Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

ВСТУП

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) є одним із найважливіших напрямів розвитку підприємництва. Завдяки їй забезпечується покриття потреб країн світового співтовариства у сировині, матеріалах, паливі, енергоносіях, машинах, обладнанні та устаткуванні, товарах широкого вжитку, послугах. Разом з тим ЗЕД є суттєвим джерелом валютних надходжень до державного бюджету.

В умовах переходу до ринку ЗЕД виступає невід'ємним напрямом підприємництва багатьох великих, середніх та малих фірм, що функціонують у промисловості, сільському господарстві, будівництві, зв'язку, на транспорті, у фінансовій сфері тощо. Цим обумовлений помітний інтерес до питань, пов'язаних зі здійсненням ЗЕД.

У даному посібнику розглядаються теоретичні та практичні аспекти ЗЕД. На основі аналізу положень міжнародного економічного права, національного законодавства України подана загальна характеристика нормативно-правового забезпечення ЗЕД, розкриваються умови та логіка її розвитку. З урахуванням розв'язання конкретних завдань суб'єктами ЗЕД у міжнародній сфері розглядаються основні аспекти міжнародних господарських контрактів, міжнародних розрахунків та міжнародних кредитів, митного та валютного регулювання, страхування ЗЕД.

Особливе місце приділене розгляду проблем, пов’язаних із методикою економічної ефективності основних напрямів зовнішньоекономічних зв'язків, у тому числі експортно-імпортних операцій, міжнародної спеціалізації та кооперування виробництва, спільного підприємництва.

Навчальний посібник є частиною концепції викладу комплексу дисциплін, присвячених вивченню різних рівнів міжнародних економічних відносин. Поруч із цим він має й самостійне значення, так як містить узагальнений матеріал лекцій з дисципліни „Основи ЗЕД”.

Глава 1 предмет і методологія курсу «основи зед»

1.1 Зед у системі міжнародних економічних відносин

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) є одним із важливих чинників стабільного розвитку національного господарства країн світу. В сучасних умовах жодна країна не може самостійно ефективно розвивати виробничі процеси на рівні вимог науково-технічної революції (НТР). Використовуючи лише переваги сукупного міжнародного науково-технічного потенціалу та міжнародного поділу праці, країни світового співтовариства, в тому числі й наша держава, можуть вирішувати господарські завдання, що забезпечують економічне зростання та піднесення добробуту населення.

Таким чином, вивчення змісту та особливостей зовнішньоекономічних зв'язків, що існують між державами в сучасних умовах, є суттєвим напрямом оптимального використання в національних межах економічних, науково-технічних та фінансових можливостей світового співтовариства.

Об'єктивні дослідження та вивчення реальних процесів розвитку ЗЕД передбачають розгляд головних теоретичних положень, що характеризують її зміст, особливості та тенденції функціонування в умовах глобалізації.

Важливим у цьому аспекті є розгляд економічної сутності ЗЕД як категорії економічної науки. ЗЕД є категорією міжнародних економічних відносин. Тому важливо розглянути систему категорій міжнародних економічних відносин та показати місце в них ЗЕД. Система категорій включає:

1 Національне господарство (НГ) – економіка окремої країни.

2 Національний експортний потенціал (НЕП) – сукупність природних матеріалів, виробничих, науково-технологічних, трудових ресурсів та фінансових засобів, що використовуються для розвитку міжнародних економічних зв'язків певної країни.

3 Міжнародні економічні відносини (МЕВ) – відносини між суб'єктами світового господарства з приводу виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ і надання послуг.

4 Інтернаціоналізація господарського життя (ІГЖ) – процес перетинання суспільним виробництвом національних кордонів.

5 Зовнішня торгівля – сукупність експортно-імпортних операцій окремої країни.

6 Світова торгівля (СТ) – сукупність зовнішньої торгівлі країн світу.

7 Міжнародна торгівля (МТ) – відносини між суб'єктами світового господарства з приводу купівлі-продажу товарів, капіталу, робочої сили, послуг.

8 Міжнародний поділ праці (МПП) – вища форма суспільного поділу праці (сукупність різних видів виробництва). Це форма інтернаціонального виробництва.

9 Міжнародна кооперація виробництва (МКВ) – поєднання зусиль партнерів з метою вирішення спільних господарських завдань. Міжнародна кооперація виробництва – це поєднання господарських зусиль партнерів з метою виготовлення кінцевої продукції на одному з головних підприємств країн-учасниць.

10 Міжнародна економічна інтеграція (МЕІ) – процес зближення, переплетення, адаптації національних господарств країн світу. Це вищий етап розвитку ІГЖ, МПП, міжнародного економічного співробітництва, коли центр ваги останнього зміщується безпосередньо в сферу матеріального виробництва.

11 Світовий ринок (СР) – це сукупний міжнародний попит та пропозиція на товари, капітали, робочу силу, послуги. Види світового ринку: сировини, готових виробів, капіталів, робочої сили, послуг, цінних паперів, валюти, дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, зброї, інтелектуальної власності, нелегальний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]