Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга по ек анал 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Тема 3. Методи і прийоми економічного аналізу

3.1. Аналітичний метод

Опановуючи матеріал цієї теми, слід насамперед усві­домити, що вона є головною в теорії економічного аналізу. Еко­номічний аналіз, як і кожна наука, вивчає свій предмет за допо­могою певного методу, визначення сутності якого є першим кроком у процесі вивчення методики аналізу.

Існує чимало різних методів. Розрізняють загальні й поодино­кі методи дослідження. Якщо перші звичайно використовують майже скрізь, то поодинокі придатні для розв'язання вузького кола завдань і, як правило, в межах однієї дисципліни.

Формування нових наук і дисциплін веде до появи і нових ме­тодів наукового пізнання або пристосування до потреб дослі­дження вже відомих методів.

Під час аналізу використовують здебільшого добре відомі, перевірені практикою методи. Насамперед це стосується мето­ду аналізу. Аналіз — це розбір, розкладання, розчленування предметів або явищ на складові елементи, властивості, ознаки. Отже, виникає можливість для поглибленого вивчення складу, зв'язків, властивостей предметів та явищ. Сам процес розкладання слід проводити згідно з певними правилами, принципами.

Поділ предметів або явищ має враховувати існуючі закономір­ності, склад, внутрішні кордони, зв'язки, функції. Це перший

28

инцип аналізу. Суворе дотримання цього принципу дає змогу творити згодом предмету первісному вигляді. Послідовне, поетапне відокремлення частин, властивостей від Предмета — вимога другого принципу аналізу. '%- Окремі частини, компоненти цілого відіграють неоднакову оль у його функціонуванні. Серед них обов'язково знайдеться ;ин або кілька, які формують сутність предмета, його якісну аку Тому пошук цих найважливіших ланок у предметі зумов-третій принцип аналізу — принцип основної ланки. Ура-уїування системної побудови предмета або систем формує четвер-тий принцип аналізу — принцип ієрархи.

Г П'ятий принцип визначає межі аналізу, ступінь його можли-поглиблення. Кінцева зупинка в дослідженні зазвичай язується з найпростішими елементами системи, які при цьо-зберігають загальні властивості всієї сукупності. Так, товар є

стішим елементом економічної системи, нарешті, шостий принцип зумовлює вибір форми аналізу. новідомі форми: хімічний, математичний, економічний, альний, структурний, психоаналіз.

Виходячи з викладеного, можна визначити: основним методом омічного аналізу є аналітичний, за допомогою якого таке не явище, як господарська діяльність підприємства, но розкладається на окремі, простіші складові, а потім ви-аються їхні кількісні та якісні сторони, зв'язки та взаємодія. аналітичного методу застосовують й інші методи та тех-прийоми економічного аналізу. У своїй сукупності вони ювлять притаманну тільки цій дисципліні методику дослі-

економічних явищ.

З'ясувавши сутність головного методу курсу і принципів ана-ІИичного дослідження, треба перейти до вивчення інших методів Ітехнічних прийомів.

3.2. Деталізація

Більшість показників, що характеризують роботу підпри-ь, — підсумкові. В них взаємознищуються від'ємні та додат-відхилення. Розкладання підсумкових показників дає змогу :ти суттєві відмінності та різноманітність первісних даних. виникає потреба йти від загальних до деталізованих показ-в, послідовно розчленовуючи загальні на складові. Такий тичний прийом називають деталізацією.

29

Розчленування складних явищ на більш прості, або складові, здійснюється за такими основними напрямами: утворювальні фак­тори, якісні ознаки, підрозділи та час. Під час аналізу тією чи іншою мірою деталізуються всі загальні показники, які характеризують ді­яльність підприємства. Проте це не означає, що в кожному випадку проводиться глибока деталізація за кожним показником або факто­ром. З метою зменшення трудомісткості аналізу застосовують принцип головної ланки, який дає змогу з усієї сукупності інформації виділити найважливішу, яка й піддається досить глибокій деталіза­ції. Насамкінець слід зауважити, що деталізація є не чим іншим, як однією з форм вияву аналітичного методу.

