Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичні заняття.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
382.98 Кб
Скачать

Практичне заняття №1-2

Тема: Педагогічне спостереження в практиці роботи інженера-педагога

Мета: Ознайомитись з основними поняттями і навчитися застосовувати методи педагогічного спостереження в практиці роботи інженера-педагога в системі професійно-технічної освіти.

План

  1. Порівняльний аналіз педагогічних методів вивчення особистості учнів ПТНЗ в процесі попереднього знайомства і повсякденного спостереження.

  2. Практикум з розробки програми педагогічного спостереження.

  3. Ознайомлення з щоденником педагогічних спостережень і порядком його ведення.

  4. Індивідуальне творче завдання №1. Роз'яснення про порядок його виконання й оформлення.

Література

ОСНОВНА:

  1. Педагогічна книга майстра виробничого навчання: Навч.-метод. посібник / Н.Г.Ничкало, В.О.Зайчук, Н.М.Розенберг та ін.: За ред. Н.Г.Ничкало. — К.: Вища школа, 1992. — С- 126.

  2. Методика воспитательной работы: Учеб пособие для студенов пед. интов / Ю.П. Азаров, Л.М. Байтенова и др.; Под ред. Л.И.Рувинского. М.: Просвещение, 1989.— С.316-333.

  3. Карпенчук С.Г. Теорія і методика виховання: Навч. посібник. - К.: Вища шк., 1997. - 304 с.

ДОДАТКОВА:

  1. Введение в научное исследование по педагогике: Учеб. пособие для студентов пед. ин-тов / Под. ред. В.И.Журавлева. — М.: Просвещение,1988. —С. 62-77.

  2. Кыверялг А.А. Методы исследования в профессиональной педагогике. Таллин. «Валгус», 1980. — С. 76-88.

  3. Макиенко Н.И. Педагогический процесс в училищах профессионально-технического образования. Под редакцией М.Г. Коваленко. Минск, "Вышэйш. школа", 1977.—С.241-144.

1. Проведення порівняльного аналізу педагогічних методів вивчення особистості учнів птнз в процесі попереднього знайомства і повсякденного спостереження

Наукове педагогічне дослідження - це процес формування нових педагогічних знань, один із видів пізнавальної діяльності, спрямований на відкриття об'єктивних закономірностей навчання, виховання і розвитку.

Викладачі і майстри виробничого навчання, ставлячи вимоги до учнів, повинні добре знати умови їхнього життя, особливості характеру, інтереси і схильності. Тільки з урахуванням цього робота з групою з вирішення навчально-виховних задач буде ефективною.

Система вивчення учнів ПТНЗ включає попереднє ознайомлення з ними і повсякденне їхнє вивчення.

Попереднє ознайомлення передбачає:

  • знайомство з особистими справами учнів;

  • особисті зустрічі з учнями до початку навчального року (у ряді училищ майстри залучають їх для надання допомоги училищу у підготовці до нового навчального року, проводять з ними бесіди);

  • бесіда з учнями в приймальній комісії (який фах бажає придбати, участь в роботі гуртків, у самодіяльності, суспільні навантаження в школі, улюблені предмети);

  • зустріч із батьками учнів, якщо є така можливість, із метою з'ясування застосованих методів виховання, індивідуальних особливостей, схильностей учнів.

Повсякденне вивчення учнів робиться в процесі:

  • навчання;

  • суспільно-корисної продуктивної праці;

- відношень учнів з педагогічним, учнівським і виробничим колективами;

  • дозвільної діяльності;

  • взаємовідносини з батьками.

Під час вивченні особистості учнів ПТНЗ майстер виробничого навчання і класний керівник користуються різними методами і прийомами. Чим різноманітніші методи вивчення, тим повніше можна пізнати учнів.

Методи педагогічного дослідження - це сукупність прийомів педагогічних і конкретних дослідницьких процедур, узятих у логічній послідовності, що забезпечують одержання достовірного знання, досягнення конкретних наукових результатів. Методи педагогічних досліджень поділяються на теоретичні, емпіричні і методологічні.

Найбільш широко під час дослідження проблем професійної педагогіки використовуються методи емпіричного рівня дослідження. Емпіричні методи виявляють нові факти науки і на підставі їх узагальнення формуються емпіричні закономірності. Емпіричне дослідження спрямоване безпосередньо на досліджуваний педагогічний об'єкт (явище, процес) і спирається на дані спостереження та експерименту.

