Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_prod.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
238.59 Кб
Скачать

22Ферменти їх природа,власт,класиф:

Ферменти (ензими) - це біологічні каталізатори білкової природи, що володіють здатністю активізувати різні хімічні реакції, що відбуваються в живому організмі. За хімічною природою ферменти діляться на дві групи: 1. Однокомпонентні: складаються тільки з білка (уреаза, амілаза, пепсин). 2.Двухкомпонентние: складаються з білка і небілкової частинки, коферменту(РНК, нуклеотиди, вітаміни(С,В1,В2В6В12Е та інші))

Властивості: 1.Актівность ферментів у багато разів перевищує активність неорганічних каталізаторів, причому ферментативні реакції протікають з мінімальною затратою енергії. 2.Спеціфічность дії - кожен фермент каталізує тільки певні перетворення речовин певного будови. Наприклад, сахароза ініціює гідроліз сахарози, але не діє на мальтозу, хоча це теж дісахарід.3. Залежність активності від зовнішніх умов, температури, вологості, концентрації водневих іонів, привітання інгібіторів і активаторів.

За характером дії розрізняють 6 класів.

I. Оксидоредуктази сприяють здійсненню окислювально-відновних реакцій. Поділяються на чотири групи: 1 - дегідрогенази діляться, у свою чергу, на :1-аеробні; 2-анаеробні. 2. Каталаза. 3. Пероксигеназа.4. Ліпоксигинази.

II. Трансферази (ферменти перенесення) каталізують перенесення атомних груп від одних молекул орг. сполук до молекул інших. Поділяються на кілька груп: 1Глюкозилтрансферази.2Фосфотрансферази. 3.Амінотрансферази.

III. Гідролази каналізують гідроліз а іноді і синтез сполку за участю води.: 1.Естерази,. 2.Карбогідрази. 3.Пептидази

IV.Ліази ( каналізують синтез складни органічних сполук з простих.Реакція відбувається з використанням енергії, наприкладАТФ ) :Аспарагінсинтетаза

V. ізомерази каналізують перетворення орг. сполук у їх ізомери: Тріозофосфатізомераза

лігази – каналізують не гідролітичні реакції розпаду орг. сполукз відщеплення води, вуглекислого газу, аміаку, або інших сполук.При цьому утв подвійні зв’язки.

:Вуглець-вуглець-ліази; Вуглець-кисень-ліази.

23 Класифікація білків за будовою, характеристика за будовою.

Прості білки під час гідролізу утв амінокислоти.

Протаміни:розчинні у воді, молекулярна маса не перевищує 10000,водні розчини лужного характеру,переважно мстяться в ікрі і молоках риб.

Гістони-за власт схожі на протаміни,розчинні у воді, їх розчини мають лужну реакцію,зустрічаються в продтварин походж,входять до складу гемоглобіну крові.

Альбуміни-розчинні у воді, під дією високої Т згортаються,під дією сірчано-кислого амонію –висолюються.Представники цих білків-овальбумін(яєчний білок)лактоальбумін(молочний білок)легумілен(білок гороху)ітд

Глобуліни- розчинні у 5-15% розчинах нейтрал солей,при нагрів згротаютьсяНайпоширеніші глобуліни: легумін(горох);гліципін(соя);фазеолін(квасоля);лактоглобулін(молоко);міозигкн(мязи),яєчний глобулін.

Проламіни-слабкорозчинні у воді, добре розчиняються у 60-80% етиловому спирті.Зустрічаються лише у насіннях росли(гліадин у пшені і житі) ітд

Глютеліни-зустрічаються виключно в насіннях злакових і зелених частинах рослин.Розчинні лише в слабких розчинах лугів.Представники:глютеїн жита та пшениці.

Протеїноїди- нерозчинні у воді, слаб кисл та лугах, зустріч лише в тканинах тварин:колаген(білок шкіри кісток хрящів), еластин(білок сухожиль, сполучної тканини),кератин(білок волосся шерсті нігтів).Колаген при нагріванні 56-100С переходить у розчинний глютин(желатин)

Складні білки- протеїди- складаються з простих білків і сполку небілкової природи, які називаютьпростетичною групою.

Х-ка склад біл:

Фосфопротеїди- простетича группа представлена залишком фосфорної к-ти. Найважливішими фосфопротеїдами, щ мають біологічну цінність є казеїноген молока,вітелін яєць, їхтулин риб.

Глікопротеїди- простетична група представлена вуглеводми.основними представниками є муцин й мукоїди(вхдять до складу хрящів кісток,рогівки ока,травних соків, слини)

Ліпопротеїди-простет груп є різні ліпіди, на відміу від ліпідів, ліпопротеїди нерозчинні у воді й нерозчинні в орг. розчинниках.

Хромопротеїди:склад з протеїну та небілкової частини забарвленої сполуки(гемоглобін крові,міоглобін ітд)

Нуклеопротеїди:це білки зв’язані з нуклеїновими кислотами.Вони входять до складу ядер,протоплазми клітин, є носіями спадкових властивостей.

24.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]