3.3. Порівняння

Якісну оцінку предметів і явищ можна дати за допомогою по­рівняння. Порівняння — це метод, за допомогою якого пред­мет (явище), що вивчається, характеризується через співвід­ношення, вимірювання, зіставлення з іншими одноякісними предметами (явищами). Зазвичай порівняння проводять з відо­мими предметами, які виконують роль еталонів певних властиво­стей або ознак. Такими еталонами можуть бути норми, нормати­ви, планові показники, ціни, середні дані тощо.

У практиці економічного аналізу використовують різні види порівняння. Найчастіше застосовують порівняння з поточними і перспективними планами, з фактичними показниками за минулий період, з показниками споріднених підприємств, з найвищими показниками в галузі, із середніми показниками, з показниками підприємств інших країн тощо. Порівняння може проводитися по абсолютних, відносних і середніх величинах.

Вибір об'єкта для порівняння дуже впливає на кінцеві оцінки. Тому для зіставлення треба брати такі об'єкти, які дадуть змогу зро­бити глибоку і зважену оцінку предмета або явища, що вивчається.

Порівняння може дати позитивні результати за умови, якщо порівнюються предмети, явища, показники, які можна зіставити. Тому порівнянність — одна із суттєвих проблем економічного аналізу. Щоб показники були порівнянними, застосовують такі допоміжні прийоми.

  1. Нейтралізація цінового фактора (перерахунок показників обсягу в однакову оцінку).

  2. Нейтралізація можливих кількісних відмінностей (різні об­ сяги виробництва).

ЗО

3. Нейтралізація відмінностей у структурі (наприклад, розра-нок індексів фіксованого складу).

> 4. Використання при порівнянні однакових періодів часу. - 5. Розрахунок порівнюваних показників за єдиною методикою.

6. Виключення інших відмінностей в умовах роботи кількох підприємств.

3.4. Моделювання

л

.*'■ Для вивчення складних явищ застосовують метод моделюван­ня, за яким будують зменшені предмети або умовні подоби (об-"рази), що замінюють у нашій уяві дійсні предмети або явища. "^ Моделі можуть бути матеріальними (фізичними) та абстрактни­ми. Серед останніх слід розрізняти описові (словесні), графічні та "Йатематичні. За допомогою моделей досліджують сутність предме­тів і явищ найпростішим, а подекуди й найдешевшим способом. "Моделі дають змогу зосередити увагу дослідників на найсуттєвіших "характеристиках предметів або явищ, сприяють швидкому накопи-"ченню необхідних знань за різних умов роботи. Моделювання доб- поєднується з іншими методами і технічними прийомами.

3.5. Балансовий метод

* Цей метод уперше набув поширення як науковий у бухгалтер­ському обліку. Потім його поступово стали застосовувати і в Днілих науках. Так, у колишньому СРСР балансовий метод був і,|головним у плануванні.

'■ ' Використання балансового методу грунтується на обмеже-істі, кінцевості величини матеріальних ресурсів і жорстких окремих елементів сукупності, які при цьому

ть.

їії-- ^ "РОЦесі аналізу в курсі вивчають баланс товарної продукції, МтОлякі баланси окремих відхилень, узгодженість дії факторів. Про­сте1 особливо часто застосовують сальдовий метод як різновид ба-^лансового. За цим методом можна визначити величину останнього •ра, якщо вже відомі сумарний вплив усіх інших (крім нього) •рів і загальна зміна результативного показника. Сальдовий Ї2ГГОД доРечно використовувати там, де прямий розрахунок впливу |. будь-якого фактора є технічно складним або незручним з інших | міркувань (занадто трудомісткий тощо).

31

Проте слід дуже обережно користуватися цим методом, оскіль­ки будь-який прорахунок на попередніх етапах автоматично при­зводить до помилки на останній стадії розрахунку. До речі, ця помилка має системний характер і зберігає загальний баланс по­казників або факторів.

3.6. Елімінування

Якщо на аналізований показник впливають кілька факторів, потрібно встановити роздільний вплив кожного з них. Для цього застосовують спеціальний метод — елімінування (від латинсько­го слова еіітіпаге — виключати, усувати). Суть цього методу по­лягає у тому, що, абстрагуючись від взаємовпливу факторів, по­слідовно розглядають вплив кожного фактора на результативний показник за незмінності інших факторів, У практиці економічно­го аналізу застосовують кілька способів елімінування.

