Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

1.1.2 Основні задачі курсу:

1 Вивчення теоретичних положень, що характеризу­ють ЗЕД.

2 Вивчення практичних функцій ЗЕД суб'єктів світо­вої економіки (СЕ).

3 Вивчення особливостей здійснення ЗЕД України в період ринкової трансформації національної економіки.

Методологія аналізу (МА) ЗЕД передбачає пізнання реальних об'єктивних процесів її розвитку та наукове обґрунтування перспектив їх еволюції.

Методологія – це сукупність інструментів та методів наукового пізнання економічних явищ і процесів.

Наука, наукові знання – це те, що дає можливість об'єктивно відобразити або узагальнити, виявити найбільш суттєві сторони розвитку економічних явищ природи, суспільства.

Мета МА ЗЕД полягає в пізнанні реальних процесів, законів, закономірностей, категорій, особливостей та тенденцій розвитку зовнішньоекономічних відносин.

Основні методи аналізу зед:

1 Системний метод передбачає аналіз ЗЕД як цілісного, системного утворення і включає наступні підходи:

- системно-структурний підхід передбачає виділення структурних елементів в системі зовнішньоекономічної діяльності;

- системно-функціональний підхід передбачає аналіз функцій кожного структурного елементу системи ЗЕД;

- системно-генетичний підхід передбачає виділення ядра в системі ЗЕД, його вивчення та аналіз впливу останнього на структурні елементи системи ЗЕД;

- системно-інтегральний підхід, що передбачає вивчення взаємозв'язків між структурними елементами системи ЗЕД та виявлення загальних інтегративних тенденцій її розвитку як цілісного утворення.

2 Діалектичний метод передбачає, насамперед, виявлення діалектичних суперечностей розвитку системи ЗЕД та пошук шляхів їх розв'язання.

Діалектичні суперечності – це джерело розвитку системи ЗЕД. Вони проявляються в труднощах, перешкодах, гальмівних факторах, що мають місце в процесі розвитку ЗЕД.

3 Метод економічного аналізу передбачає аналіз законів і закономірностей розвитку ЗЕД та принципів, методів, форм, інструментів, важелів, механізму їх дій та використання.

4 Статистичний метод передбачає аналіз фактологічного матеріалу, що характеризує розвиток системи ЗЕД.

5 Метод економіко-математичного аналізу передбачає використання математичних інструментів при аналізі системи ЗЕД.

6 Метод економічного моделювання передбачає використання електронно-обчислювальної техніки для розробки та складання програм й моделей розвитку ЗЕД.

Методологія аналізу ЗЕД передбачає комплексне використання зазначених методів. Тільки в цьому разі можна мати системні, всебічні знання про процес розвитку ЗЕД конкретної країни або її окремих суб'єктів.

1.2 Сутність та основні концепції зед

Люди, як правило, завжди підходять до вирішення своїх проблем за допомогою різних моделей, незалежно від того, в яку частину просторово-часового графіка ці проблеми підпадають. Модель – це простий, упорядкований набір допущень про складну систему, намагання зрозуміти який-небудь один аспект світу, що безкінечно змінюється шляхом вибору з усіх відчуттів і минулого досвіду деякого набору узагальнених спостережень, що можуть бути застосовані під час вирішення відповідної проблеми.

Зовнішньоекономічна діяльність – це також у деякій мірі специфічна модель відповідних механізмів і важелів, за допомогою яких здійснюються найбільш характерні зовнішньоекономічні стосунки, відносини. За своєю економічною природою зовнішньоекономічна діяльність постає як процес реалізації зовнішньоекономічних зв'язків та операцій.

Згідно з Законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність" під зовнішньоекономічною діяльністю розуміється – діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів» господарської діяльності, що побудована на взаємовідносинах між ними і має місце здійснення як на території України, так і за її межами.

Основою зовнішньоекономічної діяльності є і завжди будуть економічні інтереси людей. Економічні інтереси кожного суспільства є його рушійною силою, джерелом розвитку міжнародних суперечностей в економічних явищах і процесах, так як, взаємодіючи між собою, вони постійно зіштовхуються. Саме це нестикування взаємодіючих економічних інтересів і являється суперечністю в економічних явищах і дає поштовх розвитку. Процес розв’язання суперечностей, що виникають у ЗЕД, фактично, означає погодження їх взаємних економічних інтересів, пошук механізмів найоптимальніших форм, принципів і методів їх реалізації. Система економічних інтересів світогосподарських зв'язків складається з національних і інтернаціональних інтересів.

Система національних економічних інтересів діє в межах кожної національної держави, учасниці світових економічних відносин.

Інтернаціональні економічні інтереси діють у формі міжнародних господарських організацій, їх об'єднань і виражають інтереси інтеграційних об'єднань держав світу.

Економічні інтереси являються наймогутнішою рушійною силою розвитку, диверсифікації та вдосконалення системи економічних відносин світового господарства. Об'єктивність міжнародних економічних відносин полягає в тому, що вони функціонально незалежні від своїх матеріальних носіїв, передусім продуктивних сил, і розглядаються як відособлена органічна система за своїми, лише їм притаманними, законами і закономірностями.

Не належачи безпосередньо до матеріальних утворень і не виражаючи їхніх властивостей, міжнародні економічні відносини тісно взаємодіють з продуктивними силами, змінюються під їх впливом не тільки за формою прояву, але й за сутністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]