Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦНС шпоры.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
532.48 Кб
Скачать

39. Ядра і рефлекторні центри довгастого мозку.

Довгастий мозок утворений сірою і білою речовинами. Сіра речовина розташована в білій у вигляді окремих скупчень — ядер. Біла речовина знаходиться зовні і між ядрами в середині. У довгастому мозку розрізняють: вестибулярні ядра і ядра олив, ядра тонких та клиноподібних пучків, а також ядра останніх чотирьох пар черепномозкових нервів.

В глибині довгастого мозку міститься ретикулярна формація (сітчаста речовина), яка теж належить до сірої речовини і є сукупністю з’єднаних між собою нервових клітин і волокон, які нагадують під мікроскопом сітку. Ретикулярна формація займає центральне положення по всій довжині мозкового стовбура — від довгастого до проміжного мозку. Вона відіграє велику роль у регуляції збудливості і тонусу всіх відділів центральної нервової системи, в тому числі і кори великих півкуль, забезпечуючи певний функціональний рівень її клітин. Здебільшого ретикулярна формація здійснює активізуючий вплив на відділи центральної нервової системи, підвищуючи їх тонус і збудливість. Біла речовина довгастого мозку утворена пучками нервових волокон і містить ті ж провідні шляхи, що і спинний мозок. Від олив і вестибулярних ядер довгастого мозку беруть початок оливо-спінальні та вестибуло-спінальні низхідні провідні шляхи. Довгастий мозок порівняно невеликий відділ головного мозку, але дуже важливий у функціональному відношенні завдяки наявності ядер блукаючих нервів, які іннервують майже всі внутрішні органи. Тут розташовані життєво важливі центри, що регулюють діяльність серця, акти дихання, функції органів травлення, обмін речовин та багато інших функцій організму. Тому ушкодження довгастого мозку дуже небезпечні. Вони можуть бути причиною смерті внаслідок припинення дихання чи роботи серця.

41. Ядра середнього мозку.

У середньому мозку розташовані скупчення сірої речовини у вигляді ядер чотиригорбикового тіла, а також ядер окорухового і блокового нервів, які знаходяться на дні водопроводу мозку, червоні ядра і чорна речовина. Вони є нервовими центрами цілого ряду рефлекторних актів організму. Так, за участю ядер чотиригорбикового тіла, здійснюються різноманітні рухи тіла, що виникають головним чином під впливом раптових зорових і слухових подразнень (рухи очей, повороти голови, тулуба тощо). Ядра верхніх горбиків з'єднані з шляхами зорових імпульсів і називаються зоровими підкірковими (проміжними) центрами. Ядра нижніх горбиків мають відношення до слухових шляхів і називаються слуховими підкірковими (проміжними) центрами. Від чотиригорбикового тіла беруть початок текто-спінальні низхідні провідні шляхи. Рухові імпульси, що виникають в ядрах чотиригорбикового тіла під впливом зорових і слухових подразнень, передаються у нижче розміщені відділи мозку - довгастий, спинний мозок і далі до м'язів, які формують рухи у відповідь на слухові і зорові подразнення.

У ділянці покришок ніжок містяться великі скупчення сірої речовини, — так звані, червоні ядра (nucleus ruber). Нейрони цих ядер містять пігмент, що включає в себе залізо і зумовлює таке специфічне забарвлення. Вони з’єднані численними нервовими волокнами як з мозочком, так із підкірковими центрами великих півкуль. Від клітин червоних ядер починаються рубро-спінальні низхідні провідні шляхи. Їхні волокна прямують до рухових клітин передніх рогів спинного мозку, а далі нервові імпульси передаються до м’язів тіла. Функції червоних ядер пов’язані з регулюванням тонусу м’язів. Велику роль відіграють також ядра окорухового і блокового нервів, що забезпечують узгоджену діяльність очних яблук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]