Ланцюгові підстановки. З метою визначення факторів буду­ють таблицю, в якій зліва направо зазначаються всі необхідні фак­тори, починаючи з кількісних і закінчуючи якісним. Потім наво­диться «добуток факторів», або результативний показник, і, на­решті, графа для розрахунку величини впливу факторів. У пер­ший рядок таблиці (нульова підстановка) записують планові, або базові, показники. Для розрахунку впливу першого фактора про­водять заміну його з планової (базової) величини на фактичну, а інші дані залишають незмінними. Різниця між одержаним розра­хунковим показником (Ді) і плановим (базовим) становить вели­чину першого фактора (Ді - Д,). Для розрахунку другого фактора його величину у другій підстановці також замінюють на фактич­ну (перший фактор тут і далі залишається на фактичному рівні), а величину впливу аналізованого фактора визначають як різницю між другим і першим розрахунковими показниками (Д2 - Ді). Та­ка процедура заміщення величини вихідних планових показників на фактичну величину здійснюється доти, доки в останньому ряд­ку не з'являться всі фактичні значення факторів, що вивчаються, а їх величина впливу не буде визначена як відповідна різниця розрахункових добутків факторів.

Такий процес розрахунку чотирьох факторів наведено в табл. 3.1.

Отже, за умови дії чотирьох факторів здійснюється чотири підстановки (не враховуючи нульову). Величина кожного факто­ра визначається як різниця нового розрахункового показника та попереднього.

32

СХЕМА ВИЯВЛЕННЯ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ СПОСОБОМ ЛАНЦЮГОВИХ ПІДСТАНОВОК


Таблиця 3.1

Фактори, яю впли­вають на показник

Добуток фа кю­рі в

Номер підстановки та фактор

Величина

1-й 2-й 3-й 4-й

п


п


п


П


Дп


Нульова підстановка


п

п

впливу фактора

п

Ф

'Перша підстановка, перший фактор

п

Ді-Д,

II

Ф

ф

п

Друга підстановка, другий фактор

Ф

Дз

ф

ф

Третя підстановка, третій фактор

Ф

ф ф

ф

Чиверта підстановка, четвергиЙ фактор

Умовні позначення: II планове значення; Ф фактичне значення: *- 1-й, 2-й, 3-й кількісні фактори, 4-й (останній) якісний фактор.

?* ЇЧїзглянємо методику розрахунків на прикладі аналізу використання Утрудових ресурсів за даними промислового підприємства (табл. 3.2).

Таблиця 3.2

ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ФАКТОРІВ

Відсоток виконан­ня плану

За

планом

Факті ич-ІЮ

І Іоказник

Відхи­лення від плану

95,48

477,4

500

1. Товарна продукція за місяць, тис. ірн

2. Середньооблікова чисельність робіт-'яиків, осіб

-22,6

80

200

250

-50

3. Загальна кількість відпрацьованих усіма робітниками людино-годин

77

30 800

40 000

-9200

4:3агальна кількість відпрацьованих :а робітниками людино-днів

4400

5000

Розрахункові показники


5. Середня кількість днів роботи одною "тника (ряд. 4 : ряд. 2)

ЧЮ0

ПО

22

20

+2

рооочого дня

-1

87,5

ч* Середня тривалість З : ряд. 4), год

154

160

-6

96,25

І*. Середня кількість юдин, відіїрацьова-Диходним робітником (ряд. 5 х ряд. 6)

и

+387 +8:5 +3,0

119,35 108;5 124

2387 108:5 15.5

2000 100 12,5

••Виробіток одного робітника, грн: «) середньомісячний (ряд. 1 : ряд. 2) і **9 середньодобопий (ряд. 1 : ряд. 4) _*) середиьошдинний (ряд. 1 : ряд. 3)

33

У табл. 3.2 перші чотири показники взято зі звіту з праці, п'ять останніх обчислюються за даними перших чотирьох показ­ників. Як свідчать дані таблиці, фактичний обсяг товарної про­дукції менший за плановий на 22,6 тис. грн. Це зумовлено дією середньооблікової чисельності робітників (1-й фактор), серед­ньої кількості днів роботи одного робітника (2-й фактор), серед­ньої тривалості робочого дня (3-й фактор) і середньогодинного виробітку (4-й фактор). Використовуючи схему, наведену в табл. 3.1, і дані табл. 3.2, виконаємо відповідні розрахунки (табл. 3.3).

