Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга по ек анал 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Тема 11. Аналіз використання основних фондів

11.1. Аналіз складу, структури і технічного стану основних фондів

Аналізуючи основні фонди, насамперед треба визначи­ти їхню середньорічну вартість і динаміку зміни за кілька років. При цьому корисно зіставити темпи їх зміни з динамікою зростан­ня вартості продукції або обсягів виробництва в натуральному ви­разі. Останній показник повинен мати вищі темпи зростання порів­няно з основними фондами. Проте економічні труднощі, які мають місце в нашій країні, можуть спричинити і зворотні тенденції.

Основні фонди підприємства поділяють на виробничі основні засоби і невиробничі основні засоби. Перші включають основні засоби основного виду діяльності (промисловості та Інших галу­зей народного господарства). Основні засоби основної діяльності складаються з будівель і споруд, устаткування, інструменту та інших основних фондів.

Аналізуючи склад основних виробничих фондів, необхідно поділити їх на активні та пасивні, визначивши питому вагу кож­ної групи. Треба ретельно вивчити, як змінюється співвідношен­ня цих груп упродовж останніх років. При цьому невпинне збіль­шення частки активних фондів у вигляді робочих і силових ма­шин — мета кожного підприємства.

У сучасних ринкових умовах дуже важливо звернути увагу на те, яка частка основних фондів здана або взята в оренду, яку земельну площу підприємство займає і наскільки доцільно її використовує.

Інвестиційну діяльність підприємства можна оцінити, вивчив­ши суми залишків незавершеного будівництва, які числяться на бухгалтерському балансі (форма № 1, рядок 020). Додатково мож­на поцікавитися, за рахунок яких коштів воно здійснювалося і чи є у підприємства довгобуд, якої він давності тощо.

Аналізуючи стан основних фондів, насамперед на підставі да­них першого розділу активу бухгалтерського балансу, розрахову­ють коефіцієнт спрацювання (зносу) основних фондів і вивчають його динаміку за кілька років Як допоміжні можна застосовувати ^коефіцієнти вибуття, оновлення основних засобів, показники віко­вого складу устаткування. Повсюдне погіршання цих показників ' свідчить про серйозні проблеми з оновленням устаткування на "підприємствах країни, відсутність коштів для фінансування цих

126

127

потреб. До того ж спрацьовані основні засоби зумовлюють засто­сування застарілих технологічних процесів, що спричинює некон­курентоспроможність продукції більшості підприємств.

Говорячи про рівень спрацювання основних засобів, мають на увазі фізичний знос. Проте є ще й моральне старіння фондів, яке значно погіршує становище.

11.2. Аналіз виробничих потужностей

Обсяг випуску продукції безпосередньо пов'язаний з величи­ною виробничої потужності, яка характеризується максимально можливим річним (добовим) випуском продукції певного асор­тименту в незмінних умовах. Зрозуміло, виробнича потужність змінюється, якщо вводять у дію нові основні фонди, поліпшують стан діючих або ліквідують старе й непотрібне устаткування. Все це неважко передбачити при плануванні виробництва продукції.

Однак виробнича потужність залежить також від:

  • якості та складу сировини;

  • трудової дисципліни і кваліфікації працівників,

  • використовуваних на виробництві інструментів і пристосувань;

  • асортиментно-структурних зрушень у випуску продукції;

  • кількості та якості ремонтів устаткування;

  • рівня організації праці та управління тощо.

Треба розрізняти проектну (планову) і фактичну потужність. Остання може бути більшою за проектну через обставини, зазна­чені вище, але фактичний обсяг виробництва ніколи не може пе­ревищити фактичну потужність підприємства.

У процесі аналізу визначають ступінь використання виробни­чої потужності. Якщо коефіцієнт завантаження менший ніж 0,5— 0,6, ретельно досліджують причини такого становища і розроб­ляють заходи для його виправлення. Проте не слід вимагати і пов­ного використання основних фондів, оскільки підприємство по­винно мати резервні потужності, які забезпечують його стійку роботу і можливість швидко задовольнити короткострокові додат­кові потреби ринку. Понад те, резервні потужності в деяких галу­зях народного господарства конче необхідні як засіб забезпечен­ня надійності та безперервності роботи багатьох інших під­приємств і навіть регіонів. Передусім це стосується підприємств енергопостачання, зв'язку, транспорту.

Для нових підприємств аналіз завантаження потужностей особ­ливо важливий. При цьому вивчаються не тільки ступінь освоєння

128

-відповідних виробничих потужностей, а й темпи і строки згідно з -Аланом або проектом. Основні причини негараздів такі: і — неякісне і неповне виконання будівельно-монтажних робіт; і — конструктивні недоліки в устаткуванні та його неякісний

монтаж;

  • некомплексний пуск (за тимчасовими схемами),

  • нестача кваліфікованої робочої сили,

  • недостатня забезпеченість необхідними матеріалами та енергетичними ресурсами;

  • відсутність належного обсягу попиту на ринку,

— інші неузгодження та помилки в організації та управлінні. Недовикористання діючих виробничих потужностей значною

мірою спричинене незбалансованістю окремих ланок підприємс­тва, які перебувають у спільному технологічному ланцюгу. Тому реальна виробнича потужність підприємства визначається вели­чиною «найвужчого» місця на виробництві (рис. 11.1). Виявлен­ня та усунення таких місць — важливе завдання аналізу.

