Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга по ек анал 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Тема 8. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства

Визначення та класифікація видів інвестиційної діяльності. Завдання й джерела її аналізу.

Аналіз обсягу і структури інвестиційних вкладень підприємс­тва. Методи порівняльного аналізу альтернативних інвестиційних проектів. Аналіз рентабельності інвестиційних проектів. Аналіз пе­ріоду окупності інвестицій. Методи оцінки інвестицій в умовах невизначеності та непевності за обмеженості фінансових ресурсів та в умовах інфляції.

10

11

ЧАСТИНА З

УПРАВЛІНСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Тема 9. Аналіз обсягу реалізації продукції і маркетингової діяльності підприємства

Значення та завдання аналізу маркетингової діяльності під­приємства. Загальна схема й послідовність проведення аналізу. Оцінка обсягів і динаміки реалізації продукції та послуг. Аналіз виконання договірних зобов'язань з постачання товарів: обсяги, терміни, асортимент, якість. Характеристика взаємозв'язків показ­ників випуску, відвантаження і виторгу від продажу продукції. Аналіз та оцінка збуту окремих видів продукції. Аналіз виконан­ня календарного графіка відвантаження продукції.

Оцінка попиту на продукцію і послуги підприємства. Аналіз портфеля замовлень, місткості ринку для обґрунтування плану випуску та реалізації продукції. Система показників і чинники, що визначають рівень попиту на продукцію і послуги. Вивчення функцій кривих попиту, його цінової еластичності для прийняття управлінських рішень.

Аналіз окремих ринків збуту продукції, діючих цін та систем розподілу товарів. Аналіз конкурентоспроможності продукції, кон'юнктури ринку і ризику пропозиції нових товарів.

Аналіз впливу реклами та інформування споживачів на обсяги продажу. Аналіз витрат на доставку товарів і системи післяпро­дажного обслуговування споживачів.

Підсумковий аналіз виторгу від реалізації продукції і послуг. Підрахунок потенційних можливостей зростання обсягів реаліза­ції продукції.

Тема 10. Аналіз виробництва продукції, робіт і послуг

Значення й завдання аналізу виробництва продукції, робіт і послуг. Загальна схема і послідовність проведення аналізу. Чин­ники виробництва продукції. Інформаційна база аналізу.

Аналіз обсягу виробництва продукції в натуральному і вартіс­ному вираженні. Аналіз обсягу виробництва продукції в основ-

12

них і допоміжних цехах. Аналіз виконання оперативно-кален­дарного плану випуску продукції.

Аналіз динаміки обсягу виробництва продукції. Аналіз впливу екстенсивних та інтенсивних чинників на обсяг виробництва, ме­тодика їх розрахунку.

Аналіз асортименту продукції, його зміни та оновлення випу­ску виробів. Аналіз впливу асортиментно-структурних зрушень на показники підприємства.

Аналіз ритмічності виробництва. Аналіз обгрунтованості опе­ративних виробничих завдань за підрозділами виробництва. Ана­ліз залишків незавершеного виробництва. Причини можливих порушень виробничого ритму.

Аналіз якості продукції, робіт і послуг. Показники якості: сорт­ність, питома вага продукції, прийнятої з першого пред'явлення, тощо. Аналіз життєвого циклу товарів. Аналіз виробу на відповід­ність технологічним вимогам.

Динаміка показників якості. Аналіз виробничого браку під­приємства. Аналіз зовнішніх претензій до якості продукції.

Потенційні можливості зростання обсягів виробництва про­дукції.