Спосіб абсолютних різниць. Розрахунки, які проводяться в таблиці ланцюгових підстановок, можуть бути спрощені, якщо в кожній підстановці змінити абсолютне значення фактора, що роз­раховується, відхиленням його фактичної величини від базової (планової).

Таблиця 3.З

РОЗРАХУНОК ФАКТОРІВ СПОСОБОМ ЛАНЦЮГОВИХ ПІДСТАНОВОК

Номер підстановки та фактор

Чисельність робітників

Середня кільюсть днів роботи одного робітника

Середня тривалість робочога дня, год

Середньогодинний виробіток, грн

є-

&<?

п

Розрах)тюк

впливу факторів, тис. грн

Нульова підстановка

250

20

8,0

12,5

500

1. Вплив чисельності робітників

200

20

8,0

12,5

400

400-500 = ^100

2. Вплив середньої кіль­кості днів роботи од­ного робітника

200

22

8,0

12,5

440

440 - 400 = +40

3. Вплив сдіедньої три­валості робочого дня

200

22

7,0

12,5

385

385-440 = -55

4. Вплив середньо-годиннот виробітку

200

22

7,0

15,5

477,4

477,4-385=+92,4

Разом

-22,6

1 Вплив зміни чисельності робітників: (-50) ■ 20 ■ 8,0 ■ 12,5 =-100 (тис. грн).

^* 1. Вплив зміни кількості днів, відпрацьованих одним робітни-

¥^ (+2) • 200 • 8 ■ 12,5 = +40 (тис. грн).

^3. Вплив зміни тривалості робочого дня: ■■.£4) ■ 200 ■ 22 ■ 12,5 = -55 (тис. грн).

С'4. Вплив зміни середньогодинного виробітку: 3,0 ■ 200 ■ 22 • 7 = +92,4 (тис. грн). Разом: -22,6 тис. грн.

Спосіб відносних різниць. Цей спосіб грунтується на обчис-„_гі різниць у відсотках. Величина впливу кожного фактора ви­вчається множенням різниці в суміжних індексах (відсотках) на

звий обсяг узагальнюючого показника. Розрахунок потрібно

;ти табличним або безтабличним способом. Використовуючи я табл. 3.2, проведемо відповідні розрахунки в табл. 3.4.

Таблиця 3.4

РОЗРАХУНОК ФАКТОРІВ СПОСОБОМ ВІДНОСНОЇ РІЗНИЦІ

Різниця суміжних показників

Розрахунок

Фактор

Показник

впливу факторів,

тис. грн

З «

-Середньооблікова ьність робітни-|«ів, осіб

■' ....

■ Загальна кількість . , _ званих усі-робтшками лю--дшв

Чисельність робітників

Ю0=-20

80,0

= -100

500- (-20) _

100

Середня

кількість

днів роботи

-440

88 - 80 = +8

500-8 100

|3. Загальна кількість

званих робітниками ІРодино-годин

Середня

тривалість

робочого

Дня

77 - 88 = -11

= -55

77

500-(-

100

Середньо-годинний виробіток

Обсяг товарюї про-

95,48 - 77= -+18,48

500-(+18,48)

95,48

100 = + 92,4

Використовуючи відхилення за кожним фактором, виконаємо розрахунок впливу факторів.

-22,6

34

35

а

ОСІ

б.


ч



.їо1?


&5*

із а я 5 ~*


^


Хоча всі розглянуті способи елімінування різняться методи­кою розрахунків, вони дають однакові результати, оскільки грун­туються на одному й тому самому принципі. У практиці економіч­ного аналізу найчастіше використовують спосіб абсолютних різ­ниць, надійний і найменш трудомісткий.