Вивчаючи учнів ПТНЗ, використовуються такі педагогічні методи вивчення особистості учня:

- спостереження;

- бесіди;

- анкетування;

- педагогічний консиліум;

- узагальнення незалежних характеристик;

- тестування;

- педагогічний експеримент;

- моделювання ситуацій.

Коротка характеристика педагогічних методів вивчення учнів.

Метод педагогічного спостереження - спеціально організоване сприйняття педагогічного процесу в природних умовах. Розрізняють спостереження безпосереднє й опосередковане, відкрите і закрите, безупинні і дискретне (переривчасте).

Метод бесіди - усне спілкування в довільній формі з одним або кількома людьми. Для успішного проведення бесіди дослідник повинний заздалегідь підготувати питання і розташувати їх у необхідній послідовності. Під час бесіди питання можуть задавати як дослідник випробуваному, так і навпаки.

Метод анкетування використовується для одержання інформації про типовість тих або інших явищ навчально-виховного процесу. Анкети бувають:

  • відкриті і закриті;

  • іменні й анонімні.

Вимоги, яких необхідно дотримуватися при упорядкуванні анкет.

  1. Підбирати питання, що найбільше точно характеризують явища і дають надійну інформацію.

  2. Використовувати як прямі, так і непрямі питання.

  3. Формульоване питання не повинне містити підказок.

  4. Заборона на використання двозначних питань.

Метод тестування - метод вивчення особистості шляхом застосування тестів. Суть методу полягає у використанні стандартизованих завдань, за якими проводяться випробування, що застосовуються для визначення тих або інших сторін особистості і її потенційних можливостей.

Метод педагогічного консиліуму передбачає колективне обговорення інженерно-педагогічними працівниками результатів вивчення учнів ПТНЗ на основі визначеної програми. Оцінюються ті або інші якості особистості, виявляються причини можливих відхилень у формуванні особистості, підбираються засоби подолання недоліків.

Метод педагогічного консиліуму може як ретельно готуватися, так і виникати спонтанно. Під час організації консиліуму необхідно продумати мету обговорення, склад учасників консиліуму, намітити передбачувані висновки, способи формування суспільної думки.

Метод узагальнення незалежних характеристик передбачає узагальнення відомостей про учня, отриманих іншими методами, зіставлення цих відомостей із своїми матеріалами про особистість вихованця.

Метод моделювання ситуацій - це спеціально організовані педагогічні умови з метою виявлення або формування в процесі життєдіяльності системи відповідних відношень.

Умови реалізації методу моделювання ситуацій:

  1. необхідно формувати тільки позитивний досвід суспільної поведінки учнів;

  1. ситуації повинні бути спрямовані на виявлення позитивних якостей особистості учнів;

  1. забороняється моделювати педагогічні ситуації з метою виявлення негативних якостей особистості.

У цьому виявляються гуманістичні основи педагогіки взагалі і педагогіки зокрема.

Метод педагогічного експерименту - це науково поставлений досвід організації педагогічного процесу в точно врахованих умовах. Залежно від мети експерименту розрізняють:

- констатуючий експеримент - визначення вихідних даних для подальшого дослідження (наприклад, початковий рівень знань і умінь учнів з якогось розділу програми). Дані цього виду експерименту використовуються для подальших досліджень;

- навчальний, за яким навчання проводиться з уведенням нового чинника (новий матеріал, нові засоби, прийоми, форми навчання) і визначається ефективність застосування;

- контролюючий, за допомогою якого через якийсь проміжок часу після навчального експерименту визначається рівень знань, умінь і навичок учнів за матеріалами навчального експерименту;

- порівняльний, за яким в одному класі (групі) робота ведеться за одним матеріалом (методом), в іншому класі (групі) - за іншим матеріалом (методом).

У процесі проведення експерименту повинні бути експериментальні і контрольні групи. На відміну від педагогічного спостереження педагогічний експеримент дозволяє:

  1. відокремити досліджуване явище від інших;

  2. цілеспрямовано змінювати умови педагогічного впливу на вихованців;

  3. повторювати деякі педагогічні явища приблизно в таких же умовах.