Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_polit.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
438.27 Кб
Скачать

54. Охарактеризуйте глобалізацію як ключову тенденцію світового політичного процессу

Сучасний політичний стан міжнародного середовища визначається процесами глобалізації. Хоча у дослідників немає єдиного визначення цього явища і однозначної оцінки його наслідків, у літературі домінує уявлення про глобалізацію як про поширення економічних, політичних і культурних процесів за межі держав і формування на цій основі нової цілісності світового простору.

Глобалізація визначається кількома факторами:

  • процесами інтернаціоналізації економічного життя: вільним змішанням капіталів, товарів, взаємодією національних економік у господарській діяльності. Основними провідниками цього процесу є ТНК, міжнародні банки та інші фінансові організації;

  • проблемами довкілля, які вийшли за державні кордони. В той же час вичерпання ресурсів і екосистем народило новий феномен "біженців довкілля" і зробило вірогідно можливим зіткнення між державами і народами за джерела прісної води, енергетичні та інші ресурси. Вирішення цих проблем вимагає координації зусиль світового співтовариства;

  • проблемами безпеки перед загрозою ядерної війни, міжнародного тероризму і злочинності;

  • революцією у засобах комунікацій: створенням всесвітньої сітки телебачення, Інтернету, розвитком туризму, інформаційно-культурних обмінів. Нові засоби комунікації зробили державні кордони прозорими. Наприклад, ЗМІ сформували спільний інформаційний простір і зробили надбанням світової спільноти події у будь-якому регіоні світу. Тим самим виникає можливість притягти до "суду" громадської думки будь-яку країну, що завинила, або політичного лідера.

55. Розкрийте співвідношення внутрішньої та зовнішньої політики

Зовнішня політика є продовженням внутрішньої, розглядають МВ як продовження внутрішніх суспільних відносин, сутність яких визначається економічним базисом та інтересами правлячих класів. 

Зовнішня політика будь-якої держави є похідною від двох факторів: взаємодія сил на міжнародній арені і внутрішні чинники формування зовнішньої політики. (Джордж Розенау).

Зовнішня політика підштовхує внутрішній розвиток держави, а невдачі у зовнішній політиці дуже впливають на внутрішнє становище у державі.

Ключовою ідеїю такого підходу до інтерпретації співвідношення внутр і зовн політика є ідея їх взаємозалежності, яка дає можливість на підставі аналізу внутр і зовн чинників, що впливають на міжнародну політику, не тільки розкрити сучасний стан МВ, а й прогнозувати їхнє майбутнє. 

Зовнішньо-внутрішня політична діяльність визначається факторами:

1.      природа і характер середовища.

2.      характер і природа політичного режиму.

3.      економічні, соціальні, політичні потреби та інтереси держави. 

Внутрішня політика діє у середовищі суспільства, зовнішня політика діє у середовищі міжнародної системи. Є монополія всередині держави, чого немає у зовнішніх зносинах. 

Політичний режим визначає єдність поміж державами. Він є незмінним для внутр і зовн плітики. 

Потреби та інтереси реалізуються у різних сферах, що детермінують різні цілі поставлених задач. 

Все це дає можливість зробити висновок про діалектичну єдність внутр і зовн політики, яка визначається їхньою спільною метою, спільною теоретичною базою, залежністю зовнішньої політики від внутрішньої, а внутрішнього розвитку від зовнішніх умов, їхнім взаємопроникненням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]