Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA_Z_MOVI_33.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
97.58 Кб
Скачать
  1. Офіційно-діловий стиль. Підстилі, ознаки, мовні засоби. Призначення ОДС.

  2. Науковий стиль, його призначення, мовні особливості й різновиди. Найтиповіші наукові тексти. Анотація. Рецензія. Тези. Конспект. Реферат.

  3. Поняття «літературна мова», «офіційна мова», «державна мова».

  4. Ознаки літературної мови. Норми літературної мови.

  5. Культура усного і писемного мовлення.

  6. Публічний виступ. Вимоги до публічного виступу. Жанри публічного виступу.

  7. Мовленнєва професійна компетенція. Мовний етикет.

  8. Індивідуальні та колективні форми усного фахового спілкування.

  9. Функції та види бесід. Стратегії поведінки під час ділової бесіди.

  10. Наради, збори, перемовини, дискусії, дебати як форми колективного обговорення професійних проблем.

  11. Етикет телефонної розмови. Форми звертання в діловій мові.

  12. Терміни, використання термінів в фаховій мові.

  13. Ділові папери. Автобіографія. Доручення. Розписка. Розпорядження. Характеристика. Довідка. Звіт. Прес-реліз. Резюме. Заява. Протокол.

  14. Документ, його функції.

  15. Класифікація документів (за найменуванням, за змістом та спеціалізацією, за призначенням, за походженням, за місцем укладання, за напрямом, за формою і ступенем стандартизації, і т.д.)

  16. Реквізити. Вимоги до змісту та розташування реквізитів.

  17. Вимоги до тексту документа.

  18. Публіцистичний стиль. Головні ознаки публіцистичного стилю.

  19. Засоби невербальної комунікації.

  20. Лексикографія. Типи словників.

  21. Суть і види перекладу.

  22. Особливості синтаксису ділової мови.

  23. Ділове листування. Види листів: оферта, лист-запит; лист-повідомлення; супровідний лист.

  24. Трудова угода. Контракт.

  25. Термін. Види термінів. Основні ознаки терміна. Стандартизація термінології.

  26. Візитна картка. Види візитних карток.

  1. Офіційноділовий стиль (підстилі, ознаки, мовні засоби)

Офіційно-діловий стиль (ОДС) — функціональний різновид мови, який слугує для спілкування в державно-політичному, гро­мадському й економічному житті, законодавстві, у сфері управління адміністративно-господарською діяльністю, виділяється найвищою мірою книжності.

Підстилі:

  1. Законодавчий — використовується в законотворчій сфері у вигляді Конституції, законів, указів, статутів, постанов тощо.

  2. Дипломатичний — використовується в сфері між­державних офіційно-ділових стосунків у вигляді договорів, конвенцій, протоколів, заяв тощо.

  3. Юридичний — використовується в юриспруденції у вигляді актів, позовних заяв, протоколів, постанов, за­питів, повідомлень тощо.

  4. Адміністративно-канцелярський — використовуєть­ся в професійно-виробничій сфері, правових взаєминах і діловодстві у вигляді офіційної кореспонденції, дого­ворів, контрактів, заяв, автобіографій, доручень тощо.

Ознаки офіційно-ділового мовного стилю

1. Офіційно-діловий стиль ґрунтується на логічній основі. Найважливішим у ньому є послідовність і точність викладу фактів, документальність, об’єктивність оцінок, гранична чіткість, емоційно-експресивна нейтральність вислову.

2. Даний стиль відзначається суворими вимогами до лексики й фразеології (широке використання професій­ної термінології, канцеляризмів, абревіатур, відсутність діалектизмів, жаргонізмів, просторічних виразів, слів із суфіксами суб’єктивної оцінки тощо).

3. Діловий текст характеризується як зростом стандартизації мови (вживання усталених словесних формул, значна частота повтору слів, зворотів, конс­трукцій), так і своєрідністю синтаксису (прямий поря­док слів: підмет — перед присудком і якомога ближче до початку речення; означення — перед означуваним; дода­ток — після керуючого слова; обставинні слова — яко­мога ближче до пояснюваного; вставні слова вживаються на початку речення тощо).

4. Високий ступінь одноманітності, стандарту форми, сувора регламентація розміщення та будови тексту.

Мовні засоби: стандартна канцелярська лексика, складні речення, немає емоційно забарвлених слів; виклад гранично точний, чітко регламентована будова і розміщення тексту, обсяг основних частин, відсутність індивідуальності автора.

  1. Науковий стиль (призначення, підстилі, мовні особливості). Найтиповіші наукові тексти. Анотація. Рецензія. Тези. Конспект. Реферат

Науковий стиль мовлення використовується в наукових працях, для викладення результатів наукової дослідницької діяльності. Метою наукового стилю є повідомлення, пояснення, тлумачення досягнутих наукових результатів, відкриттів.

Засоби наукового тилю: спеціальні слова (терміни), складні синтаксичні конструкції (у яких має місце суворо впорядкований зв'язок, наприклад, за рахунок вставних конструкцій); речення, ускладнені узагальнюючими родовими найменуваннями.

Підстилі:

  • власне науковий.

  • науково-популярний.

  • науково-навчальний

Анотація — це коротка, стисла характеристика змісту книги, статті, рукопису тощо. В ній зосереджується увага на найсуттєвішому: викладається зміст роботи та її мета. Анотація суттєво допомагає під час добору та вивчення літератури з того чи іншого питання та ознайомлення зі змістом книги.

Рецензія - аналіз, розбір, деяка оцінка публікації, твору або продукту, жанр газетно-журнальної публіцистики та літературної критики.

Тези — запис стисло сформульованих думок, які передають основні положення прочитаного.

Конспект — короткий письмовий запис змісту прочитаного.

Реферат – це усний виступ чи письмовий твір, у якому стисло викладаються основні положення статті, книги, наукового дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]