Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичні заняття.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
382.98 Кб
Скачать

Хід заходу Підготовчий етап.

1.Запрошення учнів на диспут майстра своєї професії, ветерана праці. Відповідальний Учень.

2. Члени редколегії працюють над підготовкою й оформленням аудиторії.

Виготовляють плакати з висловленнями про честь, працю, про сумлінну роботу:

Потрібно любити те, що ти робиш,

і тоді праця, навіть найгрубіша,

піднімається до творчості.

(М.Горький)

На будь-якому предметі нашого побуту

лежить печатка праці і думки

багатьох поколінь.

(С.Моршак)

Коли праця – задоволення,

життя – гарне!

(М.Горький)

Відповідальні : члени редколегії групи.

3.Прибирання аудиторії. Прикраса аудиторії квітами, установка по периметрі аудиторії парт і стільців для гостей і учасників диспуту.

Відповідальні за складаня і прикрасу аудиторії 5 учнів.

4.Розподіл ролей серед учнів.

Ведучі:

Учень – 1

Учень – 2

Основна частина.

План проведення заходу.

1.Вступне слово ведучого.

2.Формулювання поняття «честь», «робоча честь».

3.Обговорення питань диспуту.

4.Виступ запрошеного ветерана праці.

Відповідний плану опис ходу заходу.

Зібралася вся група учнів і гостей. Привітання один до одного.

Ведучий учень 1 : Здрастуйте. Сьогодні ми зібралися з вами для того, щоб поговорити на тему «Що таке честь людини і робоча честь?»

Ведучий учень 2 : Для початку давайте з’ясуємо , що таке честь? У словнику О.М. Гусейнова і І.С. Кона «Словник з етики», Вид. «Політична література», М., 1989р. говориться, що честь – поняття моральної свідомості і багато в чому подібна з категорією гідності. Подібно гідності, поняття честі розкриває відношення людини до самої себе і відношення до неї з боку суспільства. Однак на відміну від поняття гідності моральна цінність особистості в понятті честі пов’язується з конкретним суспільним становищем людини, родом її діяльності і визнаними за неї моральними заслугами. Якщо уявлення про гідність особистості виходить з принципу рівності усіх людей у моральному відношенні, то поняття честі, навпаки, диференційовано оцінює людей, що знаходить висвітлення в їх репутації. Відповідно честь жадає від людини підтримувати (виправдовувати) ту репутацію, якою володіє вона сама або колектив, в якому вона належить. Історичне поняття «честь» виникнуло в моральній свідомості суспільства у вигляді уявлення про родову і станову честь (моральна вимога, що наказує людині спосіб життя і дій, що не принижує гідності визначеного стана або роду). Честь – важливий стимул суспільної поведінки. Водночас відношення людини до своїх дій з погляду честі не є вищою формою прояву свідомості і моральності мотивів. На перший план висувається поняття гідності, що має більш широкий зміст. Поняття честь припускає у відношенні до людини ту міру поваги, що вона заслужила, гідність же особистості ґрунтується на рівному праві кожного на повагу.

Ведучій учень 1 (ведучій пропонує для обговорення питання): У чому особливість поняття робочої честі? Якщо поняття честь розкриває поняття людини до самої себе, то поняття робоча честь відбиває відношення кому або чому?

Відповіді учнів.

Ведучій учень 2: Ви цілком правильно відповіли, що поняття «робоча честь» відбиває відношення робочої людини до роботи, її відношення до свого робочого місця і знарядь виробництва, до продуктів виробництва, а також до свого колективу і товаришів по роботі.

Ведучий учень 1: Дамо слово нашому гостю. Ведучій коротко розповідає про життя і діяльність ветерана праці. Звертаючись до нього, ставить питання: «Що ж значить бути сучасним робочим?»

Після виступу гостя обговорення питань диспуту.

Питання 1. Що значить бути сучасним робочим?

Питання 2. Чи актуально зараз поняття «робоча честь» У умовах конкуренції це актуально, тому що багато людей виконують ту саму роботу, але не усіх називають професіоналами своєї справи.

Питання 3. Чи сумісні поняття «багата людина» і «робоча честь»?

Питання 4. Чи можна в сучасних умовах виховати у молодої людини свідомість про робочу честь, про професіоналізм?