Що стосується підрахунків резервів, то, як правило, до кілько­сті резервів можна включати негативно діючі фактори. В нашому прикладі негативний вплив на обсяг виробленої продукції мали два з чотирьох факторів, які разом зменшили його на 155 тис. грн (100 + 55). Це і є резерви виробництва.

Спрощення факторних розрахунків

Будь-який багатофакторний розрахунок можна спростити, об'єднуючи відповідним чином окремі фактори. При цьому мож­ливе об'єднання двох факторів з існуючих п факторів, трьох із ті­єї самої кількості факторів і т. д.

Звертаючись до нашого прикладу (табл. 3.2), проводимо спро­щення розрахунку спочатку до трьох, а потім до двох факторів.

Трифакторні розрахунки

Базовий чотирифакторний розрахунок можна спростити до три факторного. При цьому існує шість варіантів такого розрахун­ку, з яких тільки три мають економічний сенс (рис. 3.1).

Якщо об'єднати перший і другий фактори в один (а це четвертий показник табл. 3.2), розрахунок набере такого вигляду (табл. 3.5).

Таблиця 3,5

Показник

КількІсгь відпрацьо­ваних усіма робітни­ками за місяць днів

Середня тривалість робочого дня. год

Середньогодинний виробі [ок одного робі і пика, гри

Обсяг товарної про­дукції, гас. грн

Розрахунок впливу факторів,

тис. грн

Нульова підстановка

5000

8

12,5

500

1. Вплив 1 -ґо фактора

4400

8

12,5

440

440 - 500 = -60

2. Вгшт 2-го фактора

4400

7

12,5

385

385-440 = -55

3. Вплив 3-го фактора

4400

і 7

15.5

477,4

477.4-385= +92.4

Разом

-22,6

& Є

5 Й^'д

зі-*

ЙІ5

к 5і Я

Сиі5 Р

к.

р

р

о

:ООСІ

9

я

р з"

|

к

ОІІІ

О

о

36

37

2. Вплив 2-го фактора \ 200

3. Вплив 3-го <Ь Разом

Якщо об'єднати 2-й і 3-й фактори (табл. 3.3), утворюється фак­тор «кількість відпрацьованих людино-годин одним робітником». Сам розрахунок можна виконати в табл. 3.6.

Показник

Розрахунок

впливу факторів,

тис.ірн

Нульова підстановка 1, Вилив 1 -го фактора

2. Вплив 2-го фактора

3. Вплив 3-го фактора Разом

Таблиця 3. б

робіт-

І о

1

«

Ж ™ ^

. грн

с

й

|^ р.

ь

о о -

о. с

'— о 3 о

5яГ §'2 і

££

і.

5

1 §-

ї « І-

| 5 § о З а

ь- « X

II! НІ

5

с

продукції.

500

400 | 400-500=щГ 385-400 = -15

Таблиця 3.7

Нульова підстановка


440 440-400 = +40


Нарешті, якщо об'єднати в один фактори «середня тривалість робочого дня» та «середньогодинний виробіток одного робітни­ка», виникає новий комплексний фактор «середньодобовий виро­біток одного робітника» (рядок 86 у табл. 3.2). Розрахунок фак­торів виконується в табл. 3.7.

Двофакторні розрахунки

Необхідно також пам'ятати, що будь-який багатофакторний розрахунок завжди можна спростити до пошуку тільки двох факто­рів: один буде кількісний, а другий —- якісний. Для нашого чоти-рифакторного розрахунку існує сім варіантів спрощеного двофак-торного розрахунку (рис. 3.2), але економічно обґрунтованими з них є лише три. Чотири останніх варіанти порушують порядок розрахунку кількісних факторів і тому дають хибні результати.

Зробимо розрахунок впливу факторів відповідно до групувань за першими трьома варіантами.

