Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦНС шпоры.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
532.48 Кб
Скачать

26. Будова і функція 1-4 пар черепномозкових нервів.

I пара — нюховий нерв (n. olfactorius) — чутливий, утворений відростками нюхових клітин верхньої частини слизової оболонки носа. Ці відростки об’єднуються в тонкі пучки — нюхові нитки, які проходять через отвори горизонтальної пластинки ґратчастої кістки в порожнину черепа. Тут вони з’єднуються з нюховою цибулиною, що переходить в нюховий тракт.

Нюховий нерв передає імпульси від нюхових рецепторів носа до кори головного мозку.

II пара — зоровий нерв (n. opticus) — чутливий, утворений відростками нервових клітин сітківки ока. Із очної ямки проходить в порожнину черепа через зоровий отвір. Частина його волокон утворює перехрестя з волокнами нерва протилежної сторони і далі переходить у зоровий тракт.

Зоровий нерв проводить зорові імпульси від сітківки ока до кори головного мозку.

III пара — окоруховий нерв (n. oculomotorius) — руховий. Складається із рухових і парасимпатичних нервових волокон, відходить від середнього мозку. Із порожнини черепа нерв переходить через верхню орбітальну щілину в очну ямку, де іннервує більшу частину м’язів очного яблука і м’яз, що піднімає верхню повіку. Парасимпатичні волокна іннервують війковий м’яз і м’яз, що звужує зіницю ока.

IV пара — блоковий нерв (n. trochlearis) — руховий, теж відходить від середнього мозку. Із порожнини черепа нерв переходить через верхню орбітальну щілину в очну ямку, де іннервує верхній косий м’яз ока (блоковий).

27. Будова і функція 5-8 пар черепномозкових нервів.

V пара — трійчастий нерв (n. trigeminus) — змішаний, оскільки складається із рухових і чутливих волокон, відходить від моста і розгалужується на три гілки: очний, верхньощелепний і нижньощелепний нерви.

Очний нерв — перша гілка, чутливий. Утворюється внаслідок з’єднання відростків нервових клітин, що іннервують шкіру лоба, верхньої повіки, кон’юнктиви повік і очне яблуко. Входить в порожнину черепа із очної ямки через верхню орбітальну щілину. Верхньощелепний нерв — друга гілка, також чутливий. Утворений відростками нейронів, що іннервують зуби і ясна верхньої щелепи, а також шкіру щоки та слизову оболонку ротової, носової і гайморової порожнин. Заходить в порожнину черепа через круглий отвір основної кістки. Нижньощелепний нерв — третя гілка трійчастого нерва, змішаний. Виходить із порожнини черепа через овальний отвір в підвискову ямку і ділиться на рухову і чутливі гілочки. Рухові гілочки іннервують в основному жувальні м’язи, а чутливі — зуби і ясна нижньої щелепи, шкіру нижньої частини обличчя та вискової ділянки, а також слизову оболонку нижньої губи, дна порожнини рота, кінчика і тіла язика.

VI пара — відвідний нерв (n. abducens) — руховий. Відходить від моста, через верхню орбітальну щілину проникає в очну ямку і іннервує латеральний прямий м’яз ока (відвідний).

VII пара — лицевий нерв (n. facialis) — змішаний, містить рухові, чутливі і парасимпатичні волокна. Відходить від моста, через внутрішній слуховий отвір він входить в канал лицевого нерва, що розміщений в пірамідці вискової кістки, а із нього через шилососкоподібний отвір виходить на обличчя. Рухові волокна іннервують всі мімічні м’язи обличчя. Чутливі волокна забезпечують чутливу іннервацію передньої частини язика. Парасимпатичні волокна ідуть до підщелепної і під’язикової слинних залоз.

VIII пара — переддверно-завитковий нерв, або нерв слуху і рівноваги (n. vestibulocochlearis), — чутливий, починається двома гілками від внутрішнього вуха і складається із нерва завитки і нерва переддвер’я.

Нерв завитки проводить імпульси від органу слуху і складається із відростків клітин спірального вузла, що розташований всередині кісткової завитки.

Нерв переддвер’я є провідником імпульсів, що пов’язані з рівновагою тіла. Він передає імпульси від вестибулярного апарату, які сигналізують про положення голови, а отже, і тіла в просторі. Нерв утворений нейритами клітин переддверного вузла, розташованого на дні внутрішнього слухового проходу.

Нерв переддвер’я і нерв завитки сполучаються у внутрішньому слуховому проході в загальний переддверно-завитковий нерв. Із пірамідки вискової кістки, де міститься внутрішнє вухо, нерв виходить через внутрішній слуховий отвір, з’єднується з мозком поряд з лицевим нервом і проводить імпульси до відповідних ділянок кори великих півкуль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]