Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_polit.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

19. Охар сутність, структуру, функції псс.

Псс-цілісна, інтегр сукуп відносин вл, суб пол.-и, держ та недерж соц. Інс-тів, структур і відносин, покликаних викон політ ф-ції щодо захисту, гармон інтересів соц угруп, спільнот, сусп груп, забезп стабільність і соц порядок у життєдіяльності сус-ства. Ознаки:-взаємозв'язок групи елементів; - утвор цими елементами певної цілісності;

- внутр взаємодія всіх елементів;

-прагнення до самозбереж, стабільності та динамізму; - здатність вступати у взаємовідносини з іншими системами. Визнач компонентом пс є держава. ПС виникла з поділом сусп на класи та появою дер. Д. Істон-метод сист аналізу(“ПС”,“Сист аналіз політ життя”). Модель Д. Істона дає змогу уявити становище та умови дії політичної системи, прогнозувати наслідки схвалених політичних рішень. Структура псс-сукупність владних інститутів, що пов'язані між собою і створюють стійку цілісність. Структуру псс становлять: політ відносини, політ організація сусп., змі, політ норми і принципи, пол. Свідомість і культура.Пол віднос форм в сусп щодо завоюв та здійсн політ влади.

Визнач елем. політ орг. сусп, її ядром є д з усіма її складовими: законод, викон та суд гілк влади, збройними силами. д здійсн управ сусп., охороняє його екон, соц і культ сфери. Змі- це розгалужена мережа установ, що займ збир, оброб та пошир інф.. Пол принц й норми.форм пол повед та свідом людини відповідно до цілей і завдань Пс. Закріплені в Конституції, законах, кодексах, законод актах пот принц і норми регул пол відносини. Пол свід і пол к-ра-форм під впливом соц та пол практики. Пол свід- сукуп пол ідей, уяв, трад, відобр у пол документах, прав нормах, як част сусп свідом, а пол к-ра як сукуп уявлень про різні аспекти пол життя.

Функції політичної системи

Регул-вираж в коорд повед індив, груп, спільнот на основі введення пол і прав норм..Інтегр-вироб пол курсу д. та визначеня цілей і завдань розвитку сусп; організ діял сусп щодо викон спільних завдань Дистрибутивна-розподіл с-мою матер благ, соц статусів і привілеїв. Реагув-здат с-ми сприйм імпул, що надходять з зовн серед.набувають форми вимог, що висуваються до влади різними соціальними групами.

Легітиміз-діял, спрям на узакон ПС. Пол соц-ізм-залуч люд до пол діял сусп.

Артикул інтересів – пред'явлення вимог до осіб, які вироб пол. Агрег інтересів – узаг та впоряд інтер і потреб соц верств

Пол комунікації –різні форми взаємодії та обміну інфо між різними структ ПС, лідерами і громадянами. Стабілізації – забезп стаб-сті розвитку сусп системи

20. Проаналізуйте типології пс

Англо-амер,харак переваж в пол. к-рі таких цінностей, як свобода особ, добробут, соц безпека, екон лібералізм. Чіткий розподіл влад, наявність механізму стримувань і противаг, висока організованість, стабільність. Континент-європ,відрізн фрагментар пол к-ри, співіснув трад і нових культур, нерівном розвит окремих субкультур. Доіндустр і частково індустр, мають пол. к-ру зміш типу, вищим є рів насилля, нечіткий поділ влади, нижчий рів інтелекту і раціоналізму в рішеннях і діях. Тоталіт, який заборон полсамодіяльність, всі соц комунікації знах під контр д і партії, домінує примусовий тип пол активності.

- військові та громадянські; -консервативні й ті, що трансформуються; - закриті й відкриті (в основу покладено ступінь і глибину зв'язків із зовнішнім світом); - завершені й незавершені (основний критерій — наявність усіх складових); -мікроскопічні, макроскопічні та глобальні; - традиційні й модернізовані; -демократичні, авторитарні й тоталітарні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]