/ варіант

Таблиця 3.8

Показник

Чисель­ність робітни­ків, осіб

Середньомі­сячний виро­бі юк одного робітника, грн

Обсяг товарної продукції, тис. гри

Розрахунок

виливу факторів, тис. грн

Нульова підстановка

250

2000

500

1. Вплив чисельнос­ті робітників

200

2000

400

400-500 = -100

2. Вплив середньо­місячного виробітку одного робітника

200

2387

477,4

477,4-400 = + 77,4

Разом

-22,6

11 варіант

Таблиця 3.9

Показник

Кількість відпрацьо­ваних усіма робітника­ми днів

Середньо-добовий виробіток одного робітника, ірн

Обсяг товарної продукції, тис. грн

Розрахунок впливу факторів, тис. грн

Нульова підста­новка

5000

100

500

1. Вплив кілько­сті відпрацьова­них усіма робіт­никами днів

4400

100

440

440 - 500 = -60

2. Вплив середньо­добовою виробіт­ку одної о робітника

4400

108,5

477,4

477,4 -440 =+37,4

Разом

-22,6

39

ниїГаї ониїгоп: иквяинхідосі егскн

ЯШЇҐ ИИЕМИНХЮОЙ

екрл хинсіГ -очгтсІШґт

ніг 'гапншдосі олші'о яохюосіии

дро 'яга -шшдосі

аішїго

1/оісІап ишшас

хохідосіиа йш'іГзсізз

СІ

2

5

х.

о

=

>

с.

се

©

СІІ

ь

п

0

а

■&■

40

Я/ варіант

Таблиця 3.10

Показник

Загальна кількість відпрацьова­них усіма робітниками людинотдии

Середиьо-

ГОДИШІИЙ

виробіток одною робітника, грн

Обсяі товарної продукції, тис. грн

Розрахунок впливу факторів, тис. грн

Нульова підстановка

40 000

12.5

500

1. йпив зщатьної юль-кості відпрацьованих людино-днів

30 800

12,5

385

385-500 =

= -115

2. Вплив серсдиього-динного виїхтбітку од­ного робітника

30 800

15,5

447,4

477.4 - 385 -- + 92,4

Разом

-22,6

Використання способу абсолютних різниць для двофакторно-го розрахунку дозволяє сформулювати такий алгоритм:

величина кількісного фактора дорівнюватиме добутку зміни кількісного фактора на планову (незмінну) величину якісного; ве­личина якісного це добуток зміни якісного фактора на фак­тичну величину кількісного.

Закінчивши дві нові серії розрахунку впливу факторів, слід перейти до визначення величини резервів збільшення обсягу то­варної продукції.

Резерви при трифакторних розрахунках

/ варіант

60 тис. грн

а) доведення кількості відпрацьованих усіма робітниками днів до запланованої (тобто 5000)

б) доведення тривалості робочого дня

до запланованої (тобто 8 год) 55 тис. грн

Разом 115 тис. грн

// варіант

а) ліквідація нестачі робочої сили 100 тис. грн

б) доведення середньої кількості годин, відпрацьованігх одним робітником за місяць,

до запланованої (тобто до 160 год) 15 тис. грн

Разом 115 тис.грн

41

/// варіант

а) ліквідація нестачі робочої сили 100 тис. грн

Отже, максимальна сума резерву (вибирається найбільша сума з-поміж трьох варіантів) 115 тис. грн

Резерви при двофакторних розрахунках / варіант

а) ліквідація нестачі робочої сили 100 тис. грн

// варіант

а) доведення кількості відпрацьованих усіма робітниками днів до запланованої (тобто 5000) 60 тис. грн

Ш варіант

а) доведення загальної кількості відпрацьованих усіма робітниками людино-днів до запланованої (тобто 40 000) 115 тис.грн

Отже, максимальна сума резерву серед усіх трьох варіантів — 115 тис. грн.

Таким чином, найбільшу суму резерву можна одержати при докладному розрахунку кількості факторів (у нашому випадку чотирьох). І сума ця становить 155 тис. грн.

Спрощений розрахунок впливу факторів може доповнюватися прийомом розширення факторних систем, який базується на ві­домому правилі математики: якщо чисельник і знаменник дробу помножити на одне й те саме число, то величина дробу не змі­ниться. Природно, це число має відповідати даній ситуації (ана­літичній моделі) й поглиблювати подальше вивчення факторів, шо впливають на результативний показник.

Припустимо, що функція, яка описує який-небудь процес, має вигляд у = т/п, тоді розширення цієї формули можна зробити так:

та а т

А) •—- — - ^__

па п а і далі:

а т Ь а Ь т

у = = .

