. Азаров, л.М. Байтенова и др.; Под ред. Л.И.Рувинского. М.: Просвещение, 1989.— с.316-333.

  3. Карпенчук С.Г. Теорія і методика виховання: Навч. посібник. - К.: Вища шк., 1997. - 304 с: іл.

  4. Методичні рекомендації щодо організації та проведення виховної роботи в професійно-технічному навчальному закладі // Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України, №21,2001, с. 11-17

  5. Методичні рекомендації щодо організації виховної роботи в загальноосвітніх навчальних закладах у 2001/02 навчальному році // Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України, №22, 2001, С. 15-26.

ДОДАТКОВА:

  1. Макиенко н.И. Педагогический процесс в училищах профессионально-технического образования. Под редакцией м.Г. Коваленко. Минск, "Вышэйш. Школа", 1977.—с.241-144.

  2. Киричук Е.И., Стахневич В.И. Организация свободного времени учащихся профтехучилищ. — К.: «Вища школа», 1983. — С.84-94.

1. Сутність методів виховання, застосованих у професійній педагогіці.

Метод виховання (від грецького «методос» - «шлях») - це шлях досягнення заданої мети виховання. Іншими словами - це способи впливу на свідомість, волю, почуття, поведінку вихованців із метою вироблення в них заданих метою виховання якостей.

До основних методів виховання відносяться:

Метод особистого прикладу або прикладу видатної особистості.

Метод переконання.

Метод привчання і вправи.

Метод заохочення й осуду.

Метод особистого прикладу або прикладу видатної особистості. Приклад як метод виховання являє собою спосіб впливу, що переростає в самовплив в результаті засвоєння вихованцем привабливого ідеалу, еталона. Імітація у підлітків супроводжується більш-менш самостійними судженнями, носить вибірковий характер. Складність у застосуванні даного методу полягає в тому, що майстер не завжди передбачає, який вплив зробить цей прийом на почуття підлітка.

Засоби реалізації методу. Допомога майстра у виборі ідеалу важко переоцінити. Варто систематично розповідати вихованцям про видатні особистості, рекомендувати літературу, пропонувати збирати матеріали про цікаву людину і розповідати про нього на уроках, класних годинах або в бесіді з товаришами.

Метод переконання. Даний метод полягає у впливі на свідомість, почуття і волю з метою формування і закріплення позитивних моральних якостей і усунення негативних. Цьому методу приділяється одна з головних ролей, це пояснюється тим, що:

- за допомогою цього методу формується свідомість людини,

- шляхом переконання можна вирішити більшість виховних задач,

- у сполученні з різними прийомами переконання дає найбільший виховний ефект.

Засоби реалізації: етичні бесіди, лекції, розповіді, доповіді, диспути.

Метод привчання і вправи. Організація постійно повторюваних дій вихованців із метою накопичення ними досвіду правильної поведінки, вироблення морально-вольових якостей і формування професійних умінь і майстерності.

Одним із засобів реалізації методу є доручення або практичне завдання. Воно створює і розширює досвід учнів у різних видах діяльності.

Метод заохочення й осуду.

Заохочення - метод, що сприяє розвитку і закріпленню позитивних рис у характері і поводженні учнів, посилює впевненість, бадьорість, гарний настрій і готовність до роботи.

Засоби реалізації методу заохочення - схвалення, похвала, подяка, преміювання, нагородження.

Осуд - це негативна оцінка вчинків і дій вихованців.

Крайня форма осуду — покарання. Засобами реалізації даного методу можуть виступати попередження, зауваження, догана, виклик учня до директо­ра, на педраду, позбавлення премії, осуд, виключення з училища.