1. ПІДПРИЄМСТВО ЗІ ЗБАЛАНСОВАНИМИ ПОТУЖНОСТЯМИ ОКРЕМИХ ВИРОБНИЦТВ

м


«Вуїт.кє» місце


2. ПІДПРИЄМСТВО З ОКРЕМИМИ ВИРОБНИЦТВАМИ РІЗНОЇ ПОТУЖНОСТІ

< Вузьке» місце


Не завантажені пиробничі потужності

Рис. 11.1. Визначення виробничої потужності підприємства (Мп)

129

Резерви, пов'язані з недовантаженням виробничих потужнос­тей, лише частково можна використати зусиллями колективу са­мого підприємства. Щодо інших, то потрібні злагоджені дії і співпраця багатьох підприємств і навіть галузей господарства країни. Ліквідація «вузьких» місць на підприємстві, як правило, потребує значних капітальних вкладень і часу.

11.3. Аналіз використаний основних фондів і устаткування

Усі показники використання основних засобів зазвичай поді­ляють на дві групи:

  • показники екстенсивного використання;

  • показники інтенсивного використання.

Таблиця III

ДАНІ ДЛЯ АНАЛІЗУ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

За

планом

Показник

Фак­тично

Відхилен­ня^. )

1320 660

13 200

75

150 000 ЮОООО

2,0 2000

100 17 600

8.8 1.5

1323 696,3

13 230 80

132 300 94 500

+3 +36,3

+30 +5

-17 700 -5500

-ол

-346,25

1. Обсяг товарної продукції, тис. ірн

  1. Середньорічна вартість основних вироб­ ничих фондів, тис. грн

  2. Виробничі площі, м'

  3. Кількість верстатів, од.

  4. Кількість годин, відпрацьованих усіма верстатами за рік

  5. З них у першу зміну

Розрахункові показники

7. Фондовіддача (12)

1653,75

100 16 537,5

10.0

8- Кількість годин, відпрасованих одним верстатом за рік (5 : 4)

9. Випуск продукції на одиницю площі, ірн/м* (1 : 3)

-1062,5

  1. Середньорічний виробіток одного верс­ тата, грн (1 : 4)

  2. Середній виробіток за 1 верстато-годи- ну, ірн (1:5)

  3. Коефіцієнт змінності (5 : 6)

-0,1

Показники першої групи характеризують роботу устаткування за часом або за кількістю (охопленням). Показники другої групи пов'язані з його виробітком, тобто визначають рівень викорис-

130

тання потужності. Останні показники обов'язково мають одиниці виміру (гривні, штуки, метри тощо).

У процесі аналізу досліджуються склад і структура календар­ного фонду верстатного часу, співвідношення наявного, встанов­леного і діючого устаткування. Коефіцієнт змінності роботи устаткування дає змогу порівняти цей показник з планом, у ди­наміці та порівняно з іншими спорідненими підприємствами. За наявності інформації аналізують також склад і використання виробничих і допоміжних площ.

Особливу увагу завжди звертають на розрахунки та аналіз показника фондовіддачі (фондомісткості продукції). Необхідно з'ясувати тенденції її зміни і вивчити фактори, які на неї впли­вають.

Нарешті, слід перейти до аналізу використання окремих типів устаткування і машин. Недоліки в їх використанні можуть бути пов'язані:

  1. з наявністю диспропорцій у діючому парку верстатів;

  2. зі змінами асортименту і структури випуску продукції, а отже, і потреб у тих або інших видах устаткування;

  3. з рівнем забезпеченості матеріально-технічними ресурсами і кваліфікованою робочою силою;

  4. з технічним станом, якістю ремонтів і догляду за устатку­ ванням;

  5. з іншими причинами.

Розрахунок впливу факторів на обсяг товарної продукції (за даними табл. 11.1)

І. З використанням величини основних фондів

Зміна величини основних виробничих фондів;

36,3 тис. грн ■ 2 грн/грн - 72,6 тис. грн. Зміна фондовіддачі:

-0,1 грн/грн ■ 696,3 тис. грн = -69,63 тис. грн.

Разом: 3,03 тис. грн.

II. З використанням виробничих площ

Зміна виробничих площ:

+30 м" ■ 100 фн/м" - +3,0 тис. грн.

131

Зміна випуску продукції у розрахунку на одиницю площі: 0- 132 300м2-ОД Разом: 3,0 тис. грн.