п а Ь п а Ь

До речі, розширення факторних систем дає змогу перевести розрахунки у більш зручну форму, коли всі фактори матимуть прямо пропорційний вплив на результативний показник, і тому застосовують лише процес множення.

42

Наприклад, середню продуктивність праці одного робітника за звітний період (П) розраховують за формулою

ГЇ = Т/Ч, (3.1)

де Т — обсяг товарної продукції, тис. грн, Ч — чисельність робіт­ників, осіб.

;■ Зовні підвищення продуктивності праці зумовлює зростання обсягу товарної продукції, а збільшення кількості робітників, нав­паки, її погіршує. Однак насправді ані перший, ані другий показ­ник не є справжнім фактором продуктивності праці. Ці фактори приховані десь у глибині і наведеною формулою не відобража­ються. Але розширення (деталізація) складу формули дає змогу знайти найбільш загальні і справжні фактори, які впливають на середній рівень продуктивності одного робітника:

П=ІЯІ, (3.2)

чдг'

де Д — загальна кількість відпрацьованих усіма робітниками ро­бочих днів за звітний період; Г — загальна кількість відпрацьо­ваних усіма робітниками годин за звітний період.

Якщо зробити необхідні перестановки у формулі (3.2), то ма­тимемо:

П^ІІ (3.3)

чдг у

Звідси випливає, що Д/Ч — середня кількість відпрацьованих одним робітником днів у звітному періоді (д), Г/Д — середня тривалість робочого дня (зміни) в годинах (г), нарешті, Т/Г — се-редньогодинний виробіток одного робітника (п). Тоді формула (3.3) матиме такий вигляд:

П-дгп. (3.4)

Таблиця 3.11

РОЗРАХУНОК ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ

Номер підстановки та фактор

Середня кількість від­працьованих одним робіт­ником днів

<д>

Середня тривалість робочого

ДНЯ,

год (г)

Середньо-

І'ОДИННИЙ

виробіток, ірн (н)

Середньо­місячний виробіток одного робітника, грн (II)

Розрахунок виливу

факлхїрів, грн

Нульова підстановка

20

8,0

12,5

2000

1. Вплив середньої кількості відпрацьо­ваних одним робіт­ником днів

22

8,0

12,5

2200

2200-2000 = = + 200

43

Закінчення табл. 3.11

Середня

Номер

кількість від-

підстановки

працьованих

та фактор

одним робіт-

ником днів

(л)

2. Вплив середньої

тривалості робочо-

22

го дня

3. Вгпив середню-

годинного виробіт-

22

СереДНЬО-МІСЯЧПИЙ

виробіток

одного робі тика. (П)

1925

Середня тривалість робочого

ДНЯ.

год (г)

Серед пьо-

ГЇ)ДИННИЙ

виробіток, грн (її)

Розрахунок

впливу факторів,

фН

7,0

12.5

і 925-2200 = --275

15.5

2387

2387-1925 = = +462

Разом

На підставі даних табл. 3.2 проведемо підрахунок впливу цих факторів на зміну продуктивності праці одного робітника спосо­бом ланцюгових підстановок (табл. 3.1 і).

3.7, Статистичні методи

Серед статистичних методів, використовуваних в аналізі, чіль­не місце посідає табличний.

Таблиці використовують для накопичення, опрацювання і збе­рігання цифрової інформації. Форму таблиць та їх майбутній зміст слід передбачати заздалегідь, тобто до початку аналізу явищ. Від усіх інших таблиць аналітична, як правило, відрізняється відносно нескладною будовою, компактністю і наочністю. Вона повинна мати не лише основну, а й додаткову (для порівняння) інформацію (планові та середні показники, дані за минулі періоди), а також проміжні підсумки, відхилення, відсотки.

У процесі збирання цифрової інформації та заповнення таб­лиць виникає низка технічних складностей, якщо інформації за­багато. З метою забезпечення компактності:

44

  1. таблиці спрощують чи округлюють (до тисяч, мільйонів тощо) вихідну інформацію;

  2. скорочують або частково відкидають другорядні дані;

  3. об'єднують дані у групи і підраховують проміжні підсум­ кові показники або передають через середні показники;

  4. комбіновано показують частину показників у деталізовано­ му вигляді, а інші розміщують разом в одному рядку (як «інші»);

  5. поділяють вихідну інформацію на кілька самостійних сукуп­ ностей з наступним складанням кількох простіших таблиць з вузь­ ким змістом.

