Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

1.1.1 Основні суб’єкти зед

Суб'єкт (від латинського subjectum) – носій певного роду діяльності, джерело активності, спрямованої на об'єкт. В юриспруденції суб'єкт – це особа, або організація, що має певні права й обов'язки. Суб'єктами права є люди та об'єднання людей або організацій. Перші, в законодавстві названі фізичними особами, а другі – юридичними особами.

Згідно з Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» суб'єктами ЗЕД вважаються фізичні і юридичні особи, об'єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридичних осіб, структурні одиниці суб'єктів ЗЕД (філії, відділення), спільні підприємства, інші суб'єкти господарської діяльності, Україна в особі її органів.

1 Фізичні особи. Це, в першу чергу, громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздатність і дієздатність згідно із законами України і постійно проживають на її території.

Цивільний Кодекс України визначає під правоздатністю громадян здатність мати цивільні права й обов'язки. Цивільна правоздатність визначається в однаковій мірі за всіма громадянами України – виникає в момент їх народження і припиняється зі смертю. Під дієздатністю розуміється їх здатність своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов'язки. Цивільна дієздатність виникає у повному обсязі з настанням повноліття – досягнення 18-ти річного віку.

2 Юридичні особи. До їх числа відносяться юридичні особи, зареєстровані як такі в Україні і які мають постійне місцезнаходження на її території (підприємства, організації та об'єднання всіх видів, включаючи акціонерні та інші види господарських товариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торгові будинки, посередницькі та консультаційні фірми, кооперативи, кредитно-фінансові установи, міжнародні об'єднання, організації та ін.), в тому числі юридичні особи, та(або) особи, капітал яких знаходиться у повній власності іноземних суб'єктів господарської діяльності. Юридичними особами визнаються організації, що мають відокремлене майно, можуть від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і нести відповідальність, бути позивачами і відповідачами в суді, арбітражі та ін..

У законодавстві та доктрині країн з ринковою економікою розрізняють юридичних осіб публічного права і юридичних осіб приватного права. До юридичних осіб публічного права відносяться: держава, адміністративно-територіальні одиниці, державні підприємства, торгові та промислові палати. До юридичних осіб приватного права відносяться такі колективні формування, створення яких діючими цивільно-правовими актами надано приватним особам.

Чисельність фірм в окремих країнах:

США ~ 20 млн фірм

Я

}

понія ~ 12 млн фірм

Німеччина

Італія ~ 10 млн фірм

Франція

Англія ~ 8 – 10 млн фірм

Польща ~ 2 млн фірм

Україна ~ 200 тис фірм

3 Об'єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридичних осіб, які не є юридичними особами згідно із законами України, але які мають постійне місцезнаходження на території України і яким цивільно-правовими законами України не заборонено здійснювати господарську діяльність.

4 Структурні одиниці суб'єктів господарської діяльності України, іноземних суб'єктів господарської діяльності, які не є юридичними особами згідно із законами України (філії, відділення, тощо), але мають постійне місцезнаходження на території України.

5 Спільні підприємства (СП) створені на спільному капіталі суб'єктів господарської діяльності України та іноземних фірм, а також на спільному управлінні виробництвом і власністю, в тому числі розподілі прибутків.

Основною метою створення таких підприємств є:

- привласнення більших прибутків на основі кооперації їх виробничої, збутової та наукової діяльності;

- розширення діючих виробничих потужностей і зниження на цій основі витрат виробництва і посилення конкурентоспроможності продукції;

- поглиблення спеціалізації та кооперації виробництва і на цій основі досягти прискореного оновлення асортименту товарів і послуг;

- покращення організаційно-економічних відносин за рахунок обміну управлінським досвідом і удосконалення маркетингових досліджень;

- послаблення ризиків (виробничих, збутових, інвестиційних та ін.

- проникнення на нові ринки збуту, доступ до нових джерел сировини, енергії та інших ресурсів виробництва.

Організаційно-правовою формою СП, як правило, є акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, а також підприємства, засновані на власності фізичних осіб двох або декількох країн та ін.

  1. Інші суб'єкти господарської діяльності, згідно з законами України.

7 Україна в особі її органів, місцеві органи влади й управління в особі створених ними зовнішньоекономічних організацій, що беруть участь у ЗЕД, а також інші держави, що беруть участь у господарській діяльності на території України, діють як юридичні особи і дотримуються принципу верховенства чинних законів України на її території.

На сьогоднішній день вивчення процесів розвитку ЗЕД базується на наступних п’яти значеннях ЗЕД України, поданих на рис. 1 – 5.

Рисунок 1 – Схема першого значення ЗЕД України

У – національний суб’єкт суспільного виробництва;

В – іноземний контрагент національного суб’єкту;

МГК – міжнародний господарський контракт.

Зміст першого значення ЗЕД України – процес розвитку господарських зв’язків між національними суб’єктами суспільного виробництва та іноземними контрагентами на території України.

Прикладом є: спільне підприємство (зараз в Україні зареєстровано більше ніж 6000 СП).

Рисунок 2 – Схема другого значення ЗЕД України

N – країна зарубіжного партнера

Зміст другого значення ЗЕД України – процес розвитку господарських зв'язків між національними суб'єктами суспільного виробництва, які розташовані на території України, та їх зарубіжними партнерами, що знаходяться в своїй або іншій країні.

Найбільш поширена форма ЗЕД в цьому значенні – експортно-імпортні операції (торгівля).

Рисунок 3 – Схема третього значення ЗЕД України

М – країна іноземного контрагента

Зміст третього значення ЗЕД України – процес розвитку господарських зв'язків між національними суб'єктами суспільного виробництва, що розташовані за межами території України, та їх іноземними контрагентами, які знаходяться в своїй або іншій країні.

Основна форма ЗЕД в цьому значенні – експортно-імпортні операції.

Рисунок 4 – Схема четвертого значення ЗЕД України

Зміст четвертого значення ЗЕД України – процес розвитку господарських зв’язків між національними суб’єктами суспільного виробництва, що розташовані за межами території України, та їх іноземними партнерами на території третьої країни. Прикладом є Українсько-Німецьке СП в Індії.

Основна форма ЗЕД – експортно-імпортні операції, СП.

Рисунок 5 – Схема п’ятого значення ЗЕД України

Зміст п'ятого значення ЗЕД України – процес розвитку господарських зв'язків між національними суб'єктами суспільного вироб­ництва, що розташовані за межами території України, та їх іноземними контрагентами в країні – місці знаходження останніх. Прикладом є Чесько-Українська СП в Чехії.

Основна фор­ма ЗЕД – експортно-імпортні операції, СП.

Предметом курсу ЗЕД є вивчення законів, закономірно­стей, особливостей, тенденцій і механізму реалізації зов­нішньоекономічних зв'язків конкретної країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]