Таблиці у певному наборі можуть виконувати роль програми або переліку питань, що вивчаються. Проте не слід перебільшу­вати значення таблиць: вони є важливим, але здебільшого техніч­ним аспектом аналізу.

Динамічні ряди — це порівняння не двох, а кількох предме­тів, показників. Виокремлюють штервальні та моментні динаміч­ні ряди. Аналіз їх дає змогу визначити:

  1. напрям зміни показників (збільшення, зменшення, сталість або нестабільність, коливання);

  1. наявність тенденцій у зміні показників,

  2. середній рівень показників і варіації.

Серйозною проблемою для дослідження стають порушення у динамічних рядах. Це пов'язано з неоднаковими інтервалами ча­су, а також із неоднорідними показниками, які потрапили до за­гальної сукупності даних. Нарешті, виникають перерви в дина­мічному ряду через брак інформації.

Широкого використання набули вибірковий метод і групу­вання, кореляційний метод, середні й відносні показники. Особ­ливу увагу слід приділяти застосуванню в аналізі графічних методів. Ці методи у поєднанні з комп'ютерами забезпечу­ють більшу наочність результатів аналізу. Наприклад, викори­стовуючи дані табл. 10.1, побудуємо відповідну гістограму (рис. 3.3) та графік динаміки обсягів виробництва продукції на підприємстві за п'ять років (рис. 3.4).

2000 \\


1500 М


2500

1000 М

Виробництво цементу, тис. т

12 3 4 5 Роки

Рис. 3.3. Динаміка виробництва продукції на підприємстві

45

—♦-^Відсоток до першого року

1 . 2 3 . 4 5 Роки

Рис. 3.4. Динаміка виробництва продукції

на підприємстві

3.8. Енономіко-математичні методи

В аналізі досить часто використовують методи оптимізащї програми робіт, завантаження устаткування або розподілу ре­сурсів. Це передусім симплексний метод, транспортна задача, сі­тьові методи планування. Такі методи передбачають використан­ня комп'ютерної технології і відповідних програм.

3.9. Інші методи

У практиці економічного аналізу дедалі ширше застосовують­ся соціологічні методи дослідження. Серед них передусім слід назвати анкетний, опитування і співбесіди.

Анкетний метод — це письмове опитування працівників, причетних до якихось проблем або виробництва, з метою з'ясу­вання певних питань. Анкетне опитування потребує багато зу­силь і часу. Тому частіше вдаються до простішого методу —ус­ного опитування (інтерв'ю). Проте й він потребує старанної під­готовки та кваліфікованої стратегії спілкування з тими чи іншими виконавцями або свідками подій.

Знання психології людей, їх готовності до співпраці, можли­вість одержання інформації в неперекрученому вигляді — дуже важливі моменти при проведенні досліджень за допомогою соціо­логічних методів.

Контрольні запитання

  1. Визначення методу курсу.

  2. Які принципи аналітичного дослідження ви знаєте?

  3. У чому полягає суть детаіпзації?

  4. Для чого використовують метод порівняння?

  1. Які ви знаєте прийоми, ир поліпшують порівнянність показ­ ників?

  1. Що дає моделювання економічних процесів?

  2. Балансовий і сальдовий методи.

  1. Дайте визначення елімінування та його технічних при­ йомів.

  2. Які статистичні методи дослідження використовують в економічному аналізі?

  1. Економіко-математичні методи, застосовувані в аналізі.

  2. Які ще є методи аналізу?

Семінарське заняття 2

Метод і методика економічного аналізу

Робота в аудиторії

  1. Метод економічного аналізу.

  2. Принципи аналітичного дослідження.

  3. Інші методи і технічні прийоми.

  4. Елімінування. Задача 1.

Самостійна робота

  1. Розрахунок впливу факторів за допомогою методу елімі­ нування. Задача 2.

  2. Вивчення матеріалу тем 